vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneKovesi: "DNA a fost lăsat singur de toate celelalte instituții ale statului"

Kovesi: „DNA a fost lăsat singur de toate celelalte instituții ale statului”

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a vorbit miercuri, într-un interviu acordat Euronews România, despre dificultățile cu care se confruntă în prezent Direcția Națională Anticorupție, instituție pe care a condus-o între 2013 și 2018.

Kovesi a atras atenția asupra problemei reprezentate de diminuarea competențelor DNA, fenomen care atinsese apogeul în epoca PSDragnea sub ministeriatul lui Tudorel Toader. Mai mult, aceasta a invocat și presiunile cu care s-au confruntat și se confruntă procurorii DNA.

„În primul rând, s-au redus „motoarele” pentru că foarte multe competențe au fost tăiate. DNA a fost lăsat singur de toate celelalte instituții ale statului. Trebuie să îi susținem pe cei din DNA, sunt aceiași oameni care timp de 5 ani au arătat că legea este egală pentru toată lumea. Și-au riscat viața de familie, cariera profesională, au fost hărțuiți, atacați. Poate că și ei au obosit. Eu le spun să aibă răbdare. Faptul că nu au anunțat tot timpul ce lucrează nu înseamnă că nu lucrează. Eu mai uit la ce anchete avem în comun și văd că sunt dosare frumoase și cred că acum împreună o să reușim. Trebuie să fie mândri de ce a făcut DNA, trebuie să îi susținem în continuare. Fără acest sprijin, nu o să reușim. E important să câștigăm încrederea oamenilor și nu trebuie să își piardă încrederea nici în DNA, nici în EPPO și nici în justiție. Că s-au făcut greșeli sau că nu s-au făcut greșeli…este importantă atitudinea și faptul că oamenii vor să facă. Dar trebuie să te uiți și cât de mult sunt lăsați să facă”, a declarat Kovesi.

De asemenea, Kovesi a oferit detalii despre cooperarea dintre Parchetul European și Direcția Națională Anticorupție și a abordat totodată subiectul anchetării la nivel european a achiziției de vaccinuri anti-COVID.

Întrebare: De ce ați decis anchetarea achiziției de vaccinuri la nivel european?

Laura Codruța Kovesi: În primul rând, pentru că orice suspiciune privind o eventuală fraudă cu fonduri europene cade în competența Parchetului European. Motivul pentru care noi am deschis această anchetă este faptul că am primit sute de plângeri de la cetățeni din diferite state membre și acest dosar n-a fost deschis săptămâna trecută, atunci când am anunțat. A fost deschis în urmă cu câteva luni, însă datorită acestui interes public extrem de ridicat, am decis să facem acest anunț, pentru că noi continuăm să primim plângeri.

În momentul în care noi, într-o plângere sau într-un raport de la o autoritate națională, primim o informație că există o suspiciune, obligația noastră este să deschidem o investigație, să facem investigații. În unele situații, ajungem la concluzia că nu a fost o fraudă și dosarul este închis. În alte situații, se poate face rechizitoriu, depinde de probele pe care poți să le administrezi, depinde dacă este, într-adevăr, o fraudă sau nu este o fraudă. Dar acest lucru nu poți să îl știi din momentul în care primești plângerea. Obligația noastră este ca atunci când primim aceste plângeri să le înregistrăm, să analizăm dacă este ceva ce ține de competența Parchetului European și să deschidem o investigație. După care, avem obligația să facem anchetă în acele dosare.

Întrebare: Ce reclamă oamenii, în esență, în linii mari?

Laura Codruța Kovesi: Diverse aspecte, sunt foarte multe aspecte, dar toate au legătură cu încheierea acestui contract. Nu pot să dau alte detalii în acest moment al anchetei, pentru motive obiective.

Întrebare: În țară, DNA anchetează achiziția la nivel național. Va contribui, în vreun fel, la ancheta Parchetului European?

Laura Codruța Kovesi: Cumva, noi avem o competență partajată cu DNA, lucrăm împreună foarte bine, ne coordonăm, avem anumite anchete comune. Dacă sunt fonduri de la bugetul național, investighează DNA. Dacă sunt fonduri de la bugetul UE și sunt fonduri europene, investighează EPPO-ul (Parchetul European, n.red.). S-a întâmplat să facem anumite investigații, să ajungem la concluzia că banii au fost de la bugetul național sau invers și, atunci, dosarele au fost trimise fie la DNA, fie DNA ne-a trimis nouă. Lucrăm împreună, sunt foștii noștri colegi și, până la urmă, rolul nostru este de a coopera. Nu am venit aici să fim în competiție cu nicio instituție a statului, pentru că noi avem competența noastră. Este o colaborare extrem de bună și extrem de eficientă.

Întrebare: Dacă vorbim de o achiziție făcută la nivel european, e posibil ca DNA să nu aibă ce verifica?

Laura Codruța Kovesi: Nu știu ce au ei în dosarul lor. N-am intrat în detalii cu ce anume verifică și, în niciun caz, nu pot eu să confirm ce face DNA. Dar, repet, pe acest dosar, noi nu putem face publice alte informații la acest moment.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare