vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneViitorul Ucrainei, incert pe fondul alegerilor intermediare din SUA. Republicanii, divizați pe...

Viitorul Ucrainei, incert pe fondul alegerilor intermediare din SUA. Republicanii, divizați pe tema continuării sprijinirii țării asuprite de forțele rusești

Republicanii se pregătesc pentru victorii semnificative pe termen mediu, asta în timp ce se poziționează din ce în ce mai în dezacord cu privire la aprobarea mai multor pachete de ajutor pentru Kiev - ceea ce înseamnă că Biden trebuie să-și refacă calculele, arată o analiză amplă a publicației Politico.

Diviziunile interne din cadrul Partidului Republican cu privire la cât timp vor mai furniza SUA sprijin pentru Ucraina devastată de război au ajuns în atenția publicului cu câteva săptămâni înainte de alegerile intermediare care ar putea oferi republicanilor controlul deplin asupra Congresului.

Când congresmenul Kevin McCarthy, liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților, a sugerat săptămâna aceasta că va milita pentru retragerea finanțării pe care o alocă SUA pentru lupta Ucrainei împotriva Rusiei nu a fost primul semnal către administrația Biden că parlamentarii republicani sunt reticenți în ceea ce privește acordarea unui sprijin financiar prelungit pentru Kiev. Dar pentru mulți membri ai Congresului, inclusiv pentru unii republicani, comentariile lui McCarthy nu au făcut decât să accentueze urgența de a creiona un pachet de ajutor pentru Ucraina în decembrie, înainte ca republicanul din California să preia probabil frâiele Camerei.

Comentariile liderului GOP au atras, de asemenea, reacții subtile din interiorul partidului, din partea unor republicani care nu doresc stoparea angajamentului financiar față de efortul de război al Ucrainei. O respingere a poziției lui McCarthy a venit de la fostul vicepreședinte al SUA, Mike Pence, care i-a mustrat pe republicanii care vor să izoleze Statele Unite ale Americii de restul lumii.

Imaginea tulbure a unui GOP divizat reprezintă o provocare pentru președintele Joe Biden: ar trebui administrația sa să încerce să acorde mai mult ajutor Ucrainei printr-un proiect de lege care trebuie să treacă cât mai repede pentru a fi evitat un eventual blocaj impus de republicani?

În mod privat, consilierii lui Biden cred că McCarthy va strâmba din nas, dar va menține sprijinul financiar pentru Ucraina, cel puțin pentru o vreme, dar ar putea insista asupra unor sume mai mici. Ei prognozează, de asemenea, că vor fi presiuni interne din partea republicanilor – de pildă din partea membrilor Camerei precum Brian Fitzpatrick, dar și din partea altora din Senat, inclusiv din partea liderului minorității republicane Mitch McConnell (care a exercitat această presiune ​​înainte) – pentru a fi menținut fluxul de bani către Kiev.

Calculul lor este că GOP ar fi zdrobit dacă finanțarea s-ar opri, Ucraina ar avea de suferit și Rusia ar ieși triumfătoare.

Există astfel unele semnale conform cărora, pe acest subiect, Casa Albă ar putea avea aliați într-un Congres condus de GOP. Fitzpatrick a spus că, deși este de acord cu comentariile lui McCarthy conform cărora sprijinul acordat de SUA nu ar trebui să fie „un cec în alb”, oprirea fluxului de arme și alte ajutoare critice ar fi o greșeală.

„Nimeni nu vorbește despre un cec în alb. Este vorba despre ceea ce Ucraina are nevoie. Se instalează oboseala de război și acesta este marele risc. De fapt, este ceva pe care Vladimir Putin se bazează, că acest război nu va mai ocupa prima pagină a ziarului… iar oamenii vor uita de asta și genocidul va avea loc cu reflectoarele stinse. Încercăm să prevenim asta”, a zis Fitzpatrick.

Deocamdată, ceea ce este clar e că republicanii sunt din ce în ce mai divizați între tabăra McCarthy – care se poziționează împotriva pachetelor de sprijin de mai multe miliarde de dolari oferite președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în timp ce economia SUA se îndreaptă către recesiune – și tabăra McConnell, care rămâne în favoarea furnizării de sprijin suplimentar. Cel mai probabil viitorul președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei, reprezentantul Michael McCaul (R-Texas), și-a făcut cunoscută abordarea săptămâna aceasta, solicitând continuarea transferurilor de arme și asistență militară.

„Ucrainenii – când le dăm ceea ce au nevoie, ei câștigă”, a spus McCaul pentru Bloomberg TV.

Între timp, conservatori precum reprezentantul Chip Roy (R-Texas) domină tabăra care militează pentru o diminuare a sprijinului. Roy, un membru al House Freedom Caucus care adoptă frecvent o linie dură împotriva cheltuielilor federale, a spus că poziția lui McCarthy cu privire la ajutorul furnizat Ucrainei este cea mai „responsabilă”.

Casa Albă încă nu a indicat public că cele mai recente semnale din GOP duc la o schimbare de plan, iar astfel să fie demarat un sprint legislativ post-electoral care s-ar putea dovedi ca fiind ultima șansă de a furniza mai multă asistență Ucrainei.

Dar oficialii administrației s-au pregătit și pentru un moment în care robinetul Congresului se va închide parțial, știind că nicio finanțare de război nu poate continua la nesfârșit. Au existat discuții preliminare cu privire la încercarea de a trece un pachet de ajutor în timpul sesiunii imediate post-electorale, dacă GOP câștigă alegerile, dar nu s-a ajuns la o finalitate.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat pentru Politico că administrația va continua să ceară Congresului să ajute Kievul să învingă Moscova „atât timp cât este nevoie”.

Casa Albă nu a transmis recent Guvernului ucrainean vreun avertisment cu privire la posibilitatea încetării ajutorului în cazul în care republicanii preiau controlul în ianuarie a cel puțin unei camere a Congresului. Dar consilierii Casei Albe au spus că Ucraina e conștientă de această posibilitate. Zelenski și consilierii săi de top au încercat să facă lobby asupra democraților și republicanilor pentru a menține finanțarea, chiar dacă războiul se prelungește și grijile cu privire la o recesiune globală cresc.

De menționat este că republicanii și democrații doresc să vadă o supraveghere și responsabilitate suplimentară atunci când vine vorba de armele și echipamentele pe care SUA le trimit în Ucraina. Ei vor, de asemenea, să vadă națiunile europene furnizând mai mult sprijin, astfel încât SUA să nu poarte întreaga povară. Dar mulți parlamentari GOP sunt îngrijorați de faptul că baza partidului influențată de Donald Trump îi va împinge pe aleșii republicani să abandoneze cu totul Ucraina.

Zeci de republicani ai Camerei – dintre care 57 au votat împotriva unui pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari în mai – sunt de acord cu McCarthy. Sondajele recente au arătat, de asemenea, o erodare a sprijinului GOP pentru finanțarea Ucrainei. Un sondaj Pew Research din septembrie a constatat că o treime dintre republicani consideră că SUA oferă prea mult sprijin Ucrainei, în creștere de la doar 9% la începutul războiului.

„Va fi incert în următorul Congres, cu un Guvern potențial divizat, cât de dificil va fi să ne susținem sprijinul pentru Ucraina. Nu e momentul să încetinim, darămite să oprim, asistența noastră”, a precizat Fitzpatrick.

De asemenea, presiunea asupra Casei Albe crește și din partea democraților, care văd că finanțarea din decembrie este posibil ultima oportunitate de a susține armata ucraineană până la sfârșitul războiului.

Cu toate acestea, spun unii democrați, decembrie ar putea fi prea devreme pentru ca Guvernul lui Zelenski să știe ce tipuri de arme și alte echipamente are nevoie pentru a duce lupta în timpul iernii. Proiectul de lege pentru finanțarea guvernamentală de luna trecută includea 12 miliarde de dolari pentru Ucraina, iar parlamentarii se așteptau să nu fie nevoie să ia în considerare un ajutor suplimentar până la începutul anului 2023.

„Se poate ca administrația să nu aibă de ales decât să ceară mai mulți bani în decembrie”, a declarat senatorul Chris Murphy (D-Conn.), un aliat convins al Casei Albe.

„Dar s-ar putea să nu fie momentul potrivit pentru Ucraina. Așadar, aceasta este o lume cu totul nouă, cu republicanii anunțând în mod deschis că se pregătesc să predea Ucraina lui Putin”, a continuat acesta.

Poziția lui McCarthy în această problemă reflectă preocupările tot mai mari cu privire la stabilitatea alianței occidentale atunci când vine vorba de sprijinirea Ucrainei și de aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Liderii de extremă dreaptă din întreaga Europă au semănat o neliniște în ceea ce privește menținerea efortului de război al Ucrainei, invocând durerea economică a popoarelor lor, alimentată parțial de creșterea costurilor energiei.

Între timp, aliații SUA din estul Europei se agață de optimism – cel puțin la nivel public – în legătură cu dinamica politicii americane. Vorbind la Washington săptămâna aceasta, ambasadorul Estoniei în SUA, Kristjan Prikk, a precizat că „a fost asigurat de diferiți membri ai Congresului că există un sprijin puternic din partea ambelor tabere pentru a continua ajutorarea Ucrainei atât timp cât este necesar”. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare