luni, octombrie 14, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAchiziții supraevaluate în pandemie: Marian Vanghelie și Daniel Tudorache, urmăriți penal într-un...

Achiziții supraevaluate în pandemie: Marian Vanghelie și Daniel Tudorache, urmăriți penal într-un nou dosar DNA

Procurorii anticorupție au anunțat începerea urmăririi penale într-un dosar privind crearea unor circuite comerciale fictive, având ca obiect livrări fictive, în cascadă, ale produselor care urmau a fi vândute în final entităților publice, la prețuri supraevaluate și de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite. Toate acestea s-au întâmplat în pandemie, iar printre cele 56 de persoane urmărite penal în dosar se numără Marian Vanghelie și Daniel Tudorache.

Un dosar foarte complex a fost scos la lumină de procurorii DNA, iar la mijloc sunt mai multe instituții și societăți comerciale finanțate din bani publici, numărul persoanelor puse sub urmărire penală fiind de 56. Totul s-a petrecut în pandemie și vorbim despre achiziția ilegală și la prețuri uriașe a unor tablete pentru elevi, nebulizatoare de biodecontaminare și termoscannere.

Procurorii DNA arată, în rechizitoriu, că faptele s-au petrecut încă din vara anului 2019, când Marian Vanghelie, în calitatea lui de consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 București, împreună cu alte 6 persoane fizice și 5 persoane juridice, ar fi constituit un grup infracțional organizat care a acționat pe parcursul anului 2020, pe trei paliere și ierarhizat, cu scopul de a influența derularea achizițiilor efectuate de instituțiile publice aflate în subordinea consiliilor locale Sector 1 si 5.

Astfel, procurorii spun că în anul 2020 speța a început să se complice, iar rețeaua să devină cu adevărat complexă, alte persoane sprijinind acest grup infracțional organizat inițial. Vorbim despre funcționari publici din cadrul Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice, Direcției Management Economic din cadrul Primăriei Sectorului 1 București, Administrației Domeniului Public (A.D.P.) Sector 1, un expert în achiziții publice, angajat al unei societăți care furniza servicii de consultanță Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1, Companiei de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat (C.I.D.S.D.I.P.P.) Sector 1 și S.C. Economat Sector 5 S.R.L.

Combinația s-a construit pe un program de interes public, elaborat de membrii grupului infracțional menționat, iar sumele obținute din implementarea acestuia urmau să fie direcționate către membrii grupării.

Membrii grupului ar fi acționat în scopul de a pregăti, organiza și sprijini săvârșirea mai multor infracțiuni de fals, vizând crearea unor circuite comerciale fictive, având ca obiect livrări fictive, în cascadă, ale produselor care urmau a fi vândute în final entităților publice, la prețuri supraevaluate și de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite (în orice formă posibilă a participației penale), inclusiv cu consecințe deosebit de grave, în legătură cu derularea procedurilor de achiziție desfășurate de entitățile publice.„, arată procurorii DNA în rechizitoriul întocmit.

Ca atare, având în vedere contextul pandemic și alocările bugetare pentru achiziționarea de bunuri și servicii specifice pandemiei, grupul coordonat de Marian Vanghelie ar fi deturnat fonduri destinate achiziției de termoscannere și tablete, alocate pentru A.U.I.P.U.S.P. Sector 1, fonduri alocate cu titlul de capital social/majorare capital social pentru C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA și folosite la achiziția de nebulizatoare pentru biodecontaminare și fonduri ale societății ECONOMAT Sector 5 și folosite la achiziția de tablete.

Procurorii exemplifică și susțin că un nebulizator s-ar fi plătit un preț de 3,5 ori mai mare decât cel practicat de furnizorul inițial.Mai mult, în privința tabletelor pentru elevi, în încercarea de a mima legalitatea, funcționarii publici din cadrul AUIPUSP Sector 1 și al ECONOMAT Sector 5 București, cu sprijinul expertului în achiziții publice, consultant al celor două autorități contractante, ar fi întocmit documentații false de licitație deschisă și ar fi simulat derularea unor proceduri de licitație deschisă pentru atribuirea contractelor respective, manipulând SEAP.


În realitate, atribuirea acestor tablete s-ar fi făcut anterior simulării procedurilor de licitație, prin proceduri nelegale de negociere fără publicarea prealabilă.

Pentru a atinge aceste obiective ale grupului infracțional, suspecții ar fi comis, potrivit procurorilor, mai multe infracțiuni de fals, încălcând mai multe dintre atribuțiile de serviciu, prevăzute de legislația primară, în legătură cu organizarea licitațiilor pentru atribuirea contractelor.

Valoarea totală a prejudiciului, așa cum a fost el stabilit de procurori se ridică la suma de 67.811.280 lei.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare