Evenimentul comemorativ își propune să-i aducă împreună pe toți cei care au fost mișcați de tragedia de acum șapte ani și să mențină un anumit grad de conștientizare asupra unei drame care a cutremurat toată societatea românească și a dus la nașterea unei societăți civile care a învățat să iasă în stradă pentru valori și pentru lupta împotriva unei corupții care ucide la propriu în România.
Cele trei asociații civice își propun și anul acesta să se implice în sensul explicat mai sus și să atragă din nou atenția asupra faptului că nici victimele și nici familiile lor nu simt că s-a făcut cu adevărat dreptate în acest dosar. Pentru că s-a omis în soluționarea lui un aspect esențial, și anume boala întregii societăți românești care, la momentul acela, a cauzat moartea mai multor tineri. Și vorbim despre decizii ale autorităților, precum și despre modul în care spitalele au gestionat fiecare situație în parte.
„Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora. La 7 ani de atunci acest dosar este tergiversat la Parchetul General iar problema sistemului sanitar, a paturilor și spitalelor pentru arși, a infecțiilor nosocomiale este departe de a fi rezolvată și încă este permisă funcționarea spațiilor publice fără asigurarea protecției împotriva incendiilor și situațiilor de urgență.„, susțin într-un comunicat comun cele trei asociații care inițiază eveniment in-memoriam de duminică, 20 octombrie.
Astfel, potretele victimelor de la Colectiv vor fi purtate duminică, de la ora 18.00, de la Clubul Colectiv și până în fața Parchetului General, în speranța că, văzând chipurile victimelor, decidenții instituției să-și amintească faptul că au încă o responsabilitate uriașă față de acei tineri și față de familiile lor.
În 2015, în noaptea dinspre 30 spre 31 octombrie și-au pierdut viața în clubul situat în Sectorul 4 din București 65 de tineri. Dosarul a fost tergiversat și amânat, astfel că abia la aproximativ 7 ani au apărut și primele condamnări definitive pentru Cristian Popescu Piedone, pentru patronii clubului și pentru pirotehniști. 27 de tineri au murit acolo, pe loc, iar ceilalți au murit în lunile următoare în spitale din România și din străinătate.
Aproximativ 150 de tineri au rămas în urma tragediei cu răni fizice și psihice de nevindecat.