La vernisajul organizat la Palatul Cercului Militar Național au fost prezente numeroase personalități publice, dar reflectoarele au stat asupra fostului președinte Emil Constantinescu, care a vorbit despre importanța istorică a parteneriatului strategic, care „a produs consecinţe importante în plan strategico-militar, în plan politic, în plan economic, în plan cultural şi în plan social”.
David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București a susținut un discurs amplu pe marginea evoluției României și a evoluției relației dintre cele două țări, relație în care fiecare dintre parteneri și-a respectat datoriile.
Numele expoziției își are originea în preambulul Constituției SUA și cuprinde o colecție de interacțiuni ale celor două state, precum și o explorare istorică și simbolică a acestei relații, prin intermediul a 150 de fotografii, accesibile publicului larg.
Fotografiile cuprinse în această expoziție crează un cadru inedit pentru ideea de parteneriat strategic și, în același timp, e un mod artistic de explorare a prieteniei dintre cele două state.
Muniz a adus în discuție și cooperarea economică a celor două țări, arătând că Parteneriatul Strategic a adus beneficii extraordinare celor doi parteneri, inclusiv susținerea de către investitori americani pentru aproximativ 8000 de firme din România.
„În 1997, atunci când Statele Unite ale Americii importau din România mărfuri în valoare de 400 de milioane de dolari şi exportau bunuri americane în valoare de 258 de milioane de dolari, ne-am asumat angajamentul de a urmări prosperitatea economică. Aceste valori au crescut semnificativ datorită parteneriatului nostru. În prezent, importurile de mărfuri româneşti în Statele Unite ale Americii se ridică la suma de trei miliarde de dolari, iar exporturile americane în România la 1,4 miliarde de dolari. Acestea se adaugă la cele aproximativ 8.000 de firme susţinute de investitori americani, care îşi desfăşoară activitatea în România şi la investiţiile americane directe în România în valoare de aproximativ patru miliarde de dolari – sumă care nu va face altceva decât să crească pe măsură ce această naţiune se îndreaptă spre o transparenţă şi un stat de drept tot mai puternice.„, a mai spus David Muniz.