vineri, septembrie 13, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDavid Muniz: "România şi-a respectat cuvântul dat şi şi-a îndeplinit obligaţiile...

David Muniz: „România şi-a respectat cuvântul dat şi şi-a îndeplinit obligaţiile de a avansa democratic în beneficiul poporului său. Şi noi, SUA, ne-am îndeplinit promisiunile de a ne sprijini prietenul şi Aliatul”

Vernisajul de la București al expoziției We The People a adus împreună oameni politici, activiști civici, alumni ai programelor de educație sprijinite de statul american, specialiști din diverse domenii, pentru a celebra cei 25 de ani de parteneriat strategic România-Statele Unite ale Americii. Vorbim despre o expoziție de eseuri foto tematice care explorează și celebrează relația dintre cele două țări. David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti a declarat, în cadrul evenimentului, că România a făcut pași uriași în acești ani și că țara noastră "a trecut de la rolul de naţiune destinatară la exportator de pace şi securitate."

La vernisajul organizat la Palatul Cercului Militar Național au fost prezente numeroase personalități publice, dar reflectoarele au stat asupra fostului președinte Emil Constantinescu, care a vorbit despre importanța istorică a parteneriatului strategic, care „a produs consecinţe importante în plan strategico-militar, în plan politic, în plan economic, în plan cultural şi în plan social”.

David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București a susținut un discurs amplu pe marginea evoluției României și a evoluției relației dintre cele două țări, relație în care fiecare dintre parteneri și-a respectat datoriile.

Arhitectul Parteneriatului Strategic, secretarul de stat Madeleine Albright a surprins perfect principiile acestuia atunci când a declarat că „se va baza pe recunoaşterea de către Statele Unite ale Americii a importanţei strategice a României, angajamentul faţă de valorile comune şi un interes comun faţă de stabilitate şi progres democratic.” România şi-a respectat cuvântul dat şi şi-a îndeplinit obligaţiile de a avansa democratic în beneficiul poporului său. Şi noi, Statele Unite ale Americii, ne-am îndeplinit promisiunile de a ne sprijini prietenul şi Aliatul şi nu am şovăit în angajamentele noastre privind prosperitatea comună crescută, securitatea comună şi deschidere faţă de schimburile culturale şi academice.

Împreună, am colaborat neobosit pentru a îndeplini viziunea secretarului de stat Madeleine Albright pentru o Europă liberă, unită şi prosperă. Fiecare fotografie din această expoziţie vorbeşte despre realizările noastre. Ne-am asumat un angajament faţă de securitatea comună, iar România reprezintă în 2022 un Aliat NATO loial şi esenţial. Am stat umăr la umăr în cele mai periculoase locuri din lume. Am încurajat şi felicitat România atunci când a trecut de la rolul de naţiune destinatară la exportator de pace şi securitate.

David Muniz, la vernisajul Expoziției We The People

Numele expoziției își are originea în preambulul Constituției SUA și cuprinde o colecție de interacțiuni ale celor două state, precum și o explorare istorică și simbolică a acestei relații, prin intermediul a 150 de fotografii, accesibile publicului larg.

Fotografiile cuprinse în această expoziție crează un cadru inedit pentru ideea de parteneriat strategic și, în același timp, e un mod artistic de explorare a prieteniei dintre cele două state.

Muniz a adus în discuție și cooperarea economică a celor două țări, arătând că Parteneriatul Strategic a adus beneficii extraordinare celor doi parteneri, inclusiv susținerea de către investitori americani pentru aproximativ 8000 de firme din România.

În 1997, atunci când Statele Unite ale Americii importau din România mărfuri în valoare de 400 de milioane de dolari şi exportau bunuri americane în valoare de 258 de milioane de dolari, ne-am asumat angajamentul de a urmări prosperitatea economică. Aceste valori au crescut semnificativ datorită parteneriatului nostru. În prezent, importurile de mărfuri româneşti în Statele Unite ale Americii se ridică la suma de trei miliarde de dolari, iar exporturile americane în România la 1,4 miliarde de dolari. Acestea se adaugă la cele aproximativ 8.000 de firme susţinute de investitori americani, care îşi desfăşoară activitatea în România şi la investiţiile americane directe în România în valoare de aproximativ patru miliarde de dolari – sumă care nu va face altceva decât să crească pe măsură ce această naţiune se îndreaptă spre o transparenţă şi un stat de drept tot mai puternice.„, a mai spus David Muniz.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare