Acesta și-a înființat un birou în Westminster, de unde speră să pună bazele unei noi fundații despre care prietenii spun că ar putea strânge sume semnificative pentru a contribui la reconstruirea Ucrainei.
Un prieten de-al lui Boris Johnson, care e în temă cu acest plan, l-a descris drept un „Plan Marshall pentru Ucraina”, adăugând că „Boris va strânge o mulțime de bani” de la donatori privați.
Rolul lui Boris Johnson pe scena internațională a fost sugerat inclusiv de noul prim-ministru britanic, Rishi Sunak, când a salutat decizia acestuia de a nu candida pentru conducerea conservatorilor și implicit pentru funcția de premier.
„Deși a decis să nu mai candideze pentru postul de prim-ministru, sper cu adevărat că va continua să contribuie la viața publică din țară și din străinătate”, a spus Sunak.
Johnson, în vârstă de 58 de ani, e considerat un erou în Ucraina, existând și străzi numite după acesta, ca mulțumire pentru felul în care, în calitate de prim-ministru britanic, a lucrat neobosit pentru a construi o coaliție internațională de sprijin pentru Kiev în săptămânile și lunile de după începerea invaziei rusești la scară largă.
O sursă apropiată de Boris Johnson a confirmat planurile acestuia de a ajuta la „reconstrucția” Ucrainei, dar a avertizat că planurile avansează într-un ritm ponderat, pentru ca lucrurile să fie făcute cât se poate de corect.
Sursa a spus: „El lucrează la un proiect major legat de Ucraina, care se va referi la reconstrucție”.
Johnson se va lansa pe scena internațională ca un avocat al sprijinirii Ucrainei în războiul acesteia contra Rusiei, urmând să efectueze în acest sens o vizită extrem de importantă în SUA înainte de Crăciun.
Este planificat un discurs al acestuia la Washington cu obiectivul de a crește gradul de conștientizare în legătură cu situația dificilă a Ucrainei. Totodată, e de așteptat ca Johnson să se întâlnească cu senatorii americani pentru a pleda în favoarea continuării sprijinului din partea SUA pentru Ucraina.
În Marea Britanie planează îngrijorarea că în rândul politicienilor republicani, care vor intra în paradigma alegerilor prezidențiale, există un dezinteres în creștere în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei, aceștia invocând ca motiv inclusiv consecințele fiscale. În acest context, Boris Johnson vrea să se asigure că aceștia vor continua totuși sprijinirea țării invadate la scară largă de Rusia.
Johnson a fost numit președinte al Conservative Friends of Ukraine în timpul conferinței anuale a Partidului Conservator de la începutul acestei luni și acum dorește să-și consolideze acest rol.
Separat, el vrea să se concentreze și pe a se asigura că Ucraina primește armele de care are nevoie pentru a lupta împotriva forțelor ruse. Nu există încă o astfel de funcție oficială în Guvernul Regatului Unit, dar pe viitor ar putea să apară, a mai precizat The Telegraph.
Sursa a adăugat: „Boris nu are nevoie de un rol oficial pentru a face campanie pentru Ucraina”.
Nu există de asemenea nicio informație că axarea lui Johnson pe subiectul Ucraina îl va abate de la munca sa de deputat, persoane din interior insistând că va rămâne dedicat în reprezentarea Uxbridge și South Ruislip în Camera Comunelor.
Boris Johnson a fost mobilizat de reacțiile pozitive pe care le-a primit după discursul pe care l-a susținut în Camera Comunelor ca omagiu adus regretatei Regine Elisabeta a II-a, cuvântare susținută la o zi după moartea acesteia.
Sursa a precizat: „El este hotărât să rămână în Parlament. El se consideră un parlamentar”. (sursa: The Telegraph)