marți, septembrie 17, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneRaport Deloitte: Integrarea cetățenilor ucraineni poate crește semnificativ PIB-ul Poloniei

Raport Deloitte: Integrarea cetățenilor ucraineni poate crește semnificativ PIB-ul Poloniei

Integrarea cetățenilor ucraineni poate crește PIB-ul Poloniei cu până la 3,5%, contribuind totodată la sprijinirea reconstrucției Ucrainei după război, a subliniat un nou raport al Deloitte.

Pentru a realiza acest lucru, firma de consultanță au recomandat ca refugiați să fie ajutați să-și găsească un loc de muncă potrivit abilităților și calificărilor lor, să fie sprijiniți să învețe limba poloneză, să li se ofere soluții părinților ce au copii mici, respectiv să li se asigure ucrainenilor accesul la piața imobiliară.

Deloitte a citat estimări care indică faptul că 3,8 milioane de ucraineni ar fi intrat în Polonia începând cu 24 februarie, atunci când Rusia a invadat Ucraina la scară largă. Dintre aceștia, aproximativ 1,5 milioane se află în continuare în Polonia, a mai transmis raportul.

Aproximativ 30% dintre refugiați lucrau la patru luni după sosirea lor în Polonia, a precizat Michał Wodzicki, partener al Monitor Deloitte.

Trebuie să luăm măsuri suplimentare pentru a-i activa pe piața muncii pe ceilalți veniți și pentru „a ne asigura că aceștia nu lucrează cu mult sub calificările lor”, a completat acesta.

„O abordare sistematică și pe termen lung a integrării cetățenilor ucraineni poate duce la o creștere a PIB-ului între 0,2 și 3,5%”, a spus Julia Patorska, un alt partener al Deloitte.

Deloitte a mai subliniat că ucrainenii din Polonia sunt relativ bine educați, 61% dintre refugiați și 69% dintre migranții economici (dintre care peste un milion se aflau în Polonia înainte de război) au absolvit studii superioare. Asta se compară cu procentul de 29% de la nivelul populației Poloniei per ansamblu.

Un studiu publicat în august de Banca Centrală a Poloniei a constatat că o proporție puțin mai mică dintre refugiații ucraineni, aproximativ jumătate, au studii superioare. O proporție similară și-a exprimat dorința de a munci, iar banca a cerut la rândul ei eforturi pentru ca aceștia să fie integrați pentru a-și găsi un loc de muncă pe măsura competențelor lor.

Activarea profesională a refugiaților ucraineni ar ajuta, de asemenea, la reconstruirea țării lor după război, a notat raportul Deloitte, deoarece migranții care lucrează în Polonia au tendința de a trimite o parte din câștigurile lor în Ucraina.

Prin urmare, creșterea veniturilor lor va crește bugetul țării lor de origine și va ajuta la reconstrucția acesteia. Raportul nu a menționat însă estimări ale impactului potențial al integrării ucrainenilor în Polonia asupra economiei Ucrainei.

Un raport anterior al băncii Pekao, care s-a concentrat pe rolul pe care companiile poloneze l-ar putea juca în reconstrucția Ucrainei, a stabilit că economia Poloniei ar putea avea de câștigat printr-un asemenea demers în jur de 190 de miliarde de zloți (38,9 miliarde de euro), echivalentul a aproximativ 3,8% din PIB-ul său.

Între timp, raportul Deloitte a indicat deficitul de locuințe din Polonia ca un posibil impediment în calea integrării ucrainenilor.

Potrivit experților, identificarea și modernizarea proprietăților subutilizate și reformarea legii privind locuințele închiriate sunt măsuri care ar putea ajuta la rezolvarea problemei. Asta ar putea consta în primul rând în identificarea amplasamentelor care ar putea fi transformate în locuințe temporare sau permanente și în încurajarea autorităților locale să caute proprietăți vacante.

Recensământul național de anul trecut a arătat că aproape două milioane de locuințe din Polonia – aproximativ 12% din totalul fondului de locuințe – erau nelocuite atunci când au fost colectate datele.

Guvernul polonez a încercat să abordeze problema penuriei de locuințe propunând o lege care să împuternicească autoritățile regionale să transforme centrele comerciale vacante și clădirile de birouri în apartamente. (sursa: Notes from Poland)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare