vineri, septembrie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneO vale superbă de rhododendroni, distrusă de dragul unei pârtii de schi...

O vale superbă de rhododendroni, distrusă de dragul unei pârtii de schi în Parcul Național Bucegi: „N-a făcut nimeni nimic, toată lumea a închis ochii”

În luna mai a anului trecut, Primăria Sinaia anunța publicul interesat asupra depunerii raportului privind impactul asupra mediului pentru proiectul “ Construire instalație de transport pe cablu tip teleschi pe domeniul schiabil din stațiunea Sinaia –Teleschi Lăptici” , propus a fi amplasat în Sinaia, în golul alpin din Munții Bucegi, între altitudinile de 1.778 și 1.903 m, chiar într-un habitat prioritar din Parcul Bucegi. Acolo exista, potrivit ecologilor, o vale superbă de rhododendroni. Acum va fi o pârtie de schi, ca atâtea altele, construită în afara prevederilor legale.

Acesta a fost motivul pentru care organizația de mediu Agent Green a depus o plângere penală la DNA împotriva lui Vlad Gheorghe Oprea, primarul orașului Sinaia, cel care a avut și inițiativa de a duce la capăt acest proiect cu rol turistic într-o zonă protejată de lege. Și nu doar primarul din Sinaia e vizat, ci și instituțiile și autoritățile care ar fi trebuit să se preocupe de respectarea legislației de mediu într-o zonă cu habitate sensibile.

Astfel, plângerea făcută la DNA îi vizează și pe directorul APM Prahova, Mihaela Duță, pe directorul Parcului Natural Bucegi, Colțoiu Alexandru Nicolae, pe biologul  Friciu Beatrice, pe membrii consiliului științific al parcului Național Bucegi, care, în complicitate cu  reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu au contribuit la construirea în zona de management durabil a Parcului Natural Bucegi, la solicitarea Primarului Orașului Sinaia și cu avizul Parcului Natural Bucegi și al APM Prahova, lucrări de construire a unui teleschi.

Astfel, într-o zonă strict protejată s-au construit drumuri de acces, s-a turnat beton și s-au trasat pârtii chiar prin mijlocul unei văi superbe de rhododendroni.

Sursă foto: Agent Green

Am discutat subiectul cu avocata organizației de mediu Agent Green, Cătălina Rădulescu, care ne-a explicat care e regimul de protecție a acelei zone și ce anume afectează această construcție făcută în afara prevederilor legale.

Habitatele pe care le afectează acest proiect sunt rhododendronii, bujorii de munte, mândria națională. Construcția trece chiar prin mijlocul rhododendronilor, e o vale superbă de rhododendroni de sus până jos, care nu va mai fi. Dar e pârtie de schi. Și e habitat prioritar, care nu poate fi deranjat sub nicio formă, numai pentru motive de forță majoră, ceva foarte grav, în niciun caz pentru schi. Chiar nu se putea schia pe altă vale, numai acolo, prin rhododendroni?

Motivul plângerii penale depuse săptămâna trecută la DNA de către Agent Green este acela că, prin acest proiect, Primăria Sinaia și alte instituții au lucrat în complicitate pentru a încălca legea.

Noi am căutat pe site-ul Primăriei Sinaia detalii despre acest proiect și înțelegem că în luna iunie a anului trecut ar fi avut loc o dezbatere publică pe tema construirii acestei pârtii de schi, însă ea s-a petrecut destul de discret la sediul primăriei.

Am încercat să luăm legătura cu un responsabil din Primăria Sinaia pentru a afla cum s-a calculat impactul acestui proiect asupra mediului, dar centrala primăriei funcționează din când în când, iar la capătul firului e, de obicei, o căsuță vocală. Le-am transmis, de aceea, o solicitare de informații în baza legii 544 și așteptăm răspunsul în termenul legal.

Am contactat și APM Prahova în acest sens, dar acolo ni s-a cerut să facem o cerere oficială pe marginea subiectului. Vom reveni, de aceea, asupra temei atunci când aceste două instituții ne vor transmite datele solicitate.

Până atunci am obținut punctul de vedere asupra felului în care s-au desfășurat lucrurile de la avocatul Cătălina Rădulescu:

Au emis acte de reglementare într-o zonă în care nu e permisă realizarea de astfel de construcții și legea prevede asta în mod clar. În parcurile naționale, în zona denumită Managementul Durabil aferentă Parcurilor Naturale, unde este și Parcul Bucegi, nu este permisă amplasarea construcțiilor care au alt scop decât strict problemele științifice sau de gestionare a ariei protejate.

În zonele de management durabil în general sunt specii și habitate care sunt sensibile și nu suportă construcții de genul ăsta. Astea sunt construcții de agrement, pentru turism. Și da, au construit și drumuri, au urcat acolo să toarne beton, da? Garda de Mediu a fost sesizată ori n-a făcut nimic, nu știm. N-a făcut nimeni nimic, toată lumea a închis ochii, de asta am și depus plângerea penală. Inițiativa a venit din partea primăriei și e inițiativa primarului. Este vorba de domeniul schiabil al localității Sinaia, nu cunosc sursa de finanțare a proiectului, dar dacă sunt fonduri europene, poate fi sesizat și OLAF, și Parchetul European.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare