vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneSerbia primește un mesaj de tip ultimatum din partea Germaniei: Să aleagă...

Serbia primește un mesaj de tip ultimatum din partea Germaniei: Să aleagă între UE și Rusia!

Germania a avertizat puterea de la Belgrad să nu cultive legături mai strânse cu Rusia, avertizând că ar putea zădărnici perspectiva aderării Serbiei la Uniunea Europeană, a precizat marți, 1 noiembrie, o sursă din Executivul de la Berlin.

Cu două zile înainte de un summit privind Balcanii de Vest, eveniment ce se va desfășura în capitala Germaniei și care e menit să consolideze relațiile cu cele șase țări din regiune, un înalt oficial german a spus că Belgradul trebuie să decidă de care parte este: Moscova sau UE.

Relația cu Serbia este complexă – există aspecte luminoase, cât și mai întunecate, a spus sursa, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Relațiile Serbiei cu Rusia fac cu siguranță parte din zona întunecată, a continuat acesta.

Sursa a spus că Guvernul German a fost, de pildă, „surprins și dezamăgit” când ministrul sârb de Externe, Nikola Selakovic, a semnat în septembrie un acord cu omologul său rus, Serghei Lavrov, prin care au fost de acord să se consulte în materie de politică externă.

Oficialul german a spus că este timpul ca președintele sârb Aleksandar Vucic să ia o decizie.

„Dacă va lua calea către Europa, va avea sprijin, din partea UE în ansamblu și din partea Guvernului german”, a spus sursa.

„Dacă el alege cealaltă cale, aceasta va avea consecințe” pentru viitorul Belgradului în raport cu UE, a spus oficialul.

Serbia a devenit din 2012 candidată la aderarea la Uniunea Europeană, dar obiectivul nu poate fi concretizat fără o normalizare a relațiilor cu Kosovo. Belgradul nu acceptă declarația de independență din 2008 a majorității albaneze din Kosovo.

Tensiunile au fost exacerbate de războiul din Ucraina, mulți sârbi simpatizând cu aliatul tradițional și anume Rusia.

Belgradul a condamnat la ONU invazia rusească asupra Ucrainei, dar a refuzat să se alinieze la sancțiunile impuse de UE împotriva Kremlinului.

Summitul de joi de la Berlin, găzduit de cancelarul german Olaf Scholz, va reuni șefii de Guvern din Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia, precum și liderii UE. (sursa: Kyiv Post)

Participanții din Balcanii de Vest urmează să semneze trei acorduri: privind recunoașterea reciprocă a documentelor de identitate, diplome universitare și acreditări profesionale.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare