vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDeputat USR: "Ministerul Educației vrea să-l premieze lunar pe Anton Anton, groparul...

Deputat USR: „Ministerul Educației vrea să-l premieze lunar pe Anton Anton, groparul energiei. Ce se întâmplă este strigător la cer, dar și penibil!”

Deputatul USR Iulian Bulai critică nominalizarea făcută de Ministerul Educației în persoana fostului ministru al Energiei, Anton Anton, în vederea primirii pe viață a unei indemnizații lunare în cuantum de 7.650 de lei "pentru merite deosebite în domeniul educației și cercetării".

Iulian Bulai precizează în acest context că Anton Anton se află printre cei responsabili pentru criza energetică pe care o traversează România.

„Ligia Deca, ministrul Educației, îl propune pe un fost ministru al guvernului Dăncilă pentru indemnizație de merit pe viață. Anton Anton este propunerea Ministerului Educației pentru a primi lunar suma de 7.650 lei, pentru merite deosebite în domeniul educației și cercetării.

Asta se va petrece mâine la Academia Română, în cadrul unei ședințe de acordare a îndemnizațiilor de merit pe viață pentru diferite personalități din sport, cultură, educație, arte și cercetare.

Anton Anton a fost ministrul Energiei în guvernul Dăncilă. Și lui îi datorăm criza energetică din țară. Nu a făcut nimic pentru ca România să devină mai independentă din punct de vedere energetic. Drept răsplată, PSDPNL propun să i se dea câte 7650 lei lunar, drept mulțumire pentru moștenirea lui.

Domnule Klaus Iohannis, ce se întâmplă este strigător la cer, dar și penibil. Românii nu își pot plăti facturile, țara este în criză energetică, iar doamna ministru Leca vrea să-l premieze lunar pe Anton Anton, groparul energiei.

Ps: fac parte din comitetul unde se votează această propunere. În luna mai am reușit să împiedic această propunere. Sper la același rezultat și mâine”, spune Iulian Bulai într-o postare pe Facebook.

USR s-a opus și în luna mai recompensării lui Anton Anton, opoziția înregistrând un succes la acea vreme.

„Pentru că a reușit să nu demareze exploatarea gazelor din Marea Neagră și alte fapte mărețe pe tărâmul energiei, care au contribuit la criza actuală, fostul ministru Anton Anton a fost propus, de către Ministerul Educației, să primească o indemnizație de merit pe viață.

M-am opus și am reușit să conving majoritatea membrilor Comisiei naționale pentru acordarea indemnizației de merit să respingă această premiere pentru lipsa de performață a fostului ministru”, declara în luna mai deputatul USR Iulian Bulai.

Potrivit legii, indemnizația lunară de merit este egală cu trei salarii minime brute pe țară și este neimpozabilă. Cu alte cuvinte, beneficiarii primesc pe viață, lună de lună, 7.650 de lei.

Indemnizațiile de merit, stabilite prin Legea nr. 118/2002, ar trebui să se acorde „personalităților române de prestigiu ale științei, culturii și sportului”.

Nominalizările sunt înaintate anual de Academia Română, Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Ministerul Tineretului și Sportului, iar beneficiarii sunt stabiliți de Comisia națională pentru acordarea indemnizației de merit, compusă din președintele Academiei Române, președinții comisiilor de cultură și ai comisiilor de muncă de la Senat și de la Camera Deputaților, ministrul Culturii, ministrul Educației, ministrul Tineretului și Sportului, președinții uniunilor de creație recunoscute de Asociația Naționala a Uniunilor de Creație.

USR este reprezentată în această comisie națională de Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților.

În cursul anului 2021, a mai fost o încercare de acordare a unei indemnizații de merit ÎPS Andrei Andreicuț, încercare eșuată ca urmare a opoziției deputatului USR. USR reclamase la acea vreme că ÎPS Andrei Andreicuț e semnatar al unui angajament de colaborare cu fosta Securitate.

Ca urmare a refuzului reprezentantului USR de a vota propunerile primite, Guvernul a modificat, în decembrie 2021, procedura de acordare a indemnizațiilor, în sensul ca deciziile să se ia în Comisia națională cu majoritate de voturi, nu cu unanimitate.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare