joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCCR dă câștig de cauză USR: legea care permite construcția de hidrocentrale...

CCR dă câștig de cauză USR: legea care permite construcția de hidrocentrale mici în ariile protejate, neconstituțională

CCR a admis miercuri sesizarea USR împotriva legii prin care s-ar fi permis construirea de hidrocentrale mici în ariile protejate. Această lege fusese votată în Parlament de către PSD, PNL, UDMR și AUR.

„Decizia de astăzi a Curții Constituționale, ca urmare a sesizării USR, arată că PSD, PNL, UDMR și AUR au încălcat procedurile parlamentare atunci când, grăbindu-se să apere interesele băieților deștepți din energie, au adoptat legea prin care dau undă verde construcției de hidrocentrale mici în ariile protejate”, a transmis USR.

În sesizarea depusă la CCR, USR a invocat 11 argumente de neconstituționalitate, printre care încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea dreptului la un mediu sănătos, încălcarea obligațiilor asumate de România în relația cu Uniunea Europeană și lipsa sursei de finanțare.

„PSD și aliații săi s-au folosit cinic de războiul Ucraina – Rusia ca să deblocheze niște proiecte ilegale făcute de firme probabil prietene. S-a invocat criza energetică și necesitatea ca România să devină independentă energetic. Dar, atenție, cele două hidrocentrale ar contribui, după ce ar distruge sute de hectare de pădure și sănătatea noastră la pachet, cu 0,5% din capacitatea de producție dinRomânia. Adică, nu vor rezolva nimic. Nu vor scădea cu nimic prețul resimțit de noi toți la energie. În schimb, în ultimii ani, Hidroelectrica s-a bucurat de un profitde 15 miliarde de lei din care nu a investit nimic pentru a crește capacitatea de producție. Vorbim de doi ani de reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și nu facem nimic – ele chiar ar crește real capacitatea de producție. Avem hidrocentrale pe râul Jiu, în valea Sadului și Curțișoara, blocate deși nu sunt în arii protejate naturale. Să spună PSD și aliații săi de ce nu sunt terminate hidrocentralele care nu sunt în arii protejate? De ce nu vrea actuala guvernare să crească capacitatea României de producție de energie?”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, vicepreședintă a Comisiei de Mediu.

USR a mai precizat că în cazul în care această lege ar fi intrat în vigoare, atunci procedura de infringement deschisă împotriva României s-ar fi agravat, iar românii ar fi plătit amenzi și mai mari.

„Admiterea sesizării USR este o victorie pentru protecția mediului și pentru protejarea Defileului Jiului. Terminarea hidrocentralelor înseamnă defrișarea a sute de hectare de pădure din arii protejate naturale, un prejudiciu de mediu incalculabil. Acest lucru ar agrava procedura de infringement deschisă împotriva României, adică amenzi și mai mari pe care tot cetățenii le vor plăti. Deja s-au aruncat 300 de milioane de euro, aceste construcții sunt ilegale, o spun chiar instanțele din România (există și decizii de anulare a autorizațiilor de construire)”, a avertizat USR.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare