joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneAmbasadorul Germaniei în Polonia oferă asigurări: Nu ne întoarcem la politica antebelică...

Ambasadorul Germaniei în Polonia oferă asigurări: Nu ne întoarcem la politica antebelică față de Rusia!

Pe parcursul conferinței "Germania și Polonia în raport cu Ucraina", ambasadorul german la Varșovia, Thomas Bagger, a declarat că războiul Rusiei contra Ucrainei va transforma efectiv Uniunea Europeană, iar Polonia va avea o importanță centrală în ceea ce privește viitoarea transformare. Diplomatul german a mai subliniat că nu va exista vreo întoarcere la vechile relații ruso-germane sau la vechea politică energetică.

Conferința „Germania și Polonia în raport cu Ucraina” a fost susținută de Senatul polonez și găzduită de vicepreședintele Senatului, Michał Kamiński. La conferință a participat ambasadorul Germaniei în Polonia, Thomas Bagger, care a vorbit, printre altele, despre noile provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană și despre necesitatea ca blocul să sufere schimbări după ce Ucraina va câștiga în cele din urmă războiul.

„Uniunea Europeană se va schimba ca urmare a acestui război, iar Polonia va avea o importanță mai centrală, asta deoarece centrul Uniunii se va deplasa spre est”, a spus ambasadorul Bagger. El a subliniat referitor la viitorul UE că va fi necesară cooperarea polono-germană.

Bagger a scos în evidență, de asemenea, sprijinul german pentru Ucraina, în special în ceea ce privește ajutorul refugiaților.

„Există un milion de ucraineni în Germania astăzi, doar în Polonia sunt mai mulți”, a precizat acesta.

Mai mult, el a declarat că UE ar trebui să își stabilească drept obiectiv asigurarea că Ucraina este o țară suverană și democratică capabilă să-și apere integritatea teritorială și să devină stat membru al blocului.

Diplomatul a dat asigurări că Germania își schimbă definitiv abordarea față de Rusia, deoarece Kremlinul, prin invadarea Ucrainei, a încălcat principiile și valorile la care ține Berlinul. El a explicat că Germania a considerat până în ultimul moment de neconceput ca Rusia să înceapă războiul. Dar, după cum a spus Bagger, schimbarea este acum ireversibilă.

Nu poate exista nicio întoarcere la relația de dinainte de război cu Rusia sau la politica energetică, a spus ambasadorul german, adăugând că germanii sunt acum conștienți că Nord Stream a fost o greșeală.

„Există o descoperire epocală în Germania în ceea ce privește politica energetică, precum și politica de apărare”, a spus ambasadorul german, afirmând ferm că „Nu există nicio întoarcere la principiul ‘business as usual’ (în raport cu Rusia -n.red.)”.

Așa cum a spus Bagger, Germania consideră schimbarea sa de politică drept o șansă de a îmbunătăți relația cu Polonia acum că abordarea Berlinului se apropie de cea a Varșoviei. El a mai menționat că Germania își va anunța noua strategie în ceea ce privește politica de apărare la începutul anului viitor.

Piotr Buras, directorul biroului de la Varșovia al Consiliului European pentru Afaceri Externe, a explicat că Poloniei îi este greu să înțeleagă multe aspecte ale politicii germane, citând ca exemplu reticența Berlinului de a livra Ucrainei un număr suficient de tancuri. El a susținut că livrările de tancuri pentru Ucraina ar trebui să fie coordonate la nivelul UE. Buras și-a exprimat, totodată, convingerea că situația actuală, deși dificilă, poate fi, în mod paradoxal, o șansă de îmbunătățire a relației dintre Berlin și Varșovia.

Dieter Bingen, politolog și istoric contemporan german, care din 1999 până în 2019 a ocupat funcția de director al Institutului German pentru Afaceri Poloneze din Darmstadt, a declarat că Ucraina ar trebui să se integreze pe deplin în UE pe termen lung.

„Nu toată lumea va fi încântată de acest lucru, dar asta e ceea ce trebuie să se întâmple”, a spus Bingen.

„Acesta este un proiect la care Germania și Polonia ar trebui să colaboreze între ele”, a continuat acesta.

Gazda reuniunii, vicepreședintele Senatului, i-a mulțumit ambasadorului Bagger pentru că a recunoscut viitoarea schimbare a centrului de greutate la nivel european după victoria Ucrainei.

„Asta nu e ceva care ar trebui să ne flateze, ci este o chestiune pe care ar trebui să o tratăm ca pe un angajament”, a declarat Kamiński. (sursa: TVP World)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare