sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneEXCLUSIV: Judecătorul Cristi Danileț, după primirea cetățeniei Republicii Moldova: "Am cerut eu!...

EXCLUSIV: Judecătorul Cristi Danileț, după primirea cetățeniei Republicii Moldova: „Am cerut eu! Gândiți-vă că exact de un an am rămas fără loc de muncă pentru niște motive stupide”

Exclus din magistratură în România din motive absolut rizibile, judecătorul Cristi Danileț pare a fi mult mai apreciat în Republica Moldova. De altfel, el a desfășurat destul de multe activități acolo, iar luna aceasta, președintele Maia Sandu i-a conferit și cetățenia Republicii Moldova prin Decretul nr.167. Contactat de INVESTIGATORIA, Cristi Danileț ne-a spus că și-a dorit această cetățenie și, cumva, în subsidiar, a amintit de modul nedrept în care a fost tratat în România ultimilor ani.

De altfel, Cristi Danileț are un atașament la nivel profesional de Republica Moldova, unde a desfășurat numeroase activități de-a lungul anilor. Dacă e să consultăm CV-ul acestuia, remarcăm cu ușurință faptul că între anii 2011 și 2022, acesta a fost expert al Consiliului Europei pentru Republica Moldova, a făcut studii și prezentări acolo, dar a și dus acolo proiectul de educație juridică pentru elevi, despre care noi am mai scris în articole precedente.

L-am întrebat pe Cristi Danileț de ce a cerut cetățenia Republicii Moldova și acesta ne-a vorbit, în primul rând, despre activitățile sale acolo.

Merg constant în Republica Moldova din 2010. Am fost implicat în proiecte de reformare a justiției de acolo. Am și locuit o perioadă la Chișinau. Am evaluat CSM-ul și Inspecția Judiciară de acolo, ca expert al Consiliului Europei și Uniunii Europene. Am scris ghiduri pentru aplicarea corectă a legislatiei de către judecătorii moldoveni. Am lansat și acolo proiectul de educație juridică pentru elevi.

Însă, judecătorul ne-a vorbit, în subsidiar, și despre dezamăgirea lui cu privire la modul în care a fost valorizat în România ultimilor ani. Și, chiar dacă n-a spus-o direct, solicitarea cetățeniei Republicii Moldova vine și ca urmare a unor ani dificili pe care i-a trăit în România, dar și ca urmare a unei oportunități de a se dezvolta profesional acolo.

Nu neapărat ar fi vorba despre o intenție de a-mi muta activitatea profesională acolo. S-a deschis, însă, o oportunitate în acest sens. Dar gândiți-vă ca exact de un an am rămas fără loc de muncă pentru niste motive stupide. În timpul acesta eu sunt solicitat ca expert în diverse proiecte în România (privind abuzurile sexuale asupra minorilor) sau în Moldova (privind calitatea motivărilor judiciare). Procesele mele de anulare a sancțiunilor aplicate de CSM nu sunt finalizate, totul merge foarte greu. Așa cum spuneam, deocamdată s-a deschis o oportunitate. Voi alege ce e mai bine pentru mine și familia mea.„, ne-a spus judecătorul Cristi Danileț.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare