vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInterviuEXCLUSIV - Alex Arestovich, consilier al Președintelui Zelenski, explică miza războiului: “Dacă...

EXCLUSIV – Alex Arestovich, consilier al Președintelui Zelenski, explică miza războiului: “Dacă noi câștigăm, va crește securitatea în regiune, dacă noi pierdem, nu vom mai vorbi despre securitate în Europa”

Radu Hossu este cunoscut ca fiind românul care a reușit să colecteze, pe cont propriu, cea mai mare donație a unei persoane fizice pentru sprijinirea luptei ucrainenilor pentru țara lor. El a ajuns și pe frontul ucrainean, unde a petrecut o perioadă relativ lungă de timp și a avut prilejul de a realiza, în exclusivitate pentru INVESTIGATORIA, un interviu cu Alex Arestovich, consilierul președintelui Volodimir Zelenski. În cadrul acestui dialog, consilierul președintelui ucrainean explică pentru români care este, cu adevărat miza acestui război și cât de departe vor merge riscurile de securitate pentru întreaga Europă dacă Ucraina va pierde războiul.

Radu Hossu: Sunteți foarte cunoscut în România, așa că mesajul dumneavoastră către oamenii care au donat îi va face să doneze și mai mult, deci este foarte important, și de aceea am vrut să mă întâlnesc cu dumneavoastră. Până la urmă, important e să obțineți cât mai mult sprijin atât din partea guvernelor, dar și din partea civililor.

Alex Arestovich:  E destul de mult timp de când am avut șansa să discut cu un jurnalist din România și sunt surprins de felul în care românii ne sprijină…

R.H.: Din păcate, cu două zile în urmă s-a publicat un sondaj de opinie care arată că numai 28% dintre români sunt dispuși să sprijine Ucraina până la victorie. 48% dintre ei spun că Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia. Dar în sondaj nu e definit tipul de negociere. Iar ziarele titrează că un procent mare de români doresc ca Ucraina să renunțe la unele teritorii în favoarea Rusiei și să oprească războiul.

A.A. Următorul pas ar fi să cedeze România câteva teritorii în favoarea Rusiei, nu? Ar fi bine ca oamenii să înțeleagă asta.

R.H. Întrebarea mea e ce le-ați spune românilor care cred că Ucraina ar trebui să facă concesii Rusiei pentru stoparea războiului?

A.A. Aș vrea ca oamenii să înțeleagă că noi avem discuții cu Rusia de 8 ani încoace. De la începutul verii anului 2014 noi doar purtăm negocieri cu Rusia. Și nu pot fi opriți, singurul mod de a-i opri este acesta și acum forțele noastre armate eliberează teritorii și iau înapoi o mare parte din ce Rusia a ocupat. Deci asta e singura formă de negociere cu Rusia. Și când Rusia spune că Ucraina nu dorește să negocieze, minte. Pentru că președintele nostru, ministrul de Externe au inițiat aceste propuneri de negociere. Însă aceste inițiative au început când soldații ruși au fost alungați de pe teritoriile noastre și, din acel punct, noi am fost gata să începem negocierile. Rusia nu a avut niciodată o poziție de negociere în problema asta. Ei spun doar să le lăsăm teritoriile deja eliberate de noi. Ei vor să beneficieze de pe urma eforturilor Ucrainei pentru a-și întregi puterea și apoi vor viza vecinii noștri: Moldova și România. Toată agresiunea asta chiar ar putea merge până acolo. Deci dacă vreți o nouă Uniune Sovietică, dar mult mai nebună și mai agresivă, atunci veți forța Ucraina să negocieze cu Rusia. Dacă doriți, însă, să rezolvați problema Rusiei, atunci ne veți oferi sprijin și asistență. Iar noi am decis deja cum tratăm problema Rusiei, iar până acum am distrus cam 70% din armata invadatorului și ne-ar mai trebui cam jumătate de an să învingem pe deplin. Și din ce motiv ar trebui să negociem cu Rusia? Pentru problema gazului? Trebuie să facem eforturi comune ca să rezolvăm problema definitiv.

R.H. Ce credeți despre intrarea Ucrainei în NATO?

A.A. Sigur că ne dorim asta, după câștigarea acestui război.

R.H. Pentru că sunt necesare acorduri de pace cu toți vecinii, inclusiv cu Rusia.

A.A. Vedeți acum, noi luptăm pentru toată lumea, luptăm pentru Europa și luptăm pentru valorile europene și ucrainenii sunt singurii uciși pentru că luptă pentru aceste principii. Deci suntem uciși pentru că apărăm valorile europene. Deci a include Ucraina în NATO și în Uniunea Europeană ar arăta marele sprijin acordat acestui popor care luptă pentru valorile democrației aici. Și întreb acum: nu și-ar dori NATO o armată care învinge principala amenințare reprezentată de Rusia în regiune? Sigur că și-ar dori asta, pentru că ar crește semnificativ capacitatea NATO de a face față amenințărilor și pentru a oferi securitate în Europa. Și următoarea întrebare a mea ar fi: se dorește ca noi să pierdem acest război? Să beneficieze Rusia de aceste capabilități? Deci, ori NATO va beneficia de armata noastră pentru a asigura mai multă securitate în regiune și NATO va deveni atât de puternică, încât Rusia nu va mai îndrăzni niciodată să poarte astfel de dispute, ori ne dorim ca Ucraina să piardă sau să fie împărțită în două și Rusia să obțină o jumătate din Ucraina și să-și crească propriile capacități? Și situația e dramatică, pentru că Rusia racolează ucraineni din regiunile disputate și forțează ucraineni să ucidă ucraineni. E același modus operandi al Rusiei dintotdeauna, nu s-a civilizat cu nimic în anii aceștia.

R.H. Deci credeți că următoarea țintă a Rusiei ar putea fi România?

A.A. România, Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Tările Baltice. După Ucraina, absolut. Dar Rusia va fi mult mai puternică dacă va lua Ucraina. Pentru că ar câștiga nu doar teritorii, ci și armată și industrie. Și aceea ar fi o situație foarte problematică pentru toată Europa.

R.H. Ce credeți despre sprijinul care vine din partea românilor, atât de la nivel guvernamental, cât și din rândul civililor?

A.A. Am primit mult sprijin din partea României și vreau să profit de această împrejurare pentru a mulțumi României. Guvernul României a făcut mult pentru noi, iar jurnaliștii români ne ajută în obținerea victoriei la nivelul războiului informațional. Și le mulțumesc foarte mult și jurnaliștilor care le explică românilor situația, pentru că mulți, din păcate, n-o înțeleg în totalitate. De aceea cred că e important ca românii să înțeleagă care vor fi efectele unei victorii sau a unei înfrângeri a noastre în acest război. Dacă noi câștigăm, va crește securitatea în regiune, dacă noi pierdem, nu vom mai vorbi despre securitate în Europa. Pentru că Rusia va crește repede și mult. Și următorul pas îi poate afecta pe vecinii noștri. Și nu e necesar să fie un război în sensul real, ca acum. Poate fi politic, economic, la nivelul serviciilor secrete, iar un război informațional e suficient să distrugă securitatea statelor.

R.H. Care e orizontul de așteptare, ca timp, pentru ca Ucraina să intre în Uniunea Europeană?

A.A. Cam doi ani… Deci la doi ani după război ne așteptăm să fim primiți în Uniunea Europeană și cred că ar fi un dar mare pentru ucrainenii care s-au sacrificat în acest război. Până la urmă, noi oferim acum, pe moment, securitate la nivel global, pentru că primim toată greutatea ofensivei rusești asupra noastră. Dacă Uniunea Europeană ne va primi în rândurile ei, asta înseamnă că Uniunea Europeană va deveni, la rândul ei, mai puternică.

R.H. Aveți un mesaj pentru oamenii din România care îmi urmăresc activitatea și donează în beneficiul poporului ucrainean?

A.A. Mesajul meu e foarte simplu: acest om extraordinar (n.r.- privește către Radu Hossu) luptă pentru noi și pentru securitatea poporului român de pe frontul informațional și a reușit să strângă din donații mai mult de 200.000 de euro pentru a ne ajuta. Fiecare euro pe care îl donați pentru poporul ucrainean înseamnă apărarea voastră, a caselor voastre, a Europei și astfel salvați viețile copiilor și oamenilor noștri. Iar în fiecare zi, aici mor civili. Sigur că nu doriți să sponsorizați un război, dar cu siguranță doriți să ajutați civilii, ceea ce, dintr-un punct de vedere creștin, e foarte bine să faceți. Așa că vă mulțumesc foarte mult că ne ajutați, pentru că fiecare euro pe care îl donați echivalează cu un copil care rămâne în viață.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Respect și mulțumiri lui Radu Hossu că ne-a împărtășit o mică parte din acest om extraordinar, care este Alexei Arestovici. România are multe de învățat și de câștigat în urma unei mai bune cunoașteri a culturii ucrainene, care a devenit un exemplu pentru Occident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare