„Vedem o poziție absolut îngrijorătoare și nejustificată a Guvernului austriac, condus de Partidul Popular Austriac, partidul care este colegul și fratele PNL în familia popularilor europeni.
Partidul Popular Austriac, care se află la guvernare și are premierul, cancelarul austriac, respectiv ministrul de Interne, se pare că se opune intrării României și Bulgariei în Schengen.
Este o poziție absolut nejustificată, irațională, inamicală la adresa românilor și a statului român și sper că va exista până la urmă rațiune, sub presiunea celorlalte guverne europene, să se ia decizia potrivită.
Noi am lucrat intens în aceste luni, și vizibil, și în spatele scenei, cu partenerii noștri din familiile politice europene și ați văzut că s-a rezolvat și opoziția Olandei.
Sperăm ca cei care provin din PNL, președintele Iohannis, premierul Ciucă și ministrul de Externe să-i convingă pe cei din Partidul Popular Austriac că nu pot folosi o temă rasistă, extremistă, împotriva României și să refuze acest drept legitim pentru care România așteaptă de 15 ani”, a zis acesta.
Pe parcursul scrisorii adresate președintelui camerei superioare a Parlamentului Austriei, Anca Dragu a reliefat că „sunt nefondate declarațiile unor oficiali guvernamentali austrieci care spun că țara noastră este spațiu de tranzit pentru imigranții ilegali”.
„Am trimis o scrisoare către Korinna Schumann, Președinta Consiliului Federal din Austria (camera superioară a Parlamentului austriac), prin care i-am cerut să susțină aderarea României la spațiul Schengen. Am susținut că declarațiile oficialilor austrieci legate de migrația ilegală prin România către Austria sunt nefondate și că România îndeplinește toate criteriile și condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen. Cetățenii români trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca toți ceilalți cetățeni UE”, a zis Dragu.
Aceasta a punctat și importanța coeziunii la nivel european în contextul actual.
„Am mai precizat că în aceste vremuri tulburi trebuie să fim mai uniți ca niciodată de la înființarea comunității europene, este timpul ca împreună să depășim aceste momente dificile și să demonstrăm că vorbim o singură voce: aceea a egalității”, a menționat senatoarea.
De asemenea, fosta președintă a Senatului a evidențiat că poziția Guvernului de la Viena are implicații economice semnificative atât pentru România, cât și pentru Austria.
„Economia României este afectată puternic cât timp există costuri suplimentare suportate de companiile din țara noastră din cauza faptului că nu pot circula liber în spațiul Schengen. Pentru că Austria este unul dintre cei mai mari investitori ai României, cred că susținerea aderării României la spațiul Schengen este în favoarea celor pe care îi reprezintă Guvernul austriac”, a atras atenția Dragu.
„Am spus că nu există un sistem perfect, nu a existat niciodată, știm asta și noi si partenerii austrieci. Cu toate acestea, întrucât România îndeplinește toate prevederile necesare, este timpul ca românilor să li se acorde același drepturi legate de liberă circulație”, a conchis aceasta.
Nu în cele din urmă, trebuie menționat că partidul austriac NEOS, din familia europeană a USR, susține aderarea României la Spațiul Schengen.
„Salutăm poziția partidului austriac NEOS, din familia europeană a USR, care și-a anunțat susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen.
Președinta Beate Meinl-Reisinger a cerut guvernului austriac să-și retragă decizia de a se opune aderării României la Schengen și a arătat că ÖVP, partidul aflat la putere în Austria, pune în pericol prin această decizie chiar esența proiectului european: libertatea.
‘Austria limitează de una singură libertățile cetățenilor UE. Guvernul federal ar trebui să analizeze cu mare atenție cine sunt aliații noștri. Formarea unei axe Nehammer-Orban-Vucic și alienarea României, Bulgariei și a restului țărilor UE nu este în interesul Austriei’, a declarat Beate Meinl-Reisinger, președinta NEOS.
De asemenea, europarlamentara NEOS Claudia Gamon a arătat că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen încă din 2011.
‘Aderarea unei țări la spațiul Schengen nu ține de dispozițiile și de situația de moment a ÖVP (n.n. Partidul Popular Austriac din familia PNL), ci de anumite criterii strict tehnice. E timpul ca neacceptarea acestora în Schengen să se încheie’.”, a arătat USR într-un comunicat.