luni, octombrie 2, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAlexandru Rafila, acuzat de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane în deplasările...

Alexandru Rafila, acuzat de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane în deplasările externe

Un prejudiciu de zeci de mii de euro ar fi produs ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în urma vizitei de lux efectuate în Cuba. Aceasta este acuzația care a ajuns pe masa Parchetului General, semnată de deputatul Emanuel Ungureanu.

Un denunț împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a fost depus de deputatul Emanuel Ungureanu, pe care îl acuză de faptul că și-ar fi folosit funcție pentru favorizarea unor persoane, în contextul unor deplasări externe, cea mai importantă fiind cea din Cuba. O plângere similară a fost depusă și la Agenția Națională de Integritate.

Sistemul sanitar este în pragul colapsului, nu reprezintă un secret pentru nimeni. Cum nu mai este un secret vizita de lux a domnului Rafila în Cuba, deși domnia sa a vrut să o ascundă. Consider această vizită ilegală, la fel vizita de la Tel Aviv, drept pentru care am depus sesizare la Agenția Națională de Integritate și, apoi, denunț la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Domnul Rafila nu avea voie, potrivit Legii 161/2003, să-și semneze ordine de ministru pentru deplasările pe care le-a făcut în străinătate sau intern. Vorbim de un prejudiciu de circa 20.000 de euro, vorbim de o excursie de lux care nu a avut niciun rezultat concret pentru pacienții din România. Asta în timp ce bolnavii de cancer nu mai au bani pe lunile noiembrie și decembrie de la casele de asigurări, iar farmaciile cu circuit deschis nu mai au bani pentru tratamentele oncologice”, susține deputatul USR Emanuel Ungureanu.

În denunțul depus la Parchetul General, ministrul PSD al Sănătății este acuzat de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, infracțiune prevăzută la art. 301 alin. 1 din Codul Penal.

Faptele ar fi fost săvârșite cu prilejul deplasărilor la Havana în perioada 15–22 octombrie 2022, precum și a altor deplasări interne și internaționale (de exemplu, Tel Aviv, Israel, în perioada 12-14 septembrie 2022), atunci când Alexandru Rafila a aprobat și emis acte administrative prin care și-a decontat pentru sine transportul, cazarea, diurna, etc.

Totul în contextul în care ministerul Sănătății are și alți angajați care ar fi putut deține aceste atribuții, astfel încât ministrul să nu semneze în interes propriu, pentru sine.

În sesizarea depusă la ANI, deputatul USR Emanuel Ungureanu solicită verificarea și constatarea încălcării regimului conflictelor de interese de către ministrul Sănătății.

Prevederile sunt cuprinse în Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției prevede la art. 72 (1).

„Persoana care exercită funcția de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcții asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcției publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul sau ori rudele sale de gradul I”.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare