duminică, aprilie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDNA anunță trimiterea în judecată a unui fost ministru PSD

DNA anunță trimiterea în judecată a unui fost ministru PSD

Procurorii DNA au anunțat miercuri, 7 decembrie, trimiterea în judecată a unui fost ministru PSD, pe care-l acuză de comiterea a cinci infracțiuni.

Este vorba despre deputatul Adrian Chesnoiu, care din postura de ministru al Agriculturii ar fi participat activ la trucarea unui concurs de angajare.

Conform procurorilor DNA, Adrian Chesnoiu le-ar fi cerut unor subordonați să furnizeze anumitor persoane subiectele pentru concurs și chiar ar fi făcut presiuni ca unul dintre acești candidați să fie totuși angajat, deși nu trecuse probele.

Acuzațiile ce i se aduc fostului ministru sunt de abuz în serviciu și de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității.

Redăm comunicatul DNA: „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

CHESNOIU ADRIAN-IONUȚ, în prezent deputat, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a:

-4 (patru) infracțiuni de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și a

-infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

RĂDUCAN ANDREI-CRISTIAN, la data faptelor director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a 4 (patru) infracțiuni de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite,

SANDU AUREL, fost șef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,

COROBEA MIHAI-COSMIN, fost consilier clasa I în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,

PÂRV MIHAI, fost director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad,

LĂSCAIE CĂTĂLIN IONUȚ, la data faptelor și în prezent consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și vicepreședinte al unei organizații județene de partid,

Fiecare dintre aceștia cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze inculpatului Răducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații “agreați”, respectiv Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai și Lăscaie Cătălin Ionuț. După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, inculpatul Lăscaie Cătălin Ionuț ar fi fost respins la proba interviului.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care acesta nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 50.995 lei.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus, în vederea recuperării cheltuielilor salariale efectuate pentru inculpatul Sandu Aurel cât timp acesta a ocupat funcția de șef serviciu.

În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 50.995 lei pusă la dispoziție de către inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”.

Amintim că, potrivit referatului pe care DNA îl trimisese la Parlament pentru ridicarea imunității fostului ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu, una din cele patru persoane căreia le-ar fi dat subiectele era „pila” lui „nea Petrică”, actualul ministru al Agriculturii Petre Daea.

Conform documentului consultat la acea vreme de G4Media și TVR, „pila” lui „nea Petrică” este Mihai Cosmin Corobea, în telefonul căruia procurorii au găsit la percheziția informatică un contact notat: „Nașa Cami Luchi”, despre care procurorii zis că e soția lui Petre Daea, Camelia Luchian Daea.

Chesnoiu i-ar fi cerut unui membru al comisiei de concurs să i dea subiectele pentru examenul de angajare a lui Corobea și a încă trei persoane, dar să fie date „în mare”, nu în detaliu, ca să nu ia 10, iar astfel să nu bată la ochi, ci doar să treacă examenul, potrivit documentului DNA.

„Chiar la nea’ Petrică vă găsirăți să …”, „Omul acela m-a rugat și el două lucruri, trei, cinci, aproape șapte (râde). Da, măcar, drecu, să i le rezolv”, spunea Chesnoiu în interceptări.

În luna august, fostul președinte al PSD, ex-pușcăriașul Liviu Dragnea, declara că Daea ar fi cel care l-a turnat pe Adrian Chesnoiu la DNA pentru „a-i lua locul” și pentru a pune capăt influenței lui Paul Stănescu (secretarul general al PSD și baron de Olt) în acest domeniu.

„Sunt unele voci care spun că, de fapt, el l-a turnat pe ăla (Chesnoiu, n.red.) ca să-i ia locul. (…) Chesnoiu era un băiat foarte interesant, un băiat care avea viziune, chiar dacă era total sub papucul lui Paul Stănescu. Nu era lăsat să facă ce voia, dar era un băiat…tânăr care putea avea un viitor. L-au distrus! L-au distrus pentru că căpătase foarte multă influență în agricultură Stănescu. Ciolacu a început să fie foarte supărat pentru că Stănescu se dezvoltase foarte mult pe agricultură și Ciolacu era supărat pentru că lua măsuri Chesnoiu care îl ajutau pe Paul Stănescu. L-au distrus pe Chesnoiu pentru a-i tăia aripile lui Stănescu”, zicea Liviu Dragnea la DC News.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare