miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneInstitutul Revoluției a rămas pe mâinile unui condamnat pus în funcție de...

Institutul Revoluției a rămas pe mâinile unui condamnat pus în funcție de Ion Iliescu. Urmașii Eroilor Revoluției pregătesc un protest

La începutul lunii decembrie, la Institutul Revoluției, o instituție care teoretic are rolul de a cerceta istoria Revoluției Române din 1989, se petreceau evenimente care i-au pus pe mulți pe gânduri. Directorul științific al instituției, Andrei Ursu, era dat afară cu forța de secretarul general al Institutului, Emilian Cutean. Ce e foarte interesant e faptul că Ursu abia terminase o cercetare care arăta faptul că pe 22 decembrie 1989, un grup din Securitate, „rețeaua de rezistență”, ar fi fost responsabilă de peste 1000 de crime. 

În sine, Institutul Revoluției n-a făcut, de-a lungul anilor, exces de zel în devoalarea unor fapte mai puțin cunoscute care s-au întâmplat în acele zile tragice în România și mulți consideră că această instituție, prezidată la începuturile ei chiar de Ion Iliescu, n-a produs absolut nimic relevant în ultimii 33 de ani și că ar fi doar o sursă de sinecuri pentru o anumită parte a clasei politice.

Ei bine, Emilian Cutean, fost deputat PSD, a fost numit în conducerea Institutului Revoluției de către Ion Iliescu și el vine cu o istorie personală extrem de dubioasă. De exemplu, trebuie să amintim faptul că Emilian Cutean a fost condamnat în anul 2019 la închisoare pentru 3 ani și 60 de zile, sub acuzația de abuz în serviciu.

Fostul parlamentar PSD fusese condamnat, inițial, în februarie 2012, la cinci ani de detentie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, infracțiune comisă în perioada în care care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor.  

Situația este extrem de deranjantă, și nu doar pentru că la mijloc sunt bani publici, ci mai ales pentru urmașii eroilor Revoluției, care nu pot accepta modalitatea abuzivă în care se fac jocurile acum în acest Institutut care nu-și îndeplinește obiectivele.

Asociatia Urmașilor Eroilor din Decembrie 1989, împreună cu Asociațiile răniților Revoluției din Decembrie 1989, vor organiza un protest ce va avea loc în fata Institutului Revolutiei în ziua de 9 decembrie 2022, începând cu ora 10.00.

În urmă cu aproape 33 de ani, mii de români au ieșit în stradă pentru a înlătura un regim totalitar, fiind întâmpinați de tancuri și gloanțe, mulți dintre ei fiind omorâți (1204 Eroi) sau răniți (peste 2500), alții fiind reținuți și torturați până la moarte. Urmașii celor uciși cu sânge rece în acel decembrie 1989, precum și răniții, au decis să dea glas situației grave în care se află cercetarea pentru aflarea adevărului din decembrie 1989.

Este pentru prima dată după Revoluția din Decembrie 1989 când se protestează pentru aflarea adevărului despre evenimentele din decembrie 1989. Cerem instituțiilor abilitate ale statului român sprijinul pentru aflarea tuturor criminalilor din Decembrie 1989 și pedepsirea acestora, pentru ca acei Eroi să se poată odihni în Pace.”, susțin printr-un comunicat de presă asociațiile menționate mai sus.

Esențial rămâne faptul că acest Institut al Revoluției, creat exact pentru analizarea evenimentelor din 1989, nu-și atinge obiectivele, iar demiterea lui Andrei Ursu din funcția de director științific face ca lucrurile să fie și mai grave în acest sens.

De aceea, urmașii eroilor din 1989 îi cer secretarului general al Institutului, Emilian Cutean, să părăsească funcția “întrucât nu reprezintă o garanție de echilibru moral și stiintific prin faptul că, acest om are o condamnare definitivă de trei ani, și continuă să pună o piedică în aflarea adevărului, mai mult, Institutul Revolutiei nu trebuie să mentină cu obsesie acest om pus în functie de Ion Iliescu (2004), un inculpat în “Dosarul Revolutiei”.

Acesta este motivul pentru care victimele Revolutiei din decembrie 1989 au ales să organizeze un protest chiar în fața Institutului Revoluției.

Am ales sa protestăm în fața I.R.R.D pentru Eroii lui decembrie 1989 si aflarea adevărului. Considerăm ca, de 33 de ani, în fiecare Decembrie, familiile urmașilor de Eroi Martiri și răniții în Revoluția Română, NU se bucură de împodobirea bradului și de sărbătoarea Crăciunului, copiii Eroilor Martiri ducând coronițe de brad la mormântul părintelui, mamele la mormântul fiului, soțiile la mormântul soțului pierdut la Revoluție. Prin demiterea domnului Andrei Ursu și a echipei de cercetători considerăm că se încearcă blocarea cercetării în cadrul Institutului Revolutiei, o instituție a statului român înființată pentru aflarea adevărului din decembrie 1989”, mai arată organizatorul evenimentului e protest, Mihai Dodu, fiul eroului-martir Daniel Dodu.

FOTO PRINCIPAL: Din colecția personală a revoluționarului timișorean, Cătălin Regea

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare