joi, aprilie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneONU și UE condamnă decizia lui Musk de a suspenda conturile de...

ONU și UE condamnă decizia lui Musk de a suspenda conturile de pe Twitter ale unor jurnaliști. Oficialii europeni amenință cu sancțiuni

Organizația Națiunilor Unite s-au alăturat Uniunii Europene în ceea ce privește condamnarea deciziei Twitter de a suspenda conturile mai multor jurnaliști.

Reporterii de la New York Times, CNN și Washington Post s-au numărat printre cei blocați.

ONU a postat pe Twitter că libertatea presei „nu este o jucărie”, în timp ce UE a amenințat Twitter cu sancțiuni.

Purtătorul de cuvânt al Twitter a declarat pentru un site american de știri tehnologice că interdicțiile au fost aplicate întrucât acele conturi au partajat în direct date din sfera geolocalizării.

Melissa Fleming, subsecretarul general al ONU pentru comunicații globale, a spus că este „profund deranjată” de informațiile potrivit cărora jurnaliștii au fost suspendați „arbitrar” de pe Twitter.

„Libertatea presei nu este o joacă”, a spus ea.

„O presă liberă este piatra de temelie a societăților democratice și un instrument-cheie în lupta împotriva dezinformării dăunătoare”, a continuat aceasta.

De asemenea, comisarul UE Vera Jourova a amenințat Twitter cu sancțiuni în temeiul noului Act al Serviciilor Digitale de la nivel european, despre care a reliefat că impune „respectarea libertății presei și a drepturilor fundamentale”.

„Elon Musk ar trebui să fie conștient de asta. Există linii roșii. Și sancțiuni, în curând”, a adăugat ea.

Musk nu a comentat direct suspendările, dar a zis într-un tweet că „să mă critici toată ziua este în regulă, dar să-mi dai locația în timp real și să-mi pui familia în pericol nu este”.

Totodată, el a zis că acele conturi despre care a pretins că sunt implicate în doxxing – un termen folosit pentru a descrie publicarea de informații private online despre persoane fizice – primesc o suspendare temporară de șapte zile.

„Pentru ‘jurnaliști’ se aplică aceleași reguli de doxxing ca și pentru toți ceilalți”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al New York Times a descris suspendările drept „îndoielnice și nefericite”.

Suspendările vin după ce Musk a promis că îl va da în judecată pe cel care deținea un cont de Twitter care urmărea locația avionului său privat. Contul era intitulat ElonJet.

Musk a spus că un „hărțuitor nebun” a partajat locația în direct a unui vehicul care îi transporta copiii în Los Angeles.

Dar în urma suspendărilor de conturi, Ministerul german de Externe a avertizat Twitter că „libertatea presei nu poate fi activată și oprită dintr-un capriciu”.

Musk a preluat controlul Twitter în luna octombrie.

Când a finalizat preluarea, miliardarul le-a spus agenților de publicitate că a cumpărat site-ul pentru că a dorit „să încerce să ajute umanitatea”, iar „civilizația să aibă o piață digitală”.

El a făcut apoi o serie de modificări privind moderarea conținutului. Aceste acțiuni au alarmat unele grupuri pentru drepturile civile, care l-au acuzat pe miliardar că a luat măsuri care vor spori discursurile instigatoare la ură, dezinformarea și abuzurile.

Orice sancțiuni impuse afacerii lui Musk, pe fondul suspendării conturilor, ar putea fi aplicate în temeiul noului act al UE privind serviciile digitale, care se află în prezent în Parlamentul European și ar putea fi în vigoare până anul viitor.

În baza prevederilor noii legi propuse, Comisia UE va avea voie să aplice amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală a unei firme despre care consideră că încalcă regulile.

În cazuri extreme, UE ar putea cere unei instanțe să suspende un serviciu necinstit, dar numai dacă „refuză să respecte obligații importante și, prin urmare, pune în pericol viața și siguranța oamenilor”.

Mai mult, conform noilor reguli UE, companiile Big Tech ar trebui să le explice utilizatorilor europeni de ce le-au fost suspendate conturile și să le ofere șansa de a contesta decizia. Încălcările regulilor UE ar putea duce la amenzi mari pentru companiile gen Twitter, iar infracțiunile repetate ar putea duce chiar la o interdicție de funcționare la nivel european.

Matt Binder, jurnalist al publicației Mashable și unul dintre cei suspendați, a spus că nu știe de ce a fost interzis.

„Am fost foarte critic la adresa lui Musk în reportajele mele”, a spus el pentru BBC. Dar acesta a precizat că afirmația lui Musk potrivit căreia „toți cei care au fost suspendați îl doxxau prin jet tracker”, nu este adevărată.

El a spus că nu a postat niciodată pe Twitter un hyperlink către tracker, ci doar a menționat contul ElonJet abia după ce acesta a fost suspendat.

„În mod clar, persoanele care au fost suspendate au fost alese cu atenție, asta întrucât există literalmente sute de conturi/minut care au distribuit linkul pe Twitter (dar nu au fost suspendate – n.red.”, a continuat acesta.

Binder, care are cont pe Twitter din 2008, a spus că este surprins de interzicerea aplicată jurnaliştilor.

„Știam că este o posibilitate, dar m-am gândit că nu o va face, pentru că ar distruge complet fațada de a fi o platformă pentru libertatea de exprimare”, a mai zis acesta.

Șefa Twitter pentru încredere și siguranță, Ella Irwin, a declarat pentru site-ul The Verge că interdicțiile sunt legate de o nouă regulă introdusă miercuri care interzice „informațiile live despre locație, inclusiv informațiile partajate direct pe Twitter sau link-uri către URL-uri terțe”.

„Fără a face comentarii despre anumite conturi, pot confirma că vom suspenda orice conturi care încalcă politicile noastre de confidențialitate și pun în pericol alți utilizatori”, a spus Irwin.

„Nu facem excepții de la această politică pentru jurnaliști sau alte conturi”, a continuat aceasta. (sursa: BBC)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare