vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneLegea lui Erdogan privind "combaterea dezinformării" face prima victimă: Un jurnalist a...

Legea lui Erdogan privind „combaterea dezinformării” face prima victimă: Un jurnalist a fost arestat

Un jurnalist a fost arestat în sud-estul Turciei pentru că ar fi răspândit o "dezinformare", a declarat joi avocatul său, episod ce marchează prima arestare preventivă în baza unei noi legi despre care criticii spun că reprezintă o amenințare la adresa libertății de exprimare.

Arestarea are loc la două luni după ce Parlamentul a adoptat o lege despre care partidul de guvernământ al președintelui Recep Tayyip Erdogan a declarat că va proteja publicul. Criticii spun că legea ar putea fi folosită abuziv de autorități pentru a înăbuși disidența.

Sinan Aygül, un jurnalist din provincia majoritar kurdă Bitlis, a fost reținut miercuri dimineața, după ce a scris pe Twitter că o fată de 14 ani ar fi fost abuzată sexual de mai mulți bărbați, inclusiv de ofițeri de poliție și de soldați. Apoi acesta a retractat povestea.

Într-o serie de tweet-uri ulterioare, Aygül a precizat că guvernatorul local i-a transmis că povestea nu este adevărată.

Aygül, care este președintele Asociației Jurnaliștilor Bitlis, și-a cerut scuze că a publicat povestea fără să o confirme cu autoritățile.

Mai târziu, miercuri, o instanță locală a dispus arestarea preventivă a lui Aygül, hotărând că acțiunile sale ar putea induce panica în rândul publicului și ar putea perturba liniștea în țară, având în vedere dimensiunea audienței sale, a arătat un document al instanței.

În declarația sa în fața instanței, Aygül a spus că și-a corectat greșeala după ce a vorbit cu autoritățile, a șters tweet-ul inițial și nu a intenționat să comită o faptă penală.

Avocatul lui Aygül, Diyar Orak, a spus că detenția este ilegală.

„Fiind interpretată legislația în acest fel, care a fost folosită pentru prima dată din câte știm, ne face să fim îngrijorați că investigațiile și arestările similare se vor intensifica în viitor”, a spus acesta pentru Reuters.

Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani pentru oricine răspândește informații false sau înșelătoare. Partidul lui Erdogan și aliații săi naționaliști MHP spun că își propun să combată dezinformarea prin legea în cauză. (sursa: The Guardian)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare