joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneO inițiativă legislativă propunere "deschiderea" pădurilor pentru publicul larg

O inițiativă legislativă propunere „deschiderea” pădurilor pentru publicul larg

Legislația în vigoare permite accesul publicului larg în pădurile României doar în zonele special amenajate, pe trasee marcate sau pe drumurile forestiere. Însă oamenii își doresc să poată vizita zonele sălbatice ale țării, evident, pe risc propriu. Ca răspuns la acest deziderat, deputata Diana Buzoianu și senatorul Aurel Oprinoiu au depus un proiect de lege prin care se "deschid", practic, pădurile României publicului larg.

Inițiativa este formulată ca un răspuns la solicitările unei părți a societății civile, silvicultorilor, dar și a unor petiții semnate de peste 10.000 de români care au cerut să le fie asigurat accesul în pădurile din țară.

Conform legislației actuale, accesul public pedestru în pădure este permis „numai în zone amenajate, pe trasee şi poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere şi în pădurile cu funcţii de protecţie, predominant sociale”. Astfel că, în majoritatea cazurilor, pădurile sunt închise, în realitate, publicului larg pentru că doar un număr infim de păduri au trasee marcate sau sunt considerate cu rol predominant social. 

Codrul, frate cu românul. Doar în poezie, din păcate, nu și în realitatea României anului 2022. Vreți să mergeți să vă plimbați prin pădurile din România? În multe cazuri, veți găsi drumuri blocate, bariere cu lacăt puse, semne de interzis. Deși nu ne putem, deocamdată, compara în acest domeniu, din punct de vedere legislativ, cu țările nordice, putem, cel puțin, introduce în legislație amendamente care să nu ne mai țină departe de pădurile noastre”, a declarat Diana Buzoianu, vicepreședinta Comisiei de mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților.

Pădurea este un bun de interes național. Trebuie ca toți să ne bucurăm de ea și, în același timp, toți trebuie să o protejăm. Proiectul legislativ pe care l-am inițiat aduce în atenție un lucru simplu, pe care noi toți vrem să-l putem face: să ne bucurăm de natură, de aer curat și să putem proteja pădurea. Proiectul aduce libertatea de a te plimba prin pădure, dar îți cere responsabilitate și atenție atunci când o faci. Ne gândim să aducem în atenția Ministerului Mediului crearea unei aplicații prin care să putem afla frumusețea și beneficiile locului, dar și pericolele la care ne putem expune. Toate amenajamentele sunt în format GIS și crearea unei asemenea aplicații nu va fi foarte complicat”, a precizat Aurel Oprinoiu, senator USR în cadrul Comisiei de mediu.

Proiectul depus modifică Codul silvic, astfel încât acesta să prevadă doar faptul că „accesul public pedestru în pădure este permis, pe răspunderea celui care intră în pădure”. Inițiatorii precizează că aceasta este o prevedere legală care există, de altfel, în numeroase alte state membre. Există inclusiv state în care accesul la natură are rang constituțional.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare