vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePSD contestă interzicerea exporturilor de animale vii și susține că România respectă...

PSD contestă interzicerea exporturilor de animale vii și susține că România respectă standardele europene. Animals International: „PSD aberează”

Un proiect de lege prin care se urmărește protejarea animalelor vii transportate în condiții infernale din țara noastră către Africa sau Orientul Mijlociu a fost pus în dezbaterea Senatului României. PSD a transmis urgent un comunicat de presă, prin care anunță triumfal că se opune acestui proiect de lege, inițiat în mandatul fostului premier Florin Cîțu și susține, fără nicio remușcare, faptul că România respectă toate normele europene în acest domeniu.

Amintim, în primul rând, faptul că România este cel mai mare transportator de animale vii din Europa. Mai multe organizații de mediu și-au declarat public îngrijorarea și repulsia cu privire la condițiile îngrozitoare în care animalele vii sunt transportate ca materie primă în Africa și Orientul Mijlociu. Aceste îngrijorări au produs, din fericire, și o reacție a unora dintre parlamentari, care au încercat să facă un proiect de lege pentru a proteja animalele de suferință.

Transportul animalelor vii ca materie primă în exteriorul țării noastre este de ceva vreme una dintre problemele despre care ecologiștii discută destul de mult. Astfel a fost lansată și inițiativa „Salvează Miorița”, cuprinzând o serie de investigații ce arătau felul în care aceste animale sunt transportate și chinuite până la momentul tăierii.

Proiectul de lege a fost scris și pus recent în dezbaterea Senatului. Ce prevede el? O interzicere graduală a transportului de animale. Astfel, primele animale care vor scăpa de export ar urma să fie mieii și vițeii neînțărcați începând cu 1 martie 2024. Vara 2024 ar putea fi prima în care exporturile vor fi complet suspendate, iar de la 1 ianuarie 2025 se va pune capăt exportului de animale vii pentru îngrășat și sacrificare către toate destinațiile. Proiectul prevede că de la 1 mai 2025 se vor opri și animalele vii exportate pentru reproducție, dar nu și exportul de material genetic pentru reproducție.

PSD a reacționat la acest proiect printr-un comunicat de presă extrem de agresiv. Social democrații susțin că propunerea legislativă de schimbare a Legii 205/2004 demonstrează „cât de rupți de realitate sunt inițiatorii ei și cât de puțin înțeleg situația fermierilor români” și că „o astfel de reglementare ar afecta grav relațiile comerciale foarte bune pe care România le-a construit în timp cu statele din Orientul Mijlociu, ceea ce ar conduce la intrarea în faliment a multor fermieri români.

În același document, PSD susține că în România s-ar fi produs, între timp, schimbări majore în privința normelor legate de transportul animalelor vii și pretinde că „România respectă toate normele europene în acest domeniu„.

Nu la fel de optimiști sunt specialiștii de la Animals International, care au și documentat în diverse investigații felul în care aceste animale treceau printr-un calvar în timpul transportului către Orientul Mijlociu și Africa. Ei spun că proiectul de lege este binevenit și că PSD aberează atunci când spune că România respectă normele în materie.

PSD este în eroare. Toate țările către care România exportă animale vii importă deja și carne. Țara noastră are abatoare neutilizate care pot onora comenzile din țările terțe. Există de asemenea ceritificatori Halal și Kosher în România. Proiectul de lege este unul echilibrat care oferă suficient timp Guvernului să sprijine fermierii din România și să renegocieze contractele actuale cu țările terțe care actualmente sunt păguboase pentru România. Paguboase pentru că ANSVSA nu s-a obosit să facă contracte pentru produse cu valoare adăugată ci a dat animale vii fără să clipească. Și o face doar către țări arabe și Israel. Dar piața globală este mult mai mare și mai ofertanță. În acest moment, de exemplu, SUA și China oferă prețuri mult mai mari la carnea de ovine decât țările unde exporta România în prezent”, este de părere Gabriel Păun, directorul Animals International.

Comisia Europeană revizuiește în prezent Regulamentul pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului. Unele State Membre au decis să nu mai aștepte acest Regulament și au impus propriile exigențe.

Cel mai recent, Germania a sistat certificatele de export pentru animalele destinate sacrificării și reproducției, iar Austria nu mai exportă animale pentru sacrificare.

România, în schimb a alterat regulamentul european în vigoare printr-o lege cu prevederi care îl încalcă. Se permite de exemplu transportul animalelor vii pe distanțe mari chiar și la peste 30 de grade, activitate interzisă de regulamentul european.

Este vorba de legea care trebuia să pună capăt suferinței inutile a animalelor pe durata transportului și care a fost mutilată în anul 2020 de PSD în Parlament care a făcut la acea vreme front comun cu firmele arabe care fac comerț cu animale vii. Deci PSD aberează în comunicatul său când susține că în momentul de față, România respectă toate normele europene în acest domeniu”, atenționează Păun.

Tot astăzi, Animals International publică investigații noi realizate în ultimul an în țări terțe care dovedesc că situația animalelor exportate din România nu s-a îmbunătățit deloc.

România are o responsabilitate aparte să fie în rândul țărilor pioniere care pun capăt exportului cu animale vii pentru că supune suferinței inutile anual cel mai mare număr de miorițe și bovine. Nici Comisia și nici OMC nu pot sancționa România pentru o astfel de lege pentru că exportul va continua, dar cu valoarea adăugată rămasă în țara noastră. În plus, în țara noastră există suficientă capacitate de abatorizare și certificatori care să ateste respectarea cerințelor religioase a țărilor de destinație”, a încheiat Păun.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare