miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneFostul vicepreședinte al ANRP, trimisă în judecată, după ce DNA a arătat...

Fostul vicepreședinte al ANRP, trimisă în judecată, după ce DNA a arătat că a divulgat informații din aproape 500 de dosare de retrocedări

Claudița Selavărdeanu, fost vicepreședinte al Autorității Naționale Pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.) cu rang de subsecretar de stat, a fost trimisă în judecată, după ce procurorii anticorupție au arătat că aceasta ar fi divulgat informații din aproape 500 de dosare de retrocedări. În schimbul acestor "servicii" s-au obținut foloase necuvenite în valoare totală de 8.900.000 lei.

Dosarul nu e nou, el datează de prin anul 2019, anul în care fostul premier Ludovic Orban a dispus demiterea Claudiței Selavărdeanu chiar în Ajunul Crăciunului. Aceasta deținea poziția din 2014, iar în 2019 a fost pusă sub acuzare de procurorii DNA pentru faptul că ar fi permis unui reprezentant al unei firme să aibă acces la datele mai multor persoane îndreptățite la despăgubiri.

Potrivit rechizitoriului făcut public de anchetatori, totul s-ar fi petrecut în perioada 16 noiembrie 2017–18 decembrie 2019, când vicepreședintele de la acea dată al ANRP, Claudița Selavărdeanu, ar fi colectat informații personale și patrimoniale nedestinate publicității (numerele dosarelor, identitățile și adresele persoanelor îndreptățite la despăgubiri sau ale reprezentanților acestora, valoarea despăgubirilor, caracteristicile fizice, tehnice sau juridice ale imobilelor) din 494 de dosare A.N.R.P. validate de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.) sau instanțele de judecată pe care, ulterior, i le-ar fi transmis omului de afaceri. Informațiile respective îi erau necesare acestuia pentru a trimite persoanelor îndreptățite oferte de cumpărare a drepturilor de despăgubire la prețuri mult mai mici decât valorile despăgubirilor aprobate (30% din valoarea reală), profitând de incertitudinea și expectativa îndelungată în care se aflau titularii dosarelor ANRP.

Astfel, o parte din informații ar fi fost transmise de omul de afaceri și unei avocate din cadrul Baroului București și administrator de fapt al unei societăți comerciale, iar aceștia, în urma folosirii informațiilor nedestinate publicității primite de la Claudița Selavărdeanu, ar fi obținut foloase necuvenite totalizând aproximativ 8.900.000 lei.

În cursul anului 2017, același om de afaceri i-ar fi promis în mod repetat lui Ioan Nasleu, fostul director al SC Piețe SA Timișoara, bani și un autovehicul BMW X1 pentru a interveni succesiv la prim-ministrul Guvernului României, la șeful Cancelariei acestuia și la președintele ANRP, asupra cărora Nasleu Ioan ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență și i-ar putea determina să urgenteze aprobarea unui dosar ANRP, privind acordarea ilegală a unor despăgubiri de 18.941.508 euro, deși pretențiile de despăgubiri în dosarul respectiv erau nefondate.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare