vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneImpostura lui Bode, apărată de CCR. Ce spune profesorul de la Oxford...

Impostura lui Bode, apărată de CCR. Ce spune profesorul de la Oxford care a făcut parte din Comisia UBB care a confirmat plagiatul ministrului de Interne: „O astfel de teză ar trebui în mod normal retrasă, însă o decizie CCR legiferează furtul intelectual!”

Corneliu Bjola este profesorul de la Universitatea Oxford care a făcut parte ca invitat din Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai, organismul care a stabilit că ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat în teza de doctorat. Într-o intervenție în emisiunea Ioanei Constantin de la B1TV, acesta a precizat că în mod normal Lucian Bode ar trebui să rămână fără titlul de doctor dat fiind gradul ridicat de viciere al tezei de doctorat, însă o decizie a CCR din 2022 face practic imposibilă luarea unei astfel de măsuri.

Profesorul universitar a atras atenția că respectiva decizie a CCR împiedică UBB, autoritatea emitentă în cazul de față, să-i retragă lui Bode teza și titlul de doctor.

„Trebuie precizat ceea ce a făcut comisia respectivă. Comisia nu s-a pronunțat pe fond, pe teza în domeniul securității energetice și dacă argumentele sunt interesante sau nu, dacă sunt originale sau nu. Comisia nu avea mandat să facă acest lucru. Comisia de Etică s-a uitat numai la abaterile etice. Ce înseamnă abatere etică? Cazuri de plagiat, copy-paste de exemplu, sau de preluare a anumitor citate fără sursă. A fost un număr de peste 100 de observații foarte meticulos analizate. S-au obținut mai multe categorii, cele de plagiat clar, care intră în legislația din 2004, respectiv citările incorecte. Prin această sumă mare de observații care intră sub incidența plagiatului și a citărilor defectuoase s-a ajuns la concluzia că teza e profund viciată, pentru că trădează o intenție de preluare a unor idei care nu sunt personale, dar sunt prezentate drept propria contribuție. E foarte important că această concluzie rezultată implică o anumită recomandare (de corectare a tezei – n.red.). În mod normal o astfel de teză ar trebui retrasă. Titlul ar trebui retras. Problema e că această comisie nu are posibilitatea să facă acest lucru. De ce? Din cauza acelei decizii regretabile a CCR din iunie 2022 care practic legiferează furtul intelectual. Dacă vă uitați la articolele 21, 27, 32 din decizia 364 a CCR, din data de 8 iunie 2022, se legiferează furtul intelectual, în sensul că o teză de acest gen, ori altă teză care suferă de carențe masive de abateri etice nu poate fi revocată de autoritatea emitentă, chestiune spusă foarte clar în articolele 21 și 27 din decizia CCR. Deci nu poate fi revocată de emitent, adică de UBB, dar în principiu ar putea fi anulată într-o instanță judecătorească, dar numai pe probleme legate de legalitatea procedurii de conferire, mai precis dacă a avut semnăturile în ordine, dacă a avut parafa cu cerneala în regulă și alte formalități de acest gen. Deci un furt gata făcut, un plagiat recunoscut nu poate fi anulat. Asta e problema pe care nu am întâlnit-o în nicio altă țară și are implicații foarte mari pentru sistemul educațional din România. Poți să ai 10 strategii de tip „România Educată”, poți să bagi fonduri în inteligența artificială cum încearcă să facă Ministerul Digitalizării, însă rezultatul va fi zero, pentru că sistemul educațional are un cancer la mijloc. Care e cancerul? Stimularea plagiatului. Nu există nicio sancțiune pentru plagiat în afară de situația în care a fost depistat înainte. Dar dacă a fost depistat ulterior, ești un hoț cu diplomă în regulă. Teza e profund viciată. Are două categorii, plagiatul și citările incorecte. Amândouă la un loc duc la concluzia de profund viciat. Nu am zis că e un plagiat masiv. Și am mai spus o chestiune, că o astfel de teză ar trebui în mod normal retrasă, inclusiv titlul, dar asta nu poate fi făcut din punct de vedere legal din pricina deciziei CCR din iunie 2022″, a precizat Corneliu Bjola.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare