vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterne"Dacă aș fi rămas în Iran, aș fi fost ucisă!". Durerea prin...

„Dacă aș fi rămas în Iran, aș fi fost ucisă!”. Durerea prin care trece o activistă pentru drepturile femeilor a cărei familie a fost luată în vizor de regimul de la Teheran

O activistă pentru drepturile femeilor care, în urmă cu 18 luni, a reușit să fugă în Regatul Unit din regiunea kurdă a Iranului se teme pentru membrii familiei care au rămas în țară, două dintre rudele apropiate așteptându-și acum pedeapsa capitală. Aceasta a ținut să precizeze că în cazul în care ar fi rămas în Iran, regimul de la Teheran ar fi ucis-o.

Pershang Peighami a ajuns în Anglia cu o barcă gonflabilă după o călătorie periculoasă.

Originară dintr-un oraș numit Shno, tânăra de 25 de ani era activistă pentru drepturile femeilor și militantă pentru un partid politic local atunci când a decis să fugă acum 18 luni.

A fost cea mai sensibilă decizie pe care am luat-o vreodată, a transmis aceasta.

„Nu aveam nicio opțiune. Dacă aș fi rămas, aș fi fost ucisă”, a spus Pershang Peighami într-un interviu acordat Sky News.

Conducătorii fundamentaliști ai țării au petrecut ultimele cinci luni încercând să reprime protestele desfășurate la nivel național, care au fost declanșate de moartea Mahsei Amini.

Mahsa Amini, o tânără kurdă de 22 de ani, a murit în circumstanțe suspecte într-o secție de poliție din Teheran, asta după ce a fost reținută de poliția morală din Iran pentru că ar fi încălcat normele aberante vestimentare impuse de conducătorii fundamentaliști islamici.

Potrivit organizațiilor ce militează pentru drepturile omului, cel puțin 470 de demonstranți au fost uciși în protestele care au urmat morții Mahsei Amini, iar peste 18.000 au fost arestați în întreaga țară.

Autoritățile folosesc tehnici din ce în ce mai dure pentru a suprima protestele. Patru protestatari au fost executați în ultimele săptămâni în baza unor acuzații potrivit cărora au dus un „război împotriva lui Dumnezeu”.

Deși se află acum în Anglia, Peiggami a simțit pe deplin cele întâmplate în Iran, întrucât regimul de la Teheran îi vizează familia.

„Întotdeauna zâmbeau, râdeau mereu și glumeau”, a spus ea în timp arăta poze cu nepoții ei.

„Ei și-au trăit viața cu mult spirit”, a continuat acesta.

Farzad Tahazadeh, în vârstă de 23 de ani, respectiv Farhad Tahazadeh, în vârstă de 24 de ani, au fost acuzați de „război împotriva lui Dumnezeu”, iar acum se confruntă cu pedeapsa cu moartea prin spânzurare.

Cei doi nu erau deosebit de activi în plan politic, a precizat aceasta, dar erau profund frustrați de situația economică a țării. Ei au ieșit în stradă pe parcursul marilor proteste antiguvernamentale care s-au desfășurat, la sfârșitul lunii septembrie, inclusiv în orașul Shno.

Câteva zile mai târziu, regimul a pornit în căutarea lor.

„Farzad a fost luat de acasă la cinci dimineața. Dormea când l-au luat. Au sărit pe acoperiș și au intrat în casă în prezența soției și a copilului. Soția lui era însărcinată”, a zis Pershang Peighami.

Întrebată cu privire la soarta lui Farhad, ea a răspuns: „Când fratele său a fost arestat, Farhad s-a ascuns. A plecat din Shno, dar a fost arestat la 20 sau 25 de zile după arestarea lui Farzad”.

Familia ei a trimis un videoclip cu mama celor doi, Shahla, cu momentul în care i s-a spus că fiii ei au fost acuzați de infracțiuni pedepsite cu moartea.

Aceasta a izbucnit imediat într-un plâns necontenit și a spus: „De ce nu mă auzi Doamne? Ard înăuntru!”.

Grupul Iran Human Rights (IHR) din Oslo spune că cel puțin 109 protestatari au fost condamnați la moarte sau sunt acuzați de fapte care pot duce la pedeapsa capitală. Membrii familiei trebuie să facă față acum situației incerte care planează asupra celor dragi.

„Cred că membrii familiei se topesc pentru că văd cum copiii stau în celulele închisorii în așteptarea execuției. Este cel mai teribil sentiment”, a spus Peiggami.

Peiggami recunoaște că îi lipsește familia, însă așteaptă o decizie cu privire la cererea ei de azil în Marea Britanie. Ea a menționat că nu se poate întoarce în Iran.

Întrebată dacă a luat decizia corectă venind în Marea Britanie, aceasta a răspuns: „Nu aveam nicio opțiune. Dacă aș fi rămas, aș fi fost ucisă”. (sursa: Sky News)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare