joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneVeDem Just face plângere penală împotriva lui Lucian Bode pentru fals în...

VeDem Just face plângere penală împotriva lui Lucian Bode pentru fals în declarații

Plagiatul lui Lucian Bode continuă să țină trează atenția societății civile și generează noi acțiuni. Astfel, asociația VeDem Just a decis să meargă mai departe decât să facă o simplă petiție pentru demiterea ministrului de Interne, confirmat drept plagiator, și face chiar o plângere penală împotriva lui Bode pentru fals în declarații. Și nu este singurul care ar urma să intre în vizorul Parchetului General.

Astfel, Asociația VeDem Just a formulat o plângere penală împotriva lui Lucian Bode pentru fals în declarații, dar și împotriva coordonatorului acestuia de doctorat, Adrian Ivan. Mai mult, asociația solicită ministrului Educației retragerea titlului de doctor pentru Bode și retragerea calității de conducător de doctorat pentru Ivan.

După cum știm, pe 29 septembrie 2018, Lucian Bode susținea la Unoversitatea Babeș Bolyai din Cluj o teză de doctorat în domeniul studiilor de securitate, mai precis pe linia securității energetice, susținere în urma căreia a obținut și titlul de doctor. Lucrarea acestuia era coordonată de profesorul universitar doctor Adrian Ivan. La începutul acestui an, Comisia de Etică a universității menționate a decis că o parte a lucrării este plagiată și asta generează, din perspectiva asociației, atât efecte de natură penală, cât și administrativă.

Potrivit unui comunicat transmis publicației noastre de reprezentanți ai VeDem Just, potrivit normelor emise de Institutul de Studii Doctorale a UBB, în vederea declanşării organizării susţinerii publice a tezei de doctorat se depun la dosar mai multe documente, printre care și: „declaraţie semnată de studentul-doctorand şi de conducătorul de doctorat privind asumarea răspunderii cu privire la asigurarea originalităţii conţinutului tezei de doctorat, precum şi a respectării standardelor de calitate şi de etică profesională.

La dosarul întocmit de Lucian Bode pentru susținerea publică a tezei de doctorat se află depusă o declarație pe propria răspundere, semnată de el și de îndrumător, care atestă în mod expres că „Teza de doctorat este o lucrare originală, iar pentru fiecare material preluat este menționată sursa”. De asemenea, cei doi au arătat în mod expres: „Declarăm că am luat la cunoștință conținutul prevederilor existente în Legea educației naționale nr. 1/2011 la art. 143, al. (4), care se referă la răspunderea conducătorilor de doctorat în solidar cu autorul tezei de doctorat în privința asigurării originalității conținutului tezei și la art. 170, care se referă la consecințele nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, precum și prevederile art. 65 alin. (5)-(7) din Codul studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului României nr. 681/2011”. Constatăm că art. 143 alin. (4) din Legea nr. 1/2011 a educației prevede: „Îndrumătorii lucrărilor de licență, de diplomă, de disertație și de doctorat răspund în solidar cu autorii acestora de asigurarea originalității conținutului acestora”.

De asemenea, art. 65 alin. (5)-(7) din HG nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat prevede: „Teza de doctorat este o lucrare originală, fiind obligatorie menţionarea sursei pentru orice material preluat. Studentul-doctorand este autorul tezei de doctorat şi îşi asumă corectitudinea datelor şi informaţiilor prezentate în teză, precum şi a opiniilor şi demonstraţiilor exprimate în teză. Conducătorul de doctorat răspunde împreună cu autorul tezei de respectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv de asigurarea originalităţii conţinutului, potrivit prevederilor art. 170 din Legea nr. 1/2011”.

Ca urmare, față de hotărârea Comisiei de etică a UBB, rezultă că declarația depusă la dosarul de doctorat atestă lucruri nereale. Or, falsul în declarații este infracțiune, conform art. 326 din Codul penal. Potrivit art. 154 alin. (1) lit. d) termenul de prescripție este de 5 ani de la data comiterii faptei. Rezultă că termenul de prescripție se va împlini în septembrie anul acesta. Dacă însă va fi întocmit un act de procedură care trebuie comunicat suspecților, termenul se va întrerupe  potrivit art. 155 din Codul penal și va curge un nou termen, ce se va împlini în anul 2028. În lipsa unei informații publice cu privire la vreo sesizare din oficiu a parchetului, VeDem Just va depune luni, pe data de 16 ianuarie 2023, o plângerea penală împotriva lui Bode și Ivan la PICCJ. Sperăm că pentru lămurirea adevărului în cauză urmărirea penală va fi demarată cât mai rapid și se va stabili, astfel, dacă este cazul ca cei doi să răspundă pentru comiterea infracțiunii de fals în declarații.„, arată VeDem Just.

Mai mult, asociația anunță că va depune și la Ministerul Educației pe data de 16 ianuarie 2023, cerere pentru retragerea calității de conducător de doctorat a lui Adrian Ivan și retragerea titlului de doctor al lui Lucian Bode.

Sursă foto: Facebook

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare