joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneFemeia cu cea mai înaltă funcție în ONU i-a confruntat pe talibani...

Femeia cu cea mai înaltă funcție în ONU i-a confruntat pe talibani la Kabul. Concluziile discuțiilor pe tema drepturilor femeilor afgane

Un înalt oficial al ONU consideră că se înregistrează progrese în direcția reversiei interdicțiilor ce le-au fost impuse femeilor în ceea ce privește participarea lor la viața publică în Afganistan.

Secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, a fost la Kabul pentru o vizită de patru zile pe parcursul căreia i-a îndemnat pe talibani să-și reconsidere abordarea.

Luna trecută, conducătorii islamiști ai țării le-au interzis tuturor femeilor să lucreze pentru ONG-uri.

Decizia a determinat mai multe agenții de ajutor să-și suspende operațiunile.

Acordând un interviu pentru BBC la sfârșitul vizitei sale, Amina Mohammed a spus că majoritatea înalților oficiali talibani pe care i-a întâlnit au fost gata să se implice în legătură cu drepturile fetelor și femeilor.

Cu toate acestea, ea a descris discuțiile ca fiind dure și a avertizat că va fi o călătorie foarte lungă înainte ca talibanii să facă pașii fundamentali și necesari pentru recunoașterea la nivel internațional a guvernării lor.

„Cred că sunt multe voci pe care le-am auzit, care sunt progresiste în felul în care noi ne-am dori să mergem. Dar mai sunt și altele care chiar nu sunt”, a zis Amina Mohammed.

„Cred că presiunea pe care o punem prin sprijinirea celor care gândesc mai progresiv este un lucru bun”, a completat aceasta.

Cred că această vizită îi va ajuta pe aceștia în dezbaterea internă, a mai zis Amina Mohammed.

Amina Mohammed a criticat, de asemenea, comunitatea internațională, inclusiv alte state islamice, pentru că nu a făcut suficient pentru a se angaja în această problemă.

După ce au preluat anul trecut controlul asupra țării, talibanii au diminuat în mod constant drepturile femeilor – în pofida faptului că au promis că regimul lor va fi unul mai blând decât cel din anii 1990.

Pe lângă interzicerea înscrierii femeilor la studii universitare – măsură impusă acum de gardieni înarmați – școlile secundare pentru fete rămân închise în majoritatea provinciilor.

Totodată, femeile au fost împiedicate să intre în parcuri și săli de sport, printre alte locuri publice.

De asemenea, talibanii au justificat mișcarea de a le interzice femeilor afgane să lucreze pentru ONG-uri, susținând că personalul de sex feminin a încălcat codurile vestimentare prin faptul că nu purtau hijab.

Comentariile Aminei Mohammed vin în vreme ce Afganistanul suferă cea mai grea iarnă din ultimii ani.

Conducerea talibană dă vina pentru adâncirea crizei din țară pe sancțiunile și refuzul comunității internaționale de a-i recunoaște guvernarea.

Mohammed a spus că mesajul ei către conducătorii Afganistanului a fost că aceștia trebuie să demonstreze mai întâi angajamentul față de normele recunoscute la nivel internațional și că ajutorul umanitar nu poate fi oferit dacă femeilor afgane nu li se permite să ajute.

Dar ea a precizat că poziția talibanilor este că ONU și organizațiile de ajutor „politizează ajutorul umanitar”.

Ministerul taliban al Sănătății a menționat că femeile pot lucra în sectorul medical, unde femeile-doctor și asistentele sunt esențiale, dar Amina Mohammed a spus că acest lucru nu este suficient.

Vizita femeii cu cea mai înaltă poziție în ONU transmite, de asemenea, un mesaj că femeile pot și ar trebui să joace roluri în toate nivelurile societății. (sursa: BBC)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare