Dar Seulul și Washingtonul ar trebui să ia în considerare desfășurarea armelor nucleare tactice americane în Coreea de Sud ca ultimă soluție, a subliniat Comisia bipartizană pentru Peninsula Coreeană, grupare formată din 14 membri și organizată de Centrul SUA pentru Studii Strategice și Internaționale. Analiza a fost prezentată sub forma unui raport privind politica Coreei de Nord și descurajarea extinsă.
„În circumstanțele actuale, aliații nu ar trebui să redistribuie armele nucleare tactice ale SUA în Peninsula Coreeană și nici să accepte achiziționarea de arme nucleare de către Coreea de Sud”, se arată în raport.
Dar raportul a subliniat, totodată, că avansarea capacităților Coreei de Nord în cazul rachetelor, respectiv amenințările sale crescânde de a folosi arme nucleare în scopuri ofensive i-au determinat pe sud-coreeni să pună la îndoială în ultimii ani credibilitatea SUA privind descurajarea extinsă.
În acest sens, comisia a subliniat că aliații în mod public „ar trebui să recunoască discuțiile alianței despre potențiala redistribuire a armelor nucleare tactice ale SUA și eventualele măsuri preliminare” pentru a consolida astfel descurajarea extinsă. Descurajarea extinsă reprezintă angajamentul SUA de a descuraja sau de a răspunde la constrângerea și atacurile externe asupra aliaților și partenerilor americani cu întreaga gamă a capacităților sale militare, inclusiv armamentul nuclear.
Prin urmare, Seulul și Washingtonul ar trebui să ia în considerare exerciții de planificare pentru a se pregăti pentru posibila redistribuire, „la un moment dat în viitor” a armelor nucleare tactice americane cu randament scăzut, a precizat comisia coprezidetă de președintele CSIS, John Hamre, respectiv de Joseph S. Nye, profesor la Universitatea Harvard și fost secretar adjunct american al Apărării.
Raportul le-a sugerat în mod specific aliaților să lucreze la cartografierea posibilelor locații unde să fie instalată infrastructura pentru armele nucleare tactice și să studieze impacturile asupra mediului ale redistribuirii ca parte a exercițiilor de planificare.
Coreea de Sud și SUA ar putea desfășura cursuri comune privind siguranța și securitatea nucleară, inclusiv securitatea depozitării armelor nucleare, răspunsul la incident și operațiunile de recuperare, pentru a se pregăti pentru redistribuire.
Forțele aeriene americane ar putea produce, de asemenea, F-16 Fighting Falcons desfășurate în prezent în Coreea de Sud sau avioane de luptă furtive F-35, care au fost dezvoltate pentru a înlocui vechile F-16, pregătite pentru misiuni de lovitură nucleară, a propus comisia ca parte a planificării exercițiilor.
Însă comisia a subliniat că SUA și Coreea de Sud ar trebui să mențină în mod deliberat ambiguitatea strategică cu privire la calendarul și domeniul de aplicare al armelor, cum ar fi rachetele de croazieră lansate de submarine nucleare cu randament redus sau bombele gravitaționale.
„Pașii fizici de angajare (a capacității militare nucleare – n.red.) ar fi urmați doar dacă nivelul amenințărilor nord-coreene ar continua să crească după ce alte opțiuni de consolidare a descurajării extinse au fost epuizate”, se arată în raport, citând ca exemplu construirea de depozite de arme nucleare.
„Luarea deciziilor ar fi calibrată pentru schimbările din mediul de securitate și nivelul de amenințare nord-coreean”, a spus comisia, subliniind că „planificarea ar trebui să fie în mod explicit pre-decizională”.
„Acest tip de cadru pregătitor pre-decizional ar semnala angajamentul față de aliați și hotărârea față de Coreea de Nord, fără a depăși încă pragul de proliferare”, a spus comisia.
„Ar exercita, de asemenea, noi presiuni asupra Coreei de Nord de a opri creșterea nivelurilor de amenințare dacă nu dorește să vadă armele nucleare tactice ale SUA revenind în peninsulă”, a continuat comisia.
SUA au desfășurat arme nucleare tactice, sau arme nucleare nestrategice, în Peninsula Coreeană între 1958 și 1991. În decembrie 1991, cele două Corei au semnat Declarația privind denuclearizarea Peninsulei Coreene, angajându-se să nu producă, să dețină, să depoziteze, să desfășoare sau folosească arme nucleare.
Comisia a cerut, totodată, ca armata americană să își ajusteze postura strategică și nucleară regională în regiune și să își îmbunătățească capacitățile naționale de apărare antirachetă față de Coreea de Nord.
Ca opțiune a fost propusă prezența continuă în regiune fie a submarinelor americane echipate cu rachete de croazieră nucleare, fie a bombardierelor strategice. Mai mult, SUA ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a permite Coreei de Sud să achiziționeze și să desfășoare avioane de luptă americane cu dublă capacitate – care pot efectua misiuni de lovitură convențională și nucleară – și să investească în infrastructură în acest scop.
Comisia a sugerat, de asemenea, că SUA ar trebui să „mute Coreea de Sud în fruntea listei” pentru achiziționarea unui sistem suplimentar de apărare a zonei terminale de mare altitudine fabricat în SUA – care poate intercepta rachete care sosesc la altitudini între 40 și 150 de kilometri. (sursa: Korea Herald)