vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDetalii despre procesul absurd prin care ginerele soților Ceaușescu, care a înregistrat...

Detalii despre procesul absurd prin care ginerele soților Ceaușescu, care a înregistrat la OSIM numele dictatorilor, cere interzicerea unei cărți. Interviu cu scriitoarea Lavinia Betea

O situație absurdă se judecă la Tribunalul București, după ce Ioan Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae și al Elenei Ceaușescu, a solicitat în instanță retragerea de pe piață a volumului „Ceaușescu și epoca sa” de Lavinia Betea, apărut în anul 2021 la Editura Corint, precum și daune morale în valoare de 10.000 de lei.

Motivul este folosirea numelui „Ceaușescu” în titlul, dar și în conținutul acestei cărți. Situația și mai absurdă este că Ioan Mircea Oprean și Valentin Ceaușescu, fiul fostului cuplu de dictatori, au reușit să înregistreze la OSIM, în anul 2007, marca „Ceaușescu”, iar în baza certificatului obținut solicită acum, prin procesul deschis Editurii Corint, scoatera de pe piață a cărții scriitoarei Lavinia Betea.

Într-un interviu pentru SunMedia, autoarea a explicat cum s-a ajuns la această situație aberantă, cum a devenit și ea parte din procesul deschis de Mircea Oprean Editurii Corint, precum și ce ar presupune pentru pentru lumea academică, pentru scriitori și cercetători, dar nu numai, dacă o instanță va decide interzicerea folosirii numelui „Ceaușescu”.


Ramona Ursu: Care este istoria volumului „Ceaușescu și epoca sa”, care este în prezent motiv de judecată la Tribunalul București, pentru a fi scos de pe piață?

Lavinia Betea: Timp de șapte ani am condus secția de Istorie Recentă de la Jurnalul Național, iar apoi la ziarul Adevărul, pentru doi ani. Am plecat de la Jurnalul Național, împreună cu echipa mea, în 2011, având începută biografia lui Nicolae Ceaușescu. Această biografie a fost publicată într-un serial făcut de mine și de colegii mei, în care se decupau evenimente considerate de impact jurnalistic.

Au apărut, mai întâi, trei volume cu biografia lui Ceaușescu, la care au fost asociați și colegii mei. Selecția și sinteza materialelor mi-au aparținut. Între timp, am aflat multe alte lucruri de interes și am rescris, sub forma a două cărți de autor, biografia lui Nicolae Ceaușescu și pe cea a Elenei Ceaușescu. Este vorba despre volumele „Ceaușescu și epoca sa” și „Tovarășa. Biografia Elenei Ceaușescu”, apărute în 2021 la Editura Corint.


Citiți întregul interviu în Sun Media!

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare