marți, februarie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAlin Nica, președintele CJ Timiș, acuzat de ANI de conflict de interese,...

Alin Nica, președintele CJ Timiș, acuzat de ANI de conflict de interese, fals în declarații și folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane

Probleme majore pentru Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, după ce Agenția Națională de Integritate a raportat pe 25 ianuarie, în lista incidentelor de integritate, cazul său. Din comunicatul public al instituției rezultă că s-a făcut sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru mai multe presupuse infracțiuni, precum conflictul de interese, falsul în declarații și folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane.

Agenția Națională de Integritate arată că calitate de primar al comunei Dudeștii Noi, adică în mandatul 2016-2020 acesta s-ar fi implicat în luarea unor decizii care au adus un folos patrimonial în valoare de 132.000 lei unei entități în cadrul cărui Consiliu deținea calitatea de membru și, totodată, a emis pentru aceasta o autorizație de construcție.

De asemenea, Alin Nica ar fi încheiat și un contract în urma căruia ar fi beneficiat de o renumerație în valoare de 6.900 lei, cu o societate comercială care avea legături contractuale și cu primăria pe care tot el o conducea. Firma respectivă avea, potrivit celor de la ANI, 15 contracte prin achiziție directă încheiate cu primăria Dudeștii Noi.

Mai mult, în calitate de primar a încheiat și un contract de arendă cu o întreprindere individuală, cu care încheiase un contract de arendare, în calitate de persoană fizică.

Toate aceste acuzații s-au concretizat într-o sesizare făcută de ANI la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, alături de o acuzație de fals în declarații. Ea derivă din faptul că Nica ar fi trecut în declarațiile de interese depuse în anii 2021 și 2022 și deținerea unei calități din care demisionase. De asemenea, el nu a menționat în declarațiile de avere depuse în anul 2020, venituri în cuantum de 4.636 lei obținute în anul 2019.

În urma anunțului ANI, Nica a ieșit cu o declarație publică și susține că această situație în care se găsește derivă din faptul că susține biserica și că asta îi deranjează pe mulți. Pentru că entitatea despre care vorbește ANI în comunicat ar fi o biserică din comuna Dudeștii Noi. Mai mult, cu privire la falsul în declarații, Nica pretinde că a dat copy-paste în declarația de interese și n-a remarcat faptul că a trecut acolo și calitatea de membru al Cosiliului Parohial, din care demisionase deja.

Acuzatia de folosirea a funcției pentru favorizarea unor persoane înseamnă că, din calitatea de primar ortodox, am fost de acord să se ridice în localitate un lăcaș de cult ortodox. Desigur că situația este absurdă, dar înțeleg că ANI trebuie să își facă datoria și să ia în considerare orice reclamație, chiar și una neîntemeiată. Se pare că pe unii îi deranjează mult faptul că susțin Biserica deoarece a mai fost reclamată la ANI și calitatea mea de membru în Consiliul Parohial al Bisericii Ortodoxe din Dudeștii Noi. Înainte să fiu ales președinte al Consiliului Județean Timiș, am ieșit din Consiliul Parohial, însă în declarația de interese s-a strecurat o eroare și nu am șters această titulatură. Am greșit când am dat copy-paste în document, acesta este falsul în declarații sesizat la Parchet.„, a scris Alin Nica într-o postare pe social media, după aflarea acuzațiilor.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare