sâmbătă, mai 4, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneTransparency International a lansat Indicele de percepţie a corupţiei pentru 2022. Pe...

Transparency International a lansat Indicele de percepţie a corupţiei pentru 2022. Pe ce loc se află România

Indicele de percepție a corupției pentru anul 2022, publicat marți de organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Transparency International, arată că majoritatea statelor nu au reușit să lupte împotriva corupției în ultimul an. De altfel, 95% dintre țări nu au înregistrat niciun progres sau aproape niciun progres față de anul 2017.

Pentru 2022 au fost clasificate, în funcție de indicele de percepție a corupției, 180 de ţări şi teritorii, fiecăreia fiindu-i atribuit un scor de la 0 (foarte corupte) la 100 (foarte corecte). În fruntea clasamentului se află Danemarca, urmată îndeaproape de Finlanda și Noua Zeelandă, ambele cu un scor de 87.

Pe de cealaltă parte, Sudanul de Sud (13), Siria (13) și Somalia (12), implicate în conflicte prelungite, rămân pe ultimele locuri în clasament. Mai mult, un număr de 26 de țări – printre care Regatul Unit (73), Qatar (58) și Guatemala (24) – se află la minime istorice în acest an.

România a înregistrat un scor de 46 anul trecut, peste media mondială, în creștere cu un punct față de anul anterior, și s-a situat pe locul 63 din 180.

Media mondială a rămas nemodificată în ultimul deceniu, la valoarea de 43, iar în ciuda eforturilor, 155 de state nu au înregistrat progrese semnificative în combaterea corupţiei.

Indicele de percepție a corupției (IPC) este cel mai utilizat clasament global al corupției din lume. Acesta măsoară nivelul de corupție din sectorul public al fiecărei țări, în opinia experților și a oamenilor de afaceri.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare