Pentru 2022 au fost clasificate, în funcție de indicele de percepție a corupției, 180 de ţări şi teritorii, fiecăreia fiindu-i atribuit un scor de la 0 (foarte corupte) la 100 (foarte corecte). În fruntea clasamentului se află Danemarca, urmată îndeaproape de Finlanda și Noua Zeelandă, ambele cu un scor de 87.
Pe de cealaltă parte, Sudanul de Sud (13), Siria (13) și Somalia (12), implicate în conflicte prelungite, rămân pe ultimele locuri în clasament. Mai mult, un număr de 26 de țări – printre care Regatul Unit (73), Qatar (58) și Guatemala (24) – se află la minime istorice în acest an.
România a înregistrat un scor de 46 anul trecut, peste media mondială, în creștere cu un punct față de anul anterior, și s-a situat pe locul 63 din 180.
Media mondială a rămas nemodificată în ultimul deceniu, la valoarea de 43, iar în ciuda eforturilor, 155 de state nu au înregistrat progrese semnificative în combaterea corupţiei.
Indicele de percepție a corupției (IPC) este cel mai utilizat clasament global al corupției din lume. Acesta măsoară nivelul de corupție din sectorul public al fiecărei țări, în opinia experților și a oamenilor de afaceri.