Procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, sub acuzațiile de abuz în serviciu, trafic de influență în formă continuă și fals intelectual.
Potrivit unei comunicări oficiale DNA, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu a încheiat două contracte cu o asociere de firme controlată de Victor Pițurcă, fostul selecționer al naționalei de fotbal a României, ce ar fi adus companiei Romarm un prejudiciu de peste 8,6 milioane de lei. Contractele au presupus achiziționarea a 7 utilaje neconforme pentru producerea măștilor de protecție.
De asemenea, în perioada 19 martie – 10 aprilie, fostul ofițer de informații SRI ar fi cerut reprezentanților asocierii de firme controlată de Pițurcă să introducă într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) ale unui prieten de-al său, “fără ca acesta să desfășoare activități reale și efectuarea unor plăți către acesta, sub aparența unui contract de consultanță”.
”În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 le”, arată DNA.
Gabriel Ţuţu se află la conducerea principalului furnizor de tehnică de apărare din România din anul 2019. Anterior, potrivit CV-ului său, el a mai lucrat în Ministerul Comunicațiilor, a fost auditor independent la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, consilier CEO la Loteria Română, director adjunct la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și, din 2019, șeful companiei de stat producătoare de armament Romarm. În perioada 2003-2011, Țuțu a fost ofițer de informații în cadrul SRI.
Compania Națională ROMARM SA, cu capital 100% românesc, se află sub autoritatea Ministerului Economiei. Potrivit datelor de pe platforma Confidas, compania de stat a ridicat afaceri de 131,5 milioane de lei în 2021 și un profit net de 1,5 milioane de lei, în creștere cu 149% față de anul anterior.
În urma comunicării DNA, reprezentanții companiei de stat au transmis: “Conducerea administrativă a CN ROMARM SA a luat act de situația domnului Gabriel Țuțu, director general al companiei, prezentată în mass-media și în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție, din data de 30.01.2023. În acest sens, conducerea administrativă își rezervă dreptul de a nu comenta faptele care fac obiectul unei anchete penale în desfășurare, dar în funcție de evoluția evenimentelor se vor lua deciziile care se impun. Până la clarificarea situației de fapt, conducerea executivă a companiei va fi asigurată de către directorul economic”.
În luna aprilie 2020, Virgil Popescu, pe atunci ministrul economiei, anunța pe pagina sa oficială de Facebook că a fost pusă în funcțiune prima linie automatizată pentru producția de măști de tip FFP2 și FFP3 la Romarm. La scurt timp, potrivit observatornews.ro, producția de măști a fost oprită, întrucât liniile de producție cumpărate din China nu funcționau.