vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneRomânia are 74 de victime ale traficului de persoane la fiecare milion...

România are 74 de victime ale traficului de persoane la fiecare milion de locuitori. Mai multe ONG-uri îi cer premierului Ciucă să implementeze urgent măsuri

Dorința României de a fi parte a spațiului Schengen trebuie să fie însoțită și de măsuri concrete pentru eficientizarea luptei împotriva traficului de persoane. Să nu uităm că România este țara europeană cu cel mai mare număr de cetățeni UE victime ale traficului de persoane. Ca atare, mai multe ONG-uri solicită premierului Nicolae Ciucă să implementeze de urgență, până la rediscutarea subiectului Schengen în privința României, măsuri de combatere a acestui fenomen de amploare.

În toamna anului 2022, cu ocazia Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane, premierul Nicolae Ciucă declara public, pentru un post de televiziune, că „traficul de persoane este o formă de sclavie modernă faţă de care Guvernul României are toleranţă zero„. Mai mult, acesta susținea că în ultimii doi ani problematica traficului de persoane a devenit o prioritate „la cel mai înalt nivel al executivului român”.

Acum, mai multe ONG-uri, și în special Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (E.C.L.E.R.), cer premierului să vină cu aceste măsuri, în contextul rediscutării accesului țării noastre în spațiul Schengen.

ONG-urile semnatare au luat cunoștință, cu încântare și speranță, de declarațiile Premierului Nicolae Ciucă prin care Guvernul României și-a asumat public eficientizarea luptei împotriva traficului de persoane în contextul aderării țării noastre la Spațiul Schengen. (…) De mai bine de 15 ani, România este țara europeană cu cel mai mare număr de cetățeni UE victime ale traficului de persoane și cu grupări de infracționalitate organizată în continuă creștere, ce acționează tot mai sofisticat, unele fiind conectate la rețele internaționale puternice.„, arată acestea.

Potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, România are în acest moment 74 de victime ale traficului de persoane la fiecare milion de locuitori, adică cel mai mare număr de victime ale acestui fenomen infracțional (2.880 identificate). La acest capitol, țara noastră este urmată la o oarecare distanță de Ungaria și Bulgaria.

Un alt fapt cert e că numărul copiilor români traficați în Uniunea Europeană a crescut de zece ori în numai doi ani. Iar țara noastră a ajuns pe locul al doilea în Uniune din perspectiva numărului de persoane condamnate pentru traficul de ființe, inclusiv copii.

Vechile blocaje politice au făcut ca provocările cu care autoritățile române se confruntă de zeci de ani să rămână aceleași pe toate palierele principale – lipsa capacității autorităților de aplicare a legii să combată și să monitorizeze fenomenul, lipsa asistenței și protecției victimelor traficului de persoane, lipsa unor programe eficiente de informare și prevenire a acestui fenomen. Prin urmare, în contextul declarațiilor menționate mai sus, solicităm Premierului României să implementeze în regim de urgență și până la rediscutarea în Consiliul European a acceptării României în Spațiul Schengen măsuri concrete”, arată ONG-urile semnatare ale scrisorii deschise destinate lui Nicolae Ciucă.

Printre aceste măsuri urgente se numără creșterea capacității autorităților de aplicare a legii pentru a-și duce la îndeplinire, în mod efectiv și eficient, atribuțiile legale de combatere și monitorizare a fenomenului traficului de persoane, operaționalizarea celor 9 adăposturi pentru victimele traficului de persoane și finanțarea corespunzătoare a nevoilor de asistență și protecție a acestora, atât în sectorul public cât și în cel privat, organizarea unor campanii publice masive de informare și conștientizare a traficului de persoane, susținute de instituțiile mass-media publice și private.


Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare