sâmbătă, aprilie 1, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

spot_img
AcasăȘtiri InterneVictorie în instanță împotriva primăriei care consideră că un contract de lucrări...

Victorie în instanță împotriva primăriei care consideră că un contract de lucrări nu e document de interes public

Primăria Curtea de Argeș a interzis accesul unui consilier local la un contract de reparații publice, motivând că documentul nu e de interes public. Consilierul a dat instituția în judecată și instanța i-a dat câștig de cauză. Hotărârea nu este, însă, definitivă.

Transparența în instituțiile publice din România continuă să fie o problemă majoră. Multe dintre solicitările de informații de interes public nu ajung niciodată să primească un răspuns sau, dacă îl primesc, acesta e adesea pe lângă subiect. De aceea, acționarea în instanță a acestor practici poate fi o bună metodă de a rezolva problema, indiferent dacă ea este demarată de politicieni, cetățeni sau jurnaliști.

Un caz de acest fel s-a înregistrat la Curtea de Argeș, când consilierul local Bogdan Marina din partea USR a solicitat acces la caietul de sarcini al unui contract vizând lucrări de reparații ale trotuarelor din localitate. Primăria Curtea de Argeș a răspuns că documentul nu este de interes public, însă el poate fi consultat la sediul instituției.

Bogdan Marina a făcut acest lucru, însă la sediul instituției a aflat că nu i se permite, de fapt, să consulte documentele și i s-a interzis accesul la acestea.

Am solicitat Primăriei caietul de sarcini de la un contract aferent unei lucrări de reparații trotuare, iar Primăria mi-a comunicat că nu este un document de interes public și că îl pot consulta doar la sediul instituției. Zis și făcut. Am mers la primărie, dar nu mi-au permis să fac poze în momentul când am încercat acest lucru, ba mai mult, chiar mi-au interzis accesul la documente. Situația mi s-a părut ilegală, astfel am declanșat o acțiune în instanță pe care am și câștigat-o la Tribunalul Argeș. Astfel, Primăria este obligată să îmi comunice, în format electronic sau fizic, Caietul de Sarcini aferent Contractului de achiziţie publică nr. 18685/04.06.2021”, a declarat Bogdan Marina.

Tribunalul Argeș i-a dat câștig de cauză, însă victoria este momentan parțială. Ea dă, totuși, curaj celor care încearcă să obțină documente de interes public din instituții și nu reușesc, deși legea garantează transparența acestui tip de informație.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare