Transparența în instituțiile publice din România continuă să fie o problemă majoră. Multe dintre solicitările de informații de interes public nu ajung niciodată să primească un răspuns sau, dacă îl primesc, acesta e adesea pe lângă subiect. De aceea, acționarea în instanță a acestor practici poate fi o bună metodă de a rezolva problema, indiferent dacă ea este demarată de politicieni, cetățeni sau jurnaliști.
Un caz de acest fel s-a înregistrat la Curtea de Argeș, când consilierul local Bogdan Marina din partea USR a solicitat acces la caietul de sarcini al unui contract vizând lucrări de reparații ale trotuarelor din localitate. Primăria Curtea de Argeș a răspuns că documentul nu este de interes public, însă el poate fi consultat la sediul instituției.
Bogdan Marina a făcut acest lucru, însă la sediul instituției a aflat că nu i se permite, de fapt, să consulte documentele și i s-a interzis accesul la acestea.
„Am solicitat Primăriei caietul de sarcini de la un contract aferent unei lucrări de reparații trotuare, iar Primăria mi-a comunicat că nu este un document de interes public și că îl pot consulta doar la sediul instituției. Zis și făcut. Am mers la primărie, dar nu mi-au permis să fac poze în momentul când am încercat acest lucru, ba mai mult, chiar mi-au interzis accesul la documente. Situația mi s-a părut ilegală, astfel am declanșat o acțiune în instanță pe care am și câștigat-o la Tribunalul Argeș. Astfel, Primăria este obligată să îmi comunice, în format electronic sau fizic, Caietul de Sarcini aferent Contractului de achiziţie publică nr. 18685/04.06.2021”, a declarat Bogdan Marina.
Tribunalul Argeș i-a dat câștig de cauză, însă victoria este momentan parțială. Ea dă, totuși, curaj celor care încearcă să obțină documente de interes public din instituții și nu reușesc, deși legea garantează transparența acestui tip de informație.