vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneÎn anul 2022, DNA a reușit să trimită în judecată 252 de...

În anul 2022, DNA a reușit să trimită în judecată 252 de persoane cu funcții importante, din care 11 au fost demnitari

În cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul instituției, Direcția Națională Anticorupție a anunțat princpalele ei rezultate, dar a discutat și despre vulnerabilitățile care afectează performanțele institiției. S-a făcut astfel un raport care a fost prezentat presei de procurorul șef al DNA, Crin Bologa.

La conferință au mai participat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și reprezentanți ai sistemului judiciar: procurorul general al Parchetului de lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Gabriela Scutea, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, Daniel-Constantin Horodniceanu, procurorul Bogdan-Silviu Staicu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Roxana Ioana Petcu, inspector-șef al Inspecției Judiciare și procuror Mihaela-Florina Focică, inspector șef-adjunct al Inspecției Judiciare.

Potrivit raportului prezentat, se pare că în cursul anului 2022 au fost obținute rezultate catalogate de șefii instituției drept remarcabile. Astfel, în anul 2022, DNA a înregistrat cel mai mare număr de cauze cu soluții de trimitere în judecată, fie prin rechizitorii sau acorduri de recunoaștere a vinovăției, de la înființarea instituției.

Mai mult, s-a discutat despre performanțe cu privire la operativitatea soluționării cauzelor, menționându-se că numărul de inculpați trimiși în judecată și a celor condamnați definitiv a crescut,  că s-a înregistrat triplarea valorii măsurilor asigurătorii dispuse de procurori, precum și scăderea ponderii achitărilor definitive prin raportare la numărul total al inculpaților judecați definitiv și a ponderii inculpaților achitați pe alte temeiuri decât lipsa de pericol social concret.

Tot în 2022, DNA a primit mai multe sesizări de la persoane fizice, de la persoane juridice sau instituții publice (2.193 cauze), punând această creștere pe seama unui nivel de încredere ridicat al cetățenilor în această instituție. Astfel s-a punctat faptul că în 2022 s-au înregistrat cele mai multe dosare – 404 – cu soluții de trimitere în judecată (190 de rechizitorii și 214 acorduri de recunoaștere a vinovăției) de la înființarea Direcției Naționale Anticorupție.

Și numărul inculpaților trimiși în judecată a crescut la 779, din care 252 sunt persoane care au ocupat funcții de conducere, control, demnități publice ori alte funcții importante. Cu titlu exemplificativ, au fost trimiși în judecată 11 demnitari dintre care amintim doi miniștri, patru parlamentari, un prefect, un subsecretar de stat, etc. ceea ce arată o concentrare pe dosare complexe, de corupție la nivel înalt, specifice competenței Direcției Naționale Anticorupție.

Vorbind despre achitări, DNA susține că procentul lor a scăzut cu 11%, dar asta după ce s-a făcut abstracție de efectele deciziilor CCR prin care sute de dosare s-au prescris.

Nu putem, însă, ignora vulnerabilitățile instituției, și aici s-a discutat despre deficitul de procurori, pe fondul menținerii condițiilor de vechime foarte mari, precum și despre efectele deciziilor Curții Constituționale, care a închis multe dosare cu prejudicii semnnificative. Instituția acuză că o vulnerabilitate majoră a sa vine din memodificarea legislației privind extinderea competenței DNA, precum și din existența în continuare a riscului încălcării continuității proceselor aflate pe rolul completurilor specializate prevăzute de Legea nr. 78/2000 și al afectării independenței judecătorilor.


Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare