În luna mai a anului trecut, judecătorul Cristi Danileț era exclus din magistratură pentru a doua oară. Consiliul Superior al Magistraturii a decis atunci că nu era suficientă prima excludere a judecătorului, pe tema filmulețelor postate pe Tik-Tok (în care tăia un gard și făcea mișcare în piscină), așa că a decis că activitatea lui în cadrul unui ONG echivalează cu apartenența politică, ceea ce l-ar face incompatibil cu profesia de judecător.
Astfel, în ședința din 25 mai, CSM a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva lui Dănileț, judecător în cadrul Tribunalului Cluj, „pentru abaterea disciplinară prevăzută de art.99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată constând în încălcarea interdicției de a face parte din formațiuni politice și pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată„.
Cristi Dănileț susținea încă de atunci că această presupusă abatere sesizată de CSM deriva dintr-o uriașă eroare de a fi confundat calitatea sa de membru în cadrul a două ONG-uri, care au criticat, prin comunicate publice, activitatea partidelor de guvernământ cu apartenența la o formațiune politică. Practic, CSM n-a făcut distincția între ONG și partid politic.
„Întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deși m-am abținut de la vot în cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si cu toate că am arătat ca nu CSM e competent să stabilească ce este o formațiune politică, ci legea, care pune în această categorie doar „partidele politice” , „alianțele electorale”, „alianțele politice” și „ONG-urile care reprezintă minorități și candidează la alegeri”, ceea ce nu este cazul în speță”, a punctat judecătorul în reacție la decizia luată în vara anului trecut.
Astăzi, judecătorul anunță câștigarea acestui proces împotriva deciziei CSM.
„Azi am câștigat definitiv, la curtea supremă, un al doilea proces cu CSM. Anul trecut, în mai 2022, mă sancționase pentru că aș face parte din două formațiuni politice – VeDem Just, cu care promovez educația juridică și ICDE-România Europeană, cu care militez pentru cultura democratică europeană – și că cele două asociații au semnat comunicate de presă împotriva Guvernului. Or, magistraților le este interzis să facă politică.
S-au oferit să mă apere două avocate: Luminița Tuleașcă și Cornelia Lalu. Ele au convins ICCJ că CSM s-a înșelat atunci când m-a sancționat cu excluderea din magistratură și au anulat în întregime soluția inițială. Le mulțumesc doamnelor avocat!„, a scris Danileț pe Facebook.
Însă nici această nouă victorie în instanță nu înseamnă reluarea cursului normal al carierei de magistrat a lui Cristi Danileț. Acesta are trei sancțiuni de excludere din magistratură, așa că mai are încă un proces de câștigat pentru a se putea întoarce la Tribunal.