vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCristi Danileț a câștigat al doilea proces cu CSM. Judecătorul nu se...

Cristi Danileț a câștigat al doilea proces cu CSM. Judecătorul nu se poate întoarce, însă, la muncă

Judecătorul Cristi Danileț a fost sancționat de CSM de trei ori, de fiecare dată cu excluderea din magistratură. Acesta a contestat în instanță sancțiunile și, după ce a câștigat procesul privitor la postarea unor filmulețe pe Tik-Tok, iată că acum câștigă și un al doilea proces, legat de apartenența sa la niște ONG-uri care se ocupă cu educația tinerilor, catalogate de CSM drept "formațiuni politice". Deși e al doilea proces pe care îl câștigă în lupta cu CSM, judecătorul nu se poate întoarce încă la muncă.

În luna mai a anului trecut, judecătorul Cristi Danileț era exclus din magistratură pentru a doua oară. Consiliul Superior al Magistraturii a decis atunci că nu era suficientă prima excludere a judecătorului, pe tema filmulețelor postate pe Tik-Tok (în care tăia un gard și făcea mișcare în piscină), așa că a decis că activitatea lui în cadrul unui ONG echivalează cu apartenența politică, ceea ce l-ar face incompatibil cu profesia de judecător.

Astfel, în ședința din 25 mai, CSM a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva lui Dănileț, judecător în cadrul Tribunalului Cluj, „pentru abaterea disciplinară prevăzută de art.99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată constând în încălcarea interdicției de a face parte din formațiuni politice și pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată„.

Cristi Dănileț susținea încă de atunci că această presupusă abatere sesizată de CSM deriva dintr-o uriașă eroare de a fi confundat calitatea sa de membru în cadrul a două ONG-uri, care au criticat, prin comunicate publice, activitatea partidelor de guvernământ cu apartenența la o formațiune politică. Practic, CSM n-a făcut distincția între ONG și partid politic.

„Întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deși m-am abținut de la vot în cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si cu toate că am arătat ca nu CSM e competent să stabilească ce este o formațiune politică, ci legea, care pune în această categorie doar „partidele politice” , „alianțele electorale”, „alianțele politice” și „ONG-urile care reprezintă minorități și candidează la alegeri”, ceea ce nu este cazul în speță”, a punctat judecătorul în reacție la decizia luată în vara anului trecut.

Astăzi, judecătorul anunță câștigarea acestui proces împotriva deciziei CSM.

Azi am câștigat definitiv, la curtea supremă, un al doilea proces cu CSM. Anul trecut, în mai 2022, mă sancționase pentru că aș face parte din două formațiuni politice – VeDem Just, cu care promovez educația juridică și ICDE-România Europeană, cu care militez pentru cultura democratică europeană – și că cele două asociații au semnat comunicate de presă împotriva Guvernului. Or, magistraților le este interzis să facă politică.

S-au oferit să mă apere două avocate: Luminița Tuleașcă și Cornelia Lalu. Ele au convins ICCJ că CSM s-a înșelat atunci când m-a sancționat cu excluderea din magistratură și au anulat în întregime soluția inițială. Le mulțumesc doamnelor avocat!„, a scris Danileț pe Facebook.

Însă nici această nouă victorie în instanță nu înseamnă reluarea cursului normal al carierei de magistrat a lui Cristi Danileț. Acesta are trei sancțiuni de excludere din magistratură, așa că mai are încă un proces de câștigat pentru a se putea întoarce la Tribunal.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare