vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneComisia Europeană: Economia României ar urma să înregistreze o creștere de 2,5%...

Comisia Europeană: Economia României ar urma să înregistreze o creștere de 2,5% în 2023

Economia României ar urma să înregistreze o creştere de 2,5% anul acesta şi de 3% în 2024, pe fondul diminuării presiunilor inflaţioniste și al implementării Planului Național de Redresare și Reziliență.

Comisia Europeană a publicat previziunile economice pentru statele membre UE și, implicit, pentru organizația internațională și zona euro. Potrivit datelor postate luni, economia României ar urma să înregistreze o creştere de 2,5% în 2023 şi de 3% în 2024, în timp ce rata inflaţiei se va situa la 9,7% anul acesta şi la 5,5% anul viitor.

Astfel, pentru 2023, impactul negativ al inflaţiei, dublat de înăsprirea condițiilor de finanţare şi încetinirea altor economii europene, ar putea duce la un avans mai redus al PIB-ului real în România, la 2,5%.

Cu toate acestea, implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar trebui să contribuie la investiții puternice, care se așteaptă să fie principalul motor de creștere, susținut de alte fonduri europene.

Mai mult, consumul privat, deși afectat de inflația ridicată, ar putea crește datorită majorărilor salariului minim, a pensiilor și salariilor din sectorul public, precum și datorită prelungirii plafonului de preț la energie până în 2025.

Pentru 2024, Executivul European se așteaptă la o redresare de 3% a creşterii economiei, pe fondul diminuării presiunilor inflaţioniste, a ratelor mai scăzute ale dobânzilor şi a îmbunătăţirii perspectivelor externe.

În ceea ce privește inflația, rata ar urma să scadă în perioada 2023-2024, dar modest, întrucât presiunile inflaţioniste rămân extrem de ridicate la componente de bază precum serviciile, bunurile industriale non-energetice şi produsele alimentare prelucrate.

Pentru Uniunea Europeană și zona euro, Comisia Europeană estimează o creștere economică de 3,5%. Se preconizează că PIB-ul va crește cu 0,8% în 2023 și cu 1,6% în 2024 (0,9% și 1,5% în zona euro), iar inflația globală în UE va scădea de la 9,2% anul trecut la 6,4% în 2023 și la 2,8% în 2024. În zona euro, se preconizează că aceasta va încetini de la 8,4% în 2022 la 5,6% anul viitor și la 2,5% în 2024.

*Rata inflației în Uniunea Europeană. Sursa: Comisia Europeană
Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare