vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneOCCRP, proiectul jurnalistului român Paul Radu, a fost nominalizat la Premiul Nobel...

OCCRP, proiectul jurnalistului român Paul Radu, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) este o rețea de jurnaliști de investigație, care lucrează împreună pentru a pune în lumină organizații criminale și fenomene de corupție transnaționale. Co-fondatorul acestui uriaș proiect jurnalistic este Paul Radu, jurnalistul român care a fondat Rise Project. Recent, OCCRP a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru pace, pentru că, prin activitatea jurnaliștilor din rețea, se aduce o uriașă contribuție la demascarea crimei organizate și corupției la nivel politic.

Nominalizarea OCCRP la Premiul Nobel pentru Pace a fost făcută de profesorul Wolfgang Wagner de la Vrije Universiteit Amsterdam, iar acesta a scris în scrisoarea prin care a făcut nominalizarea că „OCCRP contribuie la pace prin demascarea corupției politice și a crimei organizate”.


Cei de la OCCRP spun că se consideră onorați de nominalizare și că bucuria lor este aceea că lumea conștientizează cât de important e jurnalismul de investigație în societatea globală.

Suntem onorați că am fost nominalizați la unul dintre cele mai prestigioase premii din lume. Dar, poate și mai important, este încurajator să știm că unii oameni își dau seama cum contribuie jurnalismul de investigație la construirea unei societăți mai echitabile, mai justă și mai pașnică.

Cu acest prilej, jurnaliștii OCCRP au anunțat o nouă investigație legată de faptul că un grup apropiat Kremlinului a aranjat plăți către politicieni europeni, pentru a obține la schimb sprijin pentru anexarea Crimeei de către Rusia. Astfel, noua investigație arată cum cercuri influente de la Kremlin au plătit politicieni europeni pentru a coopera, iar totul rezultă dintr-o serie de mail-uri obținute de jurnaliștii de investigație.

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a fost fondat de jurnalistul român Paul Radu și de Drew Sullivan. Proiectul a crescut de-a lungul anilor, devenind cea mai mare rețea de investigație pe crimă organizată și corupție din lume.

Avem editori pe toate continentele și e o muncă foarte interesantă și, credem noi, foarte utilă. Fiindcă există impact. În momentul în care ai o rețea de crimă organizată care activează, spre exemplu, în România, dar are legături și cu alte țări, dacă tu scrii și arăți cine sunt oamenii și ce înseamnă crima aceea organizată, interesele lor de afaceri sau politice, se poate întâmpla ca articolul să nu aibă niciun impact în România, dar să aibă impact în alte părți ale lumii și rețeaua aceea să intre în colaps. Aceasta e frumusețea jurnalismului de investigație transfrontalieră: se întâmplă ceva undeva, întotdeauna ai o reacție. Și ești mai mulțumit ca jurnalist, pentru că nu mai apare acea frustrare că ai făcut o muncă foarte bună și nu se întâmplă nimic. După care ajungi la punctul în care ai prea multe materiale și înseamnă că trebuie să cooptezi alți oameni în rețea care să devină investigatori, astfel încât să construiești lucruri mult mai mari, care servesc interesului public.”, spunea Paul Radu într-un interviu pentru INVESTIGATORIA care poate fi citit integral AICI:

INTERVIU cu Paul Radu, fondatorul Rise Project: “Informația e inamicul pentru crima organizată, nu jurnalistul”

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare