duminică, octombrie 13, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCel mai rar pește din Europa, care mai trăiește în râul Vâlsan...

Cel mai rar pește din Europa, care mai trăiește în râul Vâlsan din Făgăraș, pus în pericol de o poluare masivă

Experți din domeniul mediului au constatat o creștere semnificativă a nivelului de poluare a apelor curgătoare din Cheile Vâlsanului. Dincolo de faptul că poluarea e îngrijorătoare la modul general, trebuie menționat că în zona respectivă mai trăiește cel mai rar pește din Europa, aspretele, unde s-a descoperit recent de către un ONG un număr semnificativ de exemplare din acest pește preistoric. Poluarea masivă din ultimele 24 de ore pune în pericol major această specie, susțin activiștii de la Agent Green.

O petiție transmisă autorităților de resort, semnată de asociația Agent Green, arată că în apele curgătoare din Cheile Vâlsanului s-a semnalat o creștere masivă a nivelului de poluare, cu precădere în ultimele 24 de ore. Asta pune în pericol toate speciile din zonă, dar îngrijorarea vine din faptul că cele 58 de exemplare de asprete, găsite în râul Vâlsan, ar putea avea de suferit din acest motiv.

Amintim faptul că vorbim despre cel mai rar pește din Europa, un pește preistoric care a reușit să supraviețuiască într-un singur loc din lume: Munții Făgăraș. În perioada 10 – 16 octombrie 2022 s-a desfășurat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei de asprete, de la descoperirea ei în 1956 (an în care se mai regăsea și în râurile Argeș și Doamnei) și până astăzi. Echipa de biologi specializați a realizat în râul Vâlsan din Munții Făgăraș 21 de stații de pescuit științific, iar în cazul a 14 dintre ele s-a putut identifica prezența aspretelui.

Momentul a fost catalogat de specialiștii în domeniul mediului drept un eveniment de importanță istorică pentru această specie, a cărei supraviețuire a fost pusă la grele încercări de-a lungul timpului.


Agent Green cere autorităților să ia măsuri urgente în acest sens, semnalând existența unei exploatări forestiere în vecinătate:

Stimati reprezentanti ai autoritatilor publice centrale, am constatat in cursul ultimelor 24 de ore poluarea semnificativa a sectiuni de apa curgatoare unde mai habiteaza inca Aspretele (Romanichthys valsanicola), specie critic periclitata. Poluarea apei este cauzată de o exploatare forestieră din vecinatate. Coordonatele și dovezile sunt atașate în sesizarea care vă este adresată, cu rugămintea să actionați în regim de urgență și să ne răspundeti în scris.„, se arată în petiția semnată de Agent Green.

Sursă Foto: Agent Green

Potrivit datelor furnizate de activiștii de mediu aflați în teren, poluarea masivă este determinată de o exploatare forestieră desfășurată de O.S. Muntenia și S.C. Trei Brazi SRL. Aceștia spun că s-ar fi utilizat utilaje grele într-o perioadă în care solul are o umiditate crescută și, deci, e mai vulnerabil. Cele două entități implicate ar fi efectuat operațiuni de mobilizare a lemnului prin târâre de-a lungul afluentului râului Vâlsan și că ar fi trecut cu utilaje de mare tonaj prin albia Râului Vâlsan.



CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare