vineri, septembrie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneO speranță pentru ONG-uri: inițiativa anti-ONG a fost retrimisă la Comisia Juridică

O speranță pentru ONG-uri: inițiativa anti-ONG a fost retrimisă la Comisia Juridică

O inițiativă legislativă semnată, printre alții, de Roberta Anastase, Florian Bodog, Robert Cazanciuc, Titus Corlăţean, Răzvan Cuc, Vasile Dîncu și Virgil Guran pune ONG-urile din România într-un uriaș impas. Unul care ar putea duce la blocarea activității societății civile. Din fericire, inițiativa a fost retrasă de la votul de astăzi din Senat și a fost retrimisă pentru o săptămână la Comisia Juridică, pentru a fi din nou analizată.

Amintim că această inițiativă legislativă anti-ONG prevede condiții aproape imposibil de îndeplinit de către majoritatea ONG-urilor din România, atunci când vine vorba de lupta în instanță pentru cauze publice. De exemplu, pentru a putea deschide o acțiune în instanță, asociația care deschide procesul trebuie să fie avut o activitate susținută pe domeniul în cauză cu doi ani înainte să deschidă acțiunea; să depună garanție de 1% din prejudiciu reclamat, până la 10.000 euro, iar dacă asociația pierde procesul, cei din consiliul director vor răspunde cu averile lor, fără nici o limită.

Aceste aspecte pun în pericol activitatea societății civile din România și au fost politicieni care au văzut acest risc și s-au opus.

PNL a realizat într-un târziu enormitatea acestei inițiative legislative care ar fi periclitat dreptul societății civile să se manifeste în justiție. Repet, USR cere PNL să retragă cu totul această propunere din circuitul legislativ”, a spus senatorul USR, Radu Mihail.

Facem mențiunea că în ședința de luni a Senatului, USR a depus o cerere similară de retrimitere la comisie, dar a fost respinsă de majoritatea guvernamentală. Termenul de adoptare tacită este 14 martie.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare