Amintim că această inițiativă legislativă anti-ONG prevede condiții aproape imposibil de îndeplinit de către majoritatea ONG-urilor din România, atunci când vine vorba de lupta în instanță pentru cauze publice. De exemplu, pentru a putea deschide o acțiune în instanță, asociația care deschide procesul trebuie să fie avut o activitate susținută pe domeniul în cauză cu doi ani înainte să deschidă acțiunea; să depună garanție de 1% din prejudiciu reclamat, până la 10.000 euro, iar dacă asociația pierde procesul, cei din consiliul director vor răspunde cu averile lor, fără nici o limită.
Aceste aspecte pun în pericol activitatea societății civile din România și au fost politicieni care au văzut acest risc și s-au opus.
”PNL a realizat într-un târziu enormitatea acestei inițiative legislative care ar fi periclitat dreptul societății civile să se manifeste în justiție. Repet, USR cere PNL să retragă cu totul această propunere din circuitul legislativ”, a spus senatorul USR, Radu Mihail.
Facem mențiunea că în ședința de luni a Senatului, USR a depus o cerere similară de retrimitere la comisie, dar a fost respinsă de majoritatea guvernamentală. Termenul de adoptare tacită este 14 martie.