joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneVlad Gheorghe: "Relația UE - Moldova este în cel mai bun punct...

Vlad Gheorghe: „Relația UE – Moldova este în cel mai bun punct de până acum”

O delegație de europarlamentari a ajuns ieri la Chișinău, unde s-au purtat mai multe întâlniri al căror scop a fost consolidarea sprijinului european pentru Republica Moldova. Din delegație a făcut parte și europarlamentarul român Vlad Gheorghe, din partea Grupului Renew Europe, care a punctat faptul că ajutorul dat Republicii Moldova este la fel de important pentru securitatea României ca și cel dat Ucrainei în această perioadă de conflict în regiune.

Se împlinește un an de la invazia rusă în Ucraina, iar riscuri importante de securitate au apărut și la adresa Republicii Moldova, care are acum nevoie de toată susținerea europeană posibilă.

Un grup de europarlamentari a ajuns cu acest scop la Chișinău, purtând discuții cu noul prim-ministru, Dorin Recean, cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu ministra de finanțe, Veronica Sirețeanu-Vragaleva, cu ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, cu reprezentanții comisiilor, ministerelor si instituțiilor financiare din Moldova.

Vlad Gheorghe a remarcat faptul că în acest moment, Moldova este stabilă și că această stabilitate trebuie să fie un impediment în fața pretențiilor expansioniste ale lui Vladimir Putin.

Europarlamentarul român a remarcat că Republica Moldova trece printr-o perioadă echilibrată, fiind guvernată de un cabinet pro-european, susținut de o majoritate parlamentară care are tot interesul de a duce la capăt reformele necesare pentru aderarea la Uuniunea Europeană și a punctat faptul că, din acest motiv, țara vecină va continua să fie sprijinită fără rezerve de UE.

Dar cel mai important aspect menționat de Vlad Gheorghe este acela că românii trebuie să înțeleagă faptul că sprijinul acordat Republicii Moldova este la fel de important ca și cel acordat Ucrainei, pentru că aceste două țări țin Rusia departe de granița românească.

„Relația UE – Moldova este în cel mai bun punct de până acum. Suntem fermi în sprijinul nostru pentru Chișinău, nu doar declarativ, ci mai ales la nivel financiar. Uniunea Europeană a decis în 2022 acordarea a 150 de milioane EUR Moldovei, în trei tranșe de plată până în 2024, iar la începutul acestui an suma a crescut cu încă 145 de milioane de euro, mai ales pentru securitate energetică. UE și statele membre, România cel mai mult dintre toate au ajutat și continuă să ajute Moldova să facă fața șantajului Gazprom orchestrat de Putin.

Și ca să fie clar: la fel ca în cazul Ucrainei, ajutorul dat Moldovei ne face nouă bine, în primul rând, românilor, europenilor în general. Pentru că în loc să ai Rusia la graniță, ai o țară prietenă și sigură. Iar pentru rusofonii care încep cu propaganda – ”vai, dar nu vor să se unească, aoleo, vor numai să le dăm, dar de ce nu ajutați românii întâi” – stați potoliți, că nu mai primiți ruble, nu mai are tătuca Vladimir de unde să vă dea, că ”operațiunea militară specială de trei zile” face-un an acuș.„, a scris Vlad Gheorghe, europarlamentar din partea Grupului Renew Europe, despre experiența de la Chișinău.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare