Direcția Națională Anticorupție a anunțat luni trimiterea în judecată a Mariei Precup, la data faptei primar al municipiului Reghin (Mureș), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, alături de alți trei angajați ai administraţiei locale și administratorul unei firme, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada aprilie-iunie 2020, edilul ar fi plătit în mod ilegal către societatea omului de afaceri, trimis în judecată în același dosar, suma de 456.960 lei (TVA inclus), contravaloarea unei cantități de 3.000 litri dezinfectant de mâini. Potrivit DNA, produsul nu era autorizat pentru comercializarea în România și ar fi fost achiziționat la un preț cu 545% mai mare decât prețul furnizorului inițial.
În plus, pentru a nu trebui să organizeze o procedură de achiziţie publică, Maria Precup e acuzată că a divizat comanda în patru contracte, pentru „a ocoli prevederile legale care impuneau instituțiilor publice un prag de 135.060 lei până la care autoritatea contractantă putea achiziționa direct produse și servicii”. De asemenea, în cazul unuia dintre contracte, suspecții ar fi achitat anticipat comanda, în condițiile în care cantitatea de dezinfectant nici nu fusese achiziționată de societatea comercială.
Dintre angajații primăriei, Mirela Minodora Radoi, secretar general, și Crina-Cristiana Slev, consilier al primarului, au fost trimise în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, iar Natalia-Ramona Moldovan, la data faptei consilier în cadrul Biroului Achiziții Publice, Management de Proiecte, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, instigare la infracțiunea de fals intelectual și uz de fals.
„O parte din documentele (patru referate de necesitate) care ar fi stat la baza achiziției cantității de dezinfectant, menționată mai sus, ar fi fost întocmite și antedatate de către Moldovan-Verdeș Adrian-Ioan, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Protecție Civilă din cadrul primăriei municipiului Reghin, județul Mureș, la instigarea inculpatei Moldovan Natalia-Ramona„, mai arată procurorii DNA.
Procurorii au dispus măsuri asigurătorii, iar Primăria Municipiul Reghin s-a constituit parte civilă cu suma plătită pentru întreaga cantitate de dezinfectant.
Anul trecut, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Adrian-Ioan Moldovan-Verdeș, angajat în cadrul Primăriei Reghin, pentru săvârșirea a patru infracțiuni de fals intelectual, pentru care a primit un an și patru luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Dosarul de urmărire penală și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Mureș.