vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăAvocatul DiavoluluiPensii și Politică. Modelul Suedez.

Pensii și Politică. Modelul Suedez.

Românii trăiesc mai mult și au mai puțini copii. Doar acești doi factori și deja avem o presiune mare pe sistemul de pensii.

Problema este agravată și de faptul că avem o bulă demografică:

Este sistemul românesc de pensii sustenabil? Cel mai prolific segment începe să aplice pentru pensii în următorii ani. În stil pur dâmbovițean, probabil că politicienii se vor panica, și pur și simplu vor împrumuta mai mulți bani extern ca să plătească pensiile. Ceaușescu se răsucește în mormânt.

Dar nu suntem primii care s-au dat cu capul de tavan. De fapt chiar nu e nevoie să inovam. De ce nu am lua „best practices” de la sistemul considerat cel mai bun din lume?

Geniul sistemului suedez de pensii

Suedia a avut aceleași probleme că noi încă din anii 90. Pensionarii sunt un grup demografic important și în special politicienii de stânga folosesc creșterile de pensii în scopuri electorale. Asta îi forțează și pe cei de dreapta să facă la fel. Încet-încet, statul ajunge să promită prea mult, și, daca ai o creștere a longevității și o scădere a natalității, sistemul devine nesustenabil, insolvent. Chiar și politicienii stângii au acceptat că sistemul nu va putea duce stresul prognozat.

Stânga și Dreapta și-au dat mâna și au trecut la treabă. Reformele aveau ca scop tocmai protejarea generațiilor viitoare. E ușor să împrumuți bani, dar cine o să-i plătească înapoi? Ce condiții vom avea de suportat – vom ajunge ca Japonia, unde dobânda anuală la împrumutul extern de peste 200% din PIB este mai mult decat dublul banilor alocați educației? Unde acum angajații au unul dintre cele mai dure programe de lucru?

Suedezii au decis introducerea unui mecanism „Frână”. Ce înseamnă de fapt acest sistem? Schema de pensii nu trebuie să asigure loialitatea față de anumite partide, uniuni sau angajatori. Ci loialitatea față de creșterea economică, publică și privată. Când economia o duce rău, beneficiile sunt reduse automat, iar când economia crește, beneficiile cresc și ele. Firește, nu toți au fost de acord, dar sistemul funcționează bine și este sustenabil pe termen lung. Grupul Allianz descrie sistemul sudez, implementat de peste 20 de ani, ca fiind cel mai bun din lume, și ca adecvare și ca sustenabilitate.

Creșterea economică devine interesul personal al fiecărui cetățean, mai ales al pensionarului. Orice politici frivole, care rezultă în probleme economice, sunt acum observate de alegător care le resimte pe pielea lui. Politicianul este responsabilizat, misiunea lui e aliniată cu creșterea economică.

Geniul acestei organizări este că sistemul e de sine stătător, o cutie neagră de care nu se pot atinge politicienii în perioada electorală. Plățile sunt rezultatul unor calcule matematice exacte și ale mișcărilor pieței, nu decizii politice. Interesant, sistemul a fost votat între alegeri, ca să nu fie nici un partid tentat să-l facă carte electorală. Pensiile nu sunt o discuție în alegeri. Firește, nu au lipsit protestele de la extremele stangă și dreaptă. Nu lipsesc criticile. Și sistemul suedez poate fi îmbunătațit. Dar o majoritate covârșitoare înțelege că pensiile nu sunt domeniul politicii, ci al economiei.

Sorin Rizeanu
Sorin Rizeanu
Doctor în Finanțe Internaționale, profesor la Universitatea din Victoria, Columbia Britanică, investitor activ pe bursa americană și canadiană, consultant și antreprenor, Sorin scrie pentru Investigatoria pe teme de finanțe, economie, business si politică.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare