sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneSocietatea civilă din România a ieșit în stradă împotriva pachetului legislativ care...

Societatea civilă din România a ieșit în stradă împotriva pachetului legislativ care amenință ONG-urile

Organizațiile civice Agent Green, Bankwatch, Corupția Ucide, Dăruiește Viață, Declic, Eco-Civica, Greenpeace și Inițiativa România au protestat sâmbătă, 4 martie, în Piața Victoriei din București împotriva pachetului legislativ care amenință cu desființarea principiilor statului de drept în general și se îndreaptă către desființarea legislației privind protecția mediului, cu încălcarea atât a tratatelor europene, cât și a Constituției României.

La aceste proteste au participat și figuri publice cunoscute, precum actorul Tudor Chirilă, care a îndemnat oamenii să se gândească mai bine dacă statul în casă în aceste condiții nu ridică probleme sistemice mai mari, pe care, la un moment dat, nimeni nu le va mai putea gestiona.

Se pare că vă e frică de proteste din momentul în care doriți să le incriminați cu închisoarea schimbând legislația de o asemenea manieră încât pentru orice protest spontan, lumea să ajungă la închisoare. Protestez când votul meu nu mai este valid, nu mai este confirmat de cei pe care i-am trimis acolo, ceea ce se întâmplă demult. În momentul în care îmi iei și această ultimă armă, atunci înseamnă că ne îndreptăm mai degrabă spre Rusia lui Putin. Cei care stau pe margine ar trebui să se gândească bine că s-ar putea să aibă nevoie să protesteze și ei pentru alte lucruri decât cele pentru care protestăm noi și s-ar putea să nu mai poată să o facă”, a spus Tudor Chirilă.

Din partea asociației Agent Green, Gabriel Păun a punctat faptul că oamenii n-ar trebui să se teamă să ia atitudine când vine vorba de încălcarea unor drepturi, pentru că pe termen lung, aceste încălcări vor duce la sugrumarea statului de drept.

Câțiva oameni mici aflați vremelnic la putere calcă în picioare sacrificul multor generații de oameni mari. Politrucii nu pot duce la bun sfârșit pachetul legislativ pentru că instituțiile europene pe care le-am sesizat deja vor tăia României toate fondurile. Chiar dacă au anesteziat vasta majoritate a societății cu prostie și teroare, ei nu pot închide mințile și glasurile celor care luăm atitudine astăzi. Iar mâine vom fi mai mulți și mai puternici”, a spus Gabriel Păun.

Și Oana Gheorghiu, fondator Asociația Dăruiește Viață a participat la protest și a subliniat cât de important e acum ca societatea civilă să ia atitudine.

De ani de zile, ONG urile stau în coasta politicienilor, mai ales a celor care-și urmăresc propriile interese personale sau de grup, care nu-și doresc transparență, care nu vor ca oamenii să afle despre abuzurile, ilegalitățile și fraudele care se petrec în zona guvernamentală sau în diferite instituții publice. A acelor politicieni pentru care copiii bolnavi sau flămânzi nu prea contează sau oricum contează mai puțin decât liniștea lor perturbată, iată, de „periculoasele” ONG-uri. Modificările legislative, pe cale de a fi aprobate, sunt menite să intimideze ONG-urile și pe cei care le conduc, să limiteze dreptul acestora de a iniția acțiuni în instanță, de a protesta – cu alte cuvinte sunt gândite pentru a le face să renunțe”, a precizat fondatoarea Dăruiește Viață.

Angi Șerban, vicepreședinte al ONG-ului Corupția Ucide, a menționat în acest context riscul de a ne pierde însuși sistemul democratic în care trăim, prin acceptarea unor măsuri care limitează drepturile societății civile.

Am ajuns să trăim un paradox – ieșim la protest ca să mai putem ieși la protest în viitorul nu foarte îndepărtat, într-un sistem democratic. Configurația guvernamentală actuală, care nu-i tocmai o noutate, pare că ne pregătește ceva, din moment ce mitraliază din toate direcțiile societatea civilă și drepturile constituționale. Credem că acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de unitate și prezență atât în stradă, cât și în spațiul civic deoarece vine un an electoral 2024 destul de dificil, cu toate patru tipurile de alegeri. Intuiția ne spune că decidenții politici au planuri mari pentru viitoarea legislatură, iar planurile astea nu sunt în favoarea societății!”, a specificat Angi Șerban.

Amintim faptul că modificările propuse în parlament recent limitează drastic rolul societății civile. Și aici discutăm despre accesul la justiție, prin impunerea unor condiții care împiedică depunerea unor acțiuni în justiție (cauțiune de până la 50.000 de lei în funcție de valoarea lucrărilor care fac obiectul acțiunii în instanță, răspunderea patrimonială a membrilor Consiliului Director. De asemenea, limitarea accesului la justiție prin impunerea unor termene de decădere și de prescripție care curg indiferent dacă persoanele prejudiciate iau cunoștință de conținutul ilicit al autorizațiilor de construire.

Mai mult, accesul la finanțări prin limitarea posibilității de redirecționare a cotelor de impozit de către cetățeni și firme, prevăzute de lege, către ONG uri care constituie o sursă majoră de finanțare. Acestea urmează să fie aprobate de ANAF pe criterii neclare. În același timp sunt deductibile donațiile firmelor către organizații mari înființate prin lege, fapt care duce la nefinanțarea ONG urilor mici, autentice, către care astfel de finanțări nu sunt deductibile.

Și nu în ultimul rând, libertatea de întrunire și libertatea de expresie prin introducerea în codul penal de pedepse cu închisoarea de la 2 la 5 ani pentru ultraj (insultă și calomnie împotriva oficialilor de stat) și de la 2 la 7 ani pentru ultraj și tulburarea ordinii publice dacă este săvârșită de două sau mai multe persoane împreună limitează dreptul persoanelor la protest.

Potrivit Agent Green, aceste limitări aduse ONG-urilor vor împiedica reacția acestora împotriva efectelor unor alte modificări legislative care privesc eliminarea procedurilor de evaluare de mediu (asupra corpurilor de apă, pentru planuri și proiecte precum și adecvată) pentru proiecte care produc efecte grave asupra mediului situate în arii naturale protejate (hidrocentrale, eliminarea necesitării avizului de gospodărire a apelor înainte de începerea lucrărilor) sau limitarea în timp a procedurilor de emitere a acordului/avizului de mediu, cu încălcarea dreptului european și al Convenției de la Aarhus.

Proteste au fost și în țară. La Timișoara, mai mulți reprezentanți ai societății civile au ieșit în stradă și au strigat împotriva sistemului care limitează drepturile societății civile și alterează principiile statului de drept, sub deviza: „Bode și imperiul Rus închisoare ne-au adus”.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare