miercuri, decembrie 4, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneViktor Orban, față în față cu închiderea robinetului cu bani europeni. POLITICO:...

Viktor Orban, față în față cu închiderea robinetului cu bani europeni. POLITICO: „Pierderea fondurilor UE pune sub semnul întrebării viabilitatea regimului”

O analiză foarte detaliată asupra efectelor pierderii banilor europeni de către Ungaria, realizată de prestigioasa publicației POLITICO, arată cum Vicktor Orban a ajuns să se confrunte cu o veritabilă criză existențială. Practic, fără banii europeni care să finanțeze sistemul clientelar perpetuat cu anii în țara vecină, însuși regimul Orban începe să fie pus sub semnul întrebării.

Reducerea finanțării europene a Ungariei începe să aibă și efecte pozitive, și anume încercarea de a pune în aplicare  reforme ample la nivelul statului pentru a determina reluarea fluxului de bani externi în țară.

În acest moment, oficialii europeni sunt încă sceptici și nu sunt siguri că aceste reforme chiar pot fi implementate în regimul Orban, dar cert e că intenții concrete în acest sens au apărut deja.

Deși pe plan extern, Orban se prezintă ca o figură importantă a politicii creștine conservatoare, la el acasă puterea sa se bazează strict pe clientelism. Și aspectul este clar semnalat de publicația POLITICO într-un amplu material dedicat evoluțiilor din Ungaria după închiderea robinetului cu bani europeni.

Iar banii europeni au fost un mijloc de a sponsoriza acest sistem de putere clientelar.

Vrei un contract pentru construirea unui drum? Un proiect pentru satul tău? O licență pentru un post de radio? O slujbă pentru nepotul tău care se confruntă cu dificultăți financiare? Pentru mulți maghiari, răspunsul la aceste întrebări duce, direct sau indirect, la partidul de guvernământ Fidesz. Orbán a câștigat loialitate de la o mulțime de oameni de afaceri, politicieni din orașele mici, personalități de televiziune și chiar muzicieni pe simplul raționament că a-l susține este o mișcare bună în carieră. Totuși, menținerea în funcțiune a unui astfel de sistem necesită resurse vaste. Și ani de zile, fondurile UE au jucat un rol cheie în susținerea acestuia.”, arată sursa citată.

După cum știm, UE a condiționat accesul la miliarde în fonduri de o listă lungă de reforme, suspendând în același timp alte miliarde din fondurile obișnuite ale UE din cauza problemelor legate de statul de drept.

Iar în privința Ungariei „corupția face parte din metodologia guvernului”, după cum a declarat Miklós Ligeti, director juridic la Transparency International Ungaria.

Recent, UE a suspendat fonduri de 6,3 miliarde de euro din cauza încălcărilor statului de drept despre care UE a stabilit că pun în pericol bugetul Uniunii, lăsând însă Ungariei să înțeleagă că robinetul ar putea curge din nou dacă, la nivel înalt, țara ar demonstra că a implementat eficient reformele promise.

Iar în acest moment, Ungaria are nevoie de bani, iar oamenii obișnuiți simt durerea costurilor tot mai ridicate ale energiei sau ale alimentelor, fiind pentru prima dată când și șeful băncii centrale a țării critică politicile economice ale regimului Orban.

Pentru redeschiderea robinetului cu bani europeni s-au pus, însă, câteva condiții esențiale, iar experții în materie spun că în unele structuri ale statului vecin există vicii inerente, pe care sunt puține șanse ca actualul regim politic să le remedieze.

Reformele anticorupție se concentrează în jurul unei noi Autorități de Integritate. Dar noul organism „va trebui să se bazeze” pe instituțiile ineficiente care au dus în primul rând la înființarea acestei noi autorități, a declarat András Léderer, șeful de advocacy la Comitetul Helsinki ungar, un grup pentru drepturile omului. O altă condiție esențială este ca Ungaria să sporească competențele Consiliului Național al Magistraturii, un corp de judecători aleși de judecători, care ajută la supravegherea instanțelor. Dar chiar și judecătorii înșiși au spus că un prim proiect al reformelor guvernului nu și-a îndeplinit scopul propus.”, mai arată POLITICO.

Surse neoficiale din sfera Uniunii Europene susțin că în acest moment încă se poartă negocieri privitoare la conținutul reformelor judiciare impuse Ungariei pentru a primi din nou fonduri europene substanțiale.

Mai mult, există oficiali la Bruxelles care spun că presiunea economică la nivel intern și nevoia lui Orban de a rămâne un actor credibil pe scena internațională sunt factori ce pot da speranță că Ungaria va lua în serios situația și va implementa reformele.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare