marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePetiție pentru blocarea promovării Liei Savonea la ÎCCJ: "Într-o țară care protejează...

Petiție pentru blocarea promovării Liei Savonea la ÎCCJ: „Într-o țară care protejează copiii de abuzuri sexuale, Lia Savonea ar fi fost exclusă din magistratură pentru decizia dată

Comunitatea Declic a lansat o nouă petiție, vizând de această dată intenția de promovare a judecătoarei Lia Savonea în fruntea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Totul după ce jurnaliștii au făcut publică o sentință dată de aceasta, prin care a lăsat în libertate un agresor de minori, motivând că minora din dosar și-ar fi dat consimțământul, pentru nu și-a anunțat părinții în legătură cu abuzul.

Petiția, semnată deja de aproape 15.000 de persoane, a fost lansată sub titulatura: „Nu mai promovați judecători toxici” și cere ca Lia Savonea să nu fie promovată la șefia Curții Supreme, considerând că acesta ar fi un semnal clar că sistemul judiciar din România refuză să protejeze copiii de prădătorii sexuali.

Dezbaterea e veche pe această temă și nu e singura sentință similară dată de judecător român, situația care face ca în România abuzurile sexuale asupra minorilor să se petreacă în continuare cu o frecvență amețitoare.

În privința Liei Savonea este așteptată o decizie până la finalul lunii martie, când aceasta ar trebui să afle dacă dorința ei de promovare se va concretiza. De aceea, spun inițiatorii petiției, este necesar ca oamenii de bine din România să semneze această petiție (o găsiți AICI) și să nu fie astfel complicii unor reprezentanți ai sistemului de justiție care a normalizat abuzul împotriva minorilor în România.

Lia Savonea este o judecătoare controversată și influentă. Când a condus Consiliul Superior al Magistraturii, presa a scris că este omul lui Liviu Dragnea şi cea care influenţează toate deciziile instituţiei în favoarea PSD. Tot Savonea s-a numărat printre magistrații care au susținut modificările toxice la legile justiției. Acum, Savonea, actuala șefă a Curții de Apel București, vrea să ajungă la Curtea Supremă. Presa o dă drept favorită și pentru șefia ÎCCJ. Nimeni nu ar mai trece atunci peste cuvântul ei.„, arată inițiatorii petiției.

Scandalul a izbucnit după ce jurnaliștii de la G4Media au găsit o sentință a acesteia, prin care judecătoarea a lăsat în libertate un agresor sexual, care își abuzase în repetate rânduri nepoata în vârstă de 13 ani. În motivarea deciziei, Savonea susținea că există un consimțământ al minorei, care s-a manifestat prin aceea că fetița nu le-a spus părinților despre agresiune.

Într-o țară care protejează copiii de abuzuri sexuale, Lia Savonea ar fi fost exclusă din magistratură pentru decizia dată. Dar, în România, din 4 abuzuri împotriva minorilor, 3 sunt judecate ca acte în care copiii au fost de acord. Cu astfel de decizii date de judecători, am ajuns țara în care, la fiecare 6 ore, un copil este abuzat sexual. Promovarea Liei Savonea ar însemna că sistemul judiciar o premiază, fără să țină cont că a ignorat suferința unui copil și nu i-a făcut dreptate. Dar noi, cetățenii, nu putem rămâne nepăsători la suferința copiilor abuzați. Le cerem membrilor Secției pentru Judecători să respingă promovarea unui judecător toxic la Înalta Curte.„, se mai arată în cuprinsul petiției.

Amintim că decizia în cazul promovării Liei Savonea la ședia Înaltei Curți de Casație și Justiție urmează să fie luată până la finele lunii martie.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare