Centrul Filia aduce argumente foarte clare pentru amenda dată site-ului care o înfățișa pe Flavia Boghiu vânătă sau sub forma unei celule bacteriene cu părul roz care se transmite prin contact sexual. Nu e nicio glumă!
Pe site-ul cu pricina chiar a apărut un articol intitulat: „Medicina online (cap. II) – Gonoreea”, publicat la data de 05.11.2021, în care Flavia Boghiu este asociată direct cu gonoreea. Iată un citat din așa-zisul articol, ca să ne facem o idee despre gravitatea agresiunii:
„Gonoreea netratată provoacă excese de autoritate. Bacteriile pătrund în organele administrative. În trompele propanandistice (locul unde se petrece difuzarea de idei), gonoreea produce profituri considerabile, care reduc şansa la apariţii falimentare.„
În alt articol, același site scria despre viceprimarul orașului în următorii termeni:
„Deranjată de prezenţa noastră în sala de şedinţă a Consiliului Local, frustrata asta vopsită a solicitat excluderea noastră din cadrul şedinţei, neţinând cont de faptul că subsemnatul şi colegul, în calitatea noastră de deţinători de publicaţii online, aveam tot dreptul de a fi prezenţi în sală.”
„Instituţia Avocatului Poporului s-a autosesizat şi i-a dat o palmă peste ochi doamnei „vice”, care deşi ştie să citească, se pare că nu înţelege ce citeşte (analfabetă funcțional), lucru demonstrat şi în şedinţa cu pricina, în care făcea pe intelectuala.„
Și ne oprim aici cu reproducerea unor texte de o calitate greu de calificat. Însă amintim și faptul că site-ul respectiv a publicat adresa de acasă a viceprimarului Flavia Boghiu, precum și mai multe fotografii făcute acesteia în timpul ei liber, amintindu-i frecvent că nu e în siguranță.
Și, dacă privim contextul macro, Centrul Filia, cel care a formulat sesizarea la CNCD, arată că violenţa împotriva femeilor este o problemă extrem de gravă și că în ultimii ani au fost ucise 426 de femei de către un membru de familie. Mai mult, în primele 8 luni ale anului 2021, poliţiştii au intervenit în 28.477 cazuri de violenţă în familie, iar 33 de femei au fost ucise ca urmare a violenţei domestice. De aceea, utilizarea unui astfel de limbaj discriminatoriu la adresa unei femei aflate într-o poziție de putere încurajează astfel de comportamente.
Site-ul cu pricina a precizat pentru CNCD că nu consider respectivele articole ca fiind discriminatorii și nici denigratoare, menționând că în articolul despre gonoree nu au menționat nicăieri numele Flaviei Boghiu și că toate fotografiile în care Flavia Boghiu e înfățișată ca fiind bătută sau având condiția unei celule bacteriene sunt prezentate publicului drept pamflet.
După ce a luat la cunoștință punctele de vedere ale Centrului Filia și ale reprezentanților site-ului respectiv, Colegiul Director al CNCD a decis că prin redactarea acelor articole s-a manifestat un tratament diferențiat și discriminatoriu, astfel că s-a decis sancționarea publicației online cu amendă contravențională de 10.000 de lei, obligând în același timp site-ul să publice un rezumat al hotărârii luate de CNCD în care se constată fapta de discriminare.