joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneSe cere codul-sursă al lui ION: "M-am convins că ION este doar...

Se cere codul-sursă al lui ION: „M-am convins că ION este doar o cascadorie de PR a acestui guvern”

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, este somat să publice codul-sursă al algoritmului AI al Guvernului Ciucă, notoriu deja în rândurile populației sub denumirea de ION. Motivul acestei solicitări este justificat de necesitatea unei verificări independente a felului în care sunt utilizate datele colectate de la populație de sistemul de inteligență artificială. Mai mult, acest cod-sursă poate arăta dacă ION nu este doar un instrument prin care guvernul își va motiva deciziile în viitor.

USR este formațiunea politică ce a decis să someze ministerul Digitalizării în scopul publicării codului-sursă al lui ION în vederea unei verificări independente, care să stabilească dacă ION este controlat și dacă el protejează datele cu caracter personal ale românilor care interacționează cu acest sistem de inteligență artificială.

Sunt o serie de nelămuriri cu privire la ION: cine îl controlează și în ce scop? Este ION echidistant ca unealtă de inteligență artificială? Cum garantează statul protecția datelor românilor care interacționează cu ION? Este ION consilierul premierului sau reprezentantul românilor? Toate aceste întrebări așteaptă răspunsuri din partea Guvernului, care tace.

„ION nu se dezice de rolul lui și face ce face și prim-ministrul Ciucă și miniștrii săi: plagiază și dă răspunsuri preînregistrate. Guvernul României continuă cu această mascaradă în care pretinde că prim-ministrul are un consilier un algoritm bazat pe inteligența artificială și nu ratează niciun moment public în care să nu eșueze. Ceea ce ar fi trebuit să fie un proiect-fanion al României, din păcate, se transformă într-o doză de incompetență a acestui guvern și a acestui Minister al Digitalizării”, susține deputata USR Monica Berescu.

Dincolo de penibilul situației – premierul României vorbind singur cu o oglindă –, acest sistem de inteligență artificială poate fi luat în serios doar după ce algoritmul din spatele deciziei este analizat fie de orice român interesat, fie de o autoritate a statului, cum ar fi Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) sau Autoritatea pentru digitalizarea României (ADR).

M-am convins că ION este doar o cascadorie de PR a acestui guvern. Pe de altă parte, inteligența artificială la nivelul anului 2023 este un subiect prea important pentru a fi tratat cu atâta superficialitate. După ce am văzut că în cadrul Comisiei de IT au venit atât de puține răspunsuri clare din partea Guvernului, cer ministrului Burduja să publice codul sursă al acestui așa-zis sistem de inteligență artificială. Guvernul României nu se poate ascunde decizional în spatele unui sistem a cărui funcționare nu este cunoscută. În acest moment, codul sursă este secret și nu există nicio instituție a statului român care să autorizeze funcționarea serioasă a unui astfel de sistem”, a precizat deputatul USR Radu Miruță.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare