luni, octombrie 14, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCe se întâmplă cu Euroins România și ce faci cu polița ta...

Ce se întâmplă cu Euroins România și ce faci cu polița ta RCA

Vineri, 17 martie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis retragerea autorizației de funcționare a Euroins România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de RCA, precum și constatarea indiciilor stării de insolvenţă şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment împotriva companiei. Decizia vine la un an de la prăbușirea City Insurance, cel mai mare faliment din piaţa asigurărilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), autoritatea pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private şi a pieţei de capital, a anunțat vineri retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar„, arată ASF.

Potrivit HotNews.ro., la sfârșitul lunii ianuarie 2023, Euroins România avea 2,76 milioane de polițe RCA active.

Care este motivul?

La această societate au avut loc acțiuni de control intense. În ultimele 6 luni, controlul a fost extrem de minuțios, a fost o acțiune la care experții de la ASF au depus eforturi pentru a vedea care este starea financiară a acestei companii. Decizia Consiliului se bazează pe o amplă analiză a situației la această societate”, a declarat Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt ASF, vineri, la Digi24.

La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție”, se arată în comunicatul ASF. Decizia autorității se bazează pe o analiză mai amplă a activității companiei, așa cum am spus Daniel Apostol, respectiv după doi ani de acțiuni intense de control și sancțiuni. „Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor„.

Ce spune Euroins România

Într-o informare pentru clienți, compania redă drepturile asiguraților, în contextul retragerii autorizației de funcționare, respectiv dreptul de a denunța contractele de asigurare, precum și dreptul de a recupera primele de asigurare plătite.

Ca urmare a acestei decizii, asigurații societății au dreptul de a denunța contractele de asigurare încheiate cu EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A., precum și dreptul de a recupera primele de asigurare plătite, în cadrul contractelor de asigurare, proporțional cu perioada cuprinsă între momentul denunțării și cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor. De asemenea, orice persoană care invocă un drept de creanță împotriva EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A., după producerea unor riscuri acoperite printr-o poliță de asigurare valabilă, între data retragerii autorizației de funcționare și cea a denunțării contractelor de asigurare, va putea solicita deschiderea dosarului de daună la Fondul de garantare a asiguraților (FGA), în acord cu prevederile art.12 din Legea nr.213/2015„, arată anunțul prezent pe website-ul companiei.

Care este efectul asupra clienților?

Polițele RCA vor rămâne în vigoare până când instanța decide deschiderea procedurii de faliment. De la această decizie, toate polițele Euroins vor înceta în termen de 90 de zile.

În orice caz, deși polițele rămân valabile, clienții vor întâmpina probleme în cazul unui eveniment rutier. Fondului de Garantare a Asiguraților – o plasă de siguranță pentru clienții unei companii de asigurări în caz de faliment – preia administrarea companiei, deci cererile de despăgubire vor trebui direcţionate către FGA – ceea ce aduce un timp mai mare pentru procesare a dosarelor şi plata efectivă a despăgubirilor.

După falimentul City Insurance, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) au lansat un ghid informativ pentru asiguraţi, atât pentru cei care dețineau o poliţă City Insurance, cât şi pentru păgubiţii care au de recuperat o daună aferentă unei poliţe a companiei.


Ghidul este valabil și în cazul Euroins: https://www.baar.ro/ghid-informativ-unsar-baar/

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare