marți, martie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInterviuÎN DIALOG CU FLAVIA BOGHIU, despre amenda CNCD dată site-ului care a...

ÎN DIALOG CU FLAVIA BOGHIU, despre amenda CNCD dată site-ului care a portretizat-o cu ochiul vânăt și i-a publicat adresa de acasă: “Decizia CNCD e cumva o răzbunare a fricii pe care am simțit-o și a mâhnirii pe care au simțit-o ai mei”

Anul trecut, viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu, încă se uita peste umăr cu frică atunci când mergea pe stradă. Se simțea constant urmărită, iar mesajele pe care le primea din când în când o aduceau într-o stare de perpetuă nesiguranță. Dar nu era doar un sentiment.

Fotografii cu ea în timpul liber apăreau pe un site local din Brașov, iar autorul articolelor în care era asociată cu gonoreea sau era insultată în feluri greu de reprodus, publicase și adresa ei de acasă, inclusiv numărul apartamentului în care locuiește. Cireașa de pe tort a constituit-o publicarea unei fotografii în care Flavia Boghiu era înfățișată cu ochiul vânăt, cu trimitere la un incident petrecut la Mogoșoaia, în care o consilieră USR din zonă fusese agresată fizic. În continuare, la o căutare a numelui său pe Google, unul dintre primele rezultate este fotografia în care Boghiu poartă vânătaia aceea la ochi.

 Zilele trecute, CNCD a comunicat decizia de a sancționa site-ul în cauză cu suma de 10.000 de lei, constatând discriminarea și agresivitatea fără limite la care a fost supusă Boghiu. Sesizarea la CNCD a fost făcută de Centrul Filia, care s-a solidarizat încă de atunci cu ea.


INVESTIGATORIA a obținut, în exclusivitate, un interviu cu Flavia Boghiu, încercând să aflăm de la aceasta dacă amenda primită de site-ul respectiv atenuează cumva din trauma psihologică pe care a resimțit-o luni la rândul și cum percepe condiția femeii aflate într-un rol de putere la nivelul unei comunități locale, în contextul apariției unor astfel de situații.


INVESTIGATORIA: Cum s-a ajuns la această decizie a CNCD-ului cu privire la sancționarea unui site care v-a portretizat de multe ori în tușe grosiere? Înțeleg că sesizarea n-a fost făcută de dumneavoastră.

Flavia Boghiu: Nu, n-am făcut eu sesizarea și nici n-am fost parte din demers. Înțeleg de la Centrul Filia că au primit decizia în urmă cu câteva zile, deși hotărârea e datată cu octombrie 2022. Mă rog, acum a fost comunicată.

INVESTIGATORIA: Cum ați primit vestea, pentru că știu că erați foarte afectată de activitatea respectivului site?

Flavia Boghiu: Cred că decizia asta e un semn de normalitate, legat de cum ne raportăm noi, ca societate, la condiția femeii, la felul în care se face presă, la felul în care sunt tratate în mediul public femeile din roluri de decizie. Iar felul în care publicația asta a scris despre mine, și nu doar o dată, depășea orice limită. Morală, legală… Și atunci decizia asta e un semn de normalitate și simt că, pe undeva, răzbună mâhnirea alor mei. Pentru că în toată perioada asta, cel mai greu le-a fost alor mei să vadă toate lucrurile acelea scrise despre mine.

INVESTIGATORIA: Dar cum v-au afectat, la nivel personal, acele articole și care au fost lucrurile publicate care v-au lezat cel mai puternic?

Flavia Boghiu: În primul rând, nu e plăcut să vezi despre tine minciuni și jigniri și să se vorbească despre tine la moduri grosolane. Apoi toate mesajele pe care le-am primit în acea perioadă m-au afectat. Dar cel mai greu de digerat a fost supărarea alor mei care mi-au văzut numele terfelit în fel și chip și care aveau mâinile legate. Asta a fost partea cel mai greu de gestionat. Pentru că, dacă atunci când intri în politică, te gândești că trebuie să ai stomac tare și că va fi greu, în niciun caz nu-ți imaginezi că se poate ajunge la așa ceva, iar cei de lângă tine nu au nicio vină. Și apropo de stomacul pe care trebuie să-l ai pentru politică, mi-au zis nu doar o dată fete tinere că mă urmăresc, mă apreciază, că n-ar putea avea face față la ce fac eu față, pentru că au văzut tot ce s-a scris despre mine. Nu e normal ca asta să fie un considerent pentru care fete și femei care s-au implica în politică sau care cred că ar putea schimba lumea prin politică să nu o facă, pentru că sunt descurajate de astfel de manifestări.

INVESTIGATORIA: Am citit texte de pe site-ul respectiv și cele care vă privesc sunt, într-adevăr, de o virulență extremă. Ați încercat vreodată să vă explicați de unde a venit acea virulență față de dumneavoastră?

Flavia Boghiu: E destul de simplu de dedus și de tras concluzii. Și urmărind activitatea site-ului, și articolele pe care le promovează, prea puținele articolele cu tentă pozitivă sau scrise măcar decent la adresa cuiva au legătură cu dezvoltatorul imobiliar Kehaiyan Garbis Vincențiu, care, la fel, nu s-a sfiit să se exprime în spațiul public la adresa mea că ar trebui să mi se întâmple ce s-a întâmplat la Mogoșoaia, adică să fiu lăsată în scaunul cu rotile. Mai mult de atât, și în aparițiile publice, de exemplu la dezbaterea privind regulamentul construcțiilor în pantă, un regulament care vine să așeze felul în care se construiește pe dealurile din Brașov, în sală s-au afișat împreună, atât autorul articolelor și redactorul publicației, cât și dezvoltatorul…

INVESTIGATORIA: Practic, n-au nimic de ascuns…

Flavia Boghiu: Da… Da… Adică lucrurile sunt cât se poate de evidente. În plus, frecvența, determinarea și virulența cu care a scris despre mine nu puteau fi doar apanajul unei simple antipatii. Oricât de mult îți displace o persoană pentru partidul din care vine sau pentru acțiunile pe care le are, chiar și o antipatie nejustificată, nu știu, nu-i place părul meu roz, felul în care s-a exprimat… A fost o campanie susținută împotriva mea. Am fost săptămâni la rând unicul subiect pe care l-au abordat.

INVESTIGATORIA: S-au oprit, la un moment dat?

Flavia Boghiu: La un moment dat, au schimbat tonul. Pentru că au fost implicați în niște procese civile care s-au lăsat cu daune, au fost dați în judecată de către victimele postărilor, după care au îndulcit tonul, încercând să rămână cumva într-un cadru decent. Ce mi se pare important în decizia CNCD-ului este că argumentele subliniază exact ce e important pentru ansamblu, mai departe de ce mi s-a întâmplat mie. E vorba că inclusiv CNCD a spus că efectele  pe care le are discriminarea la care am fost supusă afectează direct imaginea femeii în societatea românească și că poziția femeilor în societate, în special în poziții de conducere și în politică, oricum este un subiect sensibil, iar genul asta de manifestări duce la conturarea unei mentalități de excludere, care afectează egalitatea de gen. Sunt subiecte grele pentru România și încă tabu. Dar genul asta de măsuri dau un semnal că nu e o junglă, nu poți să pui ținta pe cineva și să îl jignești, să minți, să calomniezi, să hărțuiești, să ameninți, să instigi la violență și să nu ți se întâmple nimic.

INVESTIGATORIA: Oricum, utilizarea acelui limbaj de către publicații, mai noi sau mai vechi, este rară, din fericire, în România. Sincer, nu am mai văzut în alte publicații genul acela de exprimare, cred că e chiar unic…

Flavia Boghiu: Da, au depășit orice limite. Și nu vreau să fiu înțeleasă greșit. Sunt publicații care nu-mi sunt favorabile sau care au anumite antipatii fie în raport cu partidul din care provin, fie în raport cu activitatea mea. N-am avut niciodată vreun comentariu legat de politica editorială a nimănui. E dreptul fiecăruia să scrie, atâta vreme  cât o face cu decență, chiar și constant critic la adresa mea. Problema este de limbaj, de minciuni, de amenințări, de hărțuiri.

INVESTIGATORIA: De principiu, asta nu e presă, pentru că presa, ca orice meserie, are niște reguli…

Flavia Boghiu: E cumva decizia autorului. Atâta timp cât te erijezi în presă și încerci să te prevalezi de libertatea de exprimare, trebuie să respecți niște reguli deontologice. Dacă nu ești presă și ești doar cineva de la tine de acasă, care are o problemă cu mine, atunci intră sub incidența altor prevederi. Nu poți să minți, să jignești, să ameninți și să nu ți se întâmple nimic. Indiferent că sunt persoană publică.

INVESTIGATORIA: Amenda primită de publicația respectivă se ridică la 10.000 de lei. Vi se pare suficientă valoarea sancțiunii?

Flavia Boghiu: Limitele pentru faptele constatate erau, din punct de vedere legal, între 3.000  și 20.000 de lei. Mă bucur să văd că n-a fost la pragul minim și cred că e o sumă substanțială pentru oricine. Adică nu e doar gestul de a fi amendat, este o sumă considerabilă pentru oricine trebuie s-o scoată din buzunar pentru a răspuns unor comenzi. Nu știu care a fost prețul pe articol și dacă a meritat investiția, dar mi se pare că decizia e absolut corectă și, da, trebuia să fie mai mult decât o condamnare a gestului sau o obligare a publicației să prezinte niște scuze. Trebuia o amendă contravențională, pentru ca efectele faptelor sale să aibă repercusiuni pe care autorul lor să le simtă.

INVESTIGATORIA: Atenuează această amendă ceva, la nivel psihologic, din ce ați simțit în perioada campaniei purtate împotriva dumneavoastră?

Flavia Boghiu: Evident, nu. Eu sper doar ca această decizie să contribuie la crearea unui context mai sigur pentru femeile care vin după mine. E clar că societatea încă mai are de depășit și de trecut peste niște prejudecăți și stereotipii. Mentalitatea și contextul cultural la noi nu sunt încă favorabile implicării femeilor în politică sau în roluri de decizie, dar sper ca măcar prin genul acesta de semnale să se paveze cumva calea pentru cele care vor veni după noi. Și da, efectul psihologic pe care îl are faptul de a citi despre tine lucrurile acelea, faptul că toate acele insulte și calomnii erau disponibile oricui, în continuare, la o căutare a numelui meu pe Google apare fotografia cu mine înfățișată cu ochiul vânăt. E neplăcut. E un lucru care mă urmărește și mă va urmări. Oricine îmi caută numele pe Internet vede fotografia aceea. Nu e ceva plăcut și lasă niște urme. În plus, să nu uităm, asta e publicația  care mi-a făcut publică adresa unde locuiesc. Până la nivel de număr de apartament. Adică cineva care instigă la violență împotriva ta și după aceea îți publică adresa, care te urmărește pe stradă și postează fotografii cu tine în timpul liber, te urmărește prin oraș, îți ridică și o problemă de siguranță cu privire la siguranța fizică. E deja mai mult decât simplul fapt că te simți ofensat în legătură cu felul în care se exprimă. Plus că sunt într-un rol în care parte din deciziile pe care le iau nu plac unora. Și nu plac unora foarte potenți financiar. Faptul că site-ul ăsta a publicat despre mine inclusiv adresa de acasă m-a făcut mult timp să mă uit peste umăr. Și cumva decizia asta a CNCD e cumva o răzbunare a fricii pe care am simțit-o și a mâhnirii pe care au simțit-o ai mei. Nu aveam altceva la îndemână decât cuvintele mele să-i asigur pe ai mei că sunt în siguranță și că n-o să mi se întâmple nimic. Dar și pentru ei să vadă nivelul la care s-a putut ajunge și că cineva poate face asta fără să pățească nimic era destul să îi facă să se simtă constant neliniștiți.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare